ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ντροπή σας! Θα έπρεπε να είχατε ήδη παραιτηθεί! - Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Μητσοτάκης: Ντροπή σας! Θα έπρεπε να είχατε ήδη παραιτηθεί! - Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Βουλή LIVE | Ειδήσεις: Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/09/2017) Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια τηςανοιχτής ενημέρωσης - συζήτησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντοςγια το θέμα τηςπετρελαιοκηλίδαςστονΣαρωνικό.

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΒΓΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

Τα πνεύματα άναψαν, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαίτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας να απαντήσει γιατί ο ίδιος καθυστέρησε τρεις ημέρες να επιστρέψει από τη Βρετανία.

«Ντροπή σας! Λέτε ψέματα για το πότε ζητήσατε την παρέμβαση του EMSA. Θα έπρεπε να είχατε ήδη παραιτηθεί!», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή.

Και συνέχισε: «Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας. Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος. Στην αυτοψία που έκανα εγώ στην περιοχή είδα δημάρχους οργισμένους να λένε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κατεύθυνση».

«Το πλοίο της EMSA βρισκόταν σε αποστολή. Επικοινωνήσαμε με τους υπευθύνους του EMSA και μας είπαν ακριβώς αυτό», αντέτεινε ο υπουργός Ναυτιλίας, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η χαρακτηριστική στιχομυθία του καβγά

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα: ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς!

Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα!

Μητσοτάκης: Ψεύδεστε κύριε υπουργέ!

Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα!

Μητσοτάκης: Μαζευτείτε κύριε υπουργέ!

Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι!

Μητσοτάκης: Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στον Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί

Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

«Θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας»

«Ήμασταν αποτελεσματικοί αλλά θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας», είπε νωρίτερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε: Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε δυστυχώς ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με τη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα στη περιοχή της Σαλαμίνας. Ένα ατύχημα, που μας έχει συγκινήσει και ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει όλους σε προβληματισμό για το πως συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι «σε ένα μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι».

Ο ίδιος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση που καταγγέλλει καθυστερήσεις «να έρθει στο θάλαμο επιχειρήσεων να δει τις εντολές».

Νωρίτερα, ο κ. Κουρουμπλής, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, πλαισιωμένος από τον υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Φάμελλος: Σε τρεις εβδομάδες θα υπάρχει καθαρή εικόνα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν στεγανοποιηθεί και οριοθετηθεί απόλυτα όλες οι περιοχές.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε τρεις εβδομάδες θα μπορεί να υπάρχει καθαρή εικόνα και να κριθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου. Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι ενεργοποιήθηκε άμεσα τόσο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσο και το «Πράσινο Ταμείο», προκειμένου να παρθούν πόροι για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.

Σαντορινιός: Έγινε σωστά η διαδικασία αναγνώρισαν ξένοι εμπειρογνώμονες

Από την πλευρά του, o υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι υπάρχουν και είναι καταγεγραμμένα ημερολογιακά όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες που έγιναν από τη πρώτη στιγμή και αποδεικνύουν ότι και ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι μηχανισμοί και ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

«Καθυστερήσαμε όπως λένε; 'Αποψη μου είναι ότι δεν καθυστερήσαμε. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Νομίζω έπρεπε να βγούμε πιο γρήγορα και να πούμε κάποια πράγματα για το σχέδιο που μπήκε σε άμεση εφαρμογή», τόνισε ο κ. Σαντορινιός ενώ επικαλέστηκε ξένους εμπειρογνώμονες που ήρθαν στην Ελλάδα και αναγνώρισαν, όπως είπε, ότι έγινε σωστά η όλη διαδικασία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας οικολογικής ρύπανσης.

«Το ζητούμενο είναι να δώσουμε τη μάχη όλοι και να ολοκληρωθεί αυτό που κάνουμε. Κάθε μέρα, στις έξι η ώρα, γίνεται το συντονιστικό, βλέπουμε πού πάει καλά και πού όχι και ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πάνω από το πρόβλημα μέχρι να λυθεί», σημείωσε.

Ο κ. Σαντορινιός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με την εταιρία απορρύπανσης για να γίνει το «ριφίνισμα» και το καθάρισμα, με απόλυτα επιστημονικό τρόπο. «Κάθε μέρα στο Ιόνιο και το Αιγαίο πλέουν πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και ελέγχονται όλα από το λιμενικό σώμα. Παράκληση για ένα τέτοιο ατύχημα, μην πυροβολείτε την ναυτιλία, μην πυροβολείτε το λιμενικό σώμα», κατέληξε ο κ. Σαντορινιός.

Να σημειωθεί, ότι ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή, όταν ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας σύμβουλο του υπουργού Ναυτιλίας ότι έκανε «γκριμάτσες», την ώρα της αντιπαράθεσης του κ. Κουρουμπλή με τον κ. Μητσοτάκη.

«Στο ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκεστε. Όχι στο 'μάπετ σόου'. Έλεος», είπε ο κ. Αμυράς ζητώντας από την πρόεδρο να την ανακαλέσει στη τάξη.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κατερίνα Ιγγλέση, έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που υπάρχουν και πρέπει να απαντηθούν και τόνισε ότι πρέπει μέσα από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναδειχθούν, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να επιβληθούν ποινές.

Παράλληλα, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να οργανωθεί άμεσα μια κοινοβουλευτική επίσκεψη στη Σαλαμίνα για να διαπιστωθούν επί τόπου τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την ρύπανση.

Σχετικές ειδήσεις