ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό - Στη Βουλή η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό - Στη Βουλή η δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis - «Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η εμπλοκή πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών στην υπόθεση της Novartis - Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - «Πόλεμος» ανακοινώσεων με αλληλοκατηγορίες

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το σκάνδαλο Novartis. Μετά την άγρια κόντρα για την ονομασία των Σκοπίων, βρήκαν την υπόθεση Novartis για να «σφαχτούν» πολιτικά, οδηγώντας την πολιτική ατζέντα σε ακραία πόλωση.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία για την υπόθεση Novartis να παραδοθεί το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (06/02) στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (05/02) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διαβιβάσει ήδη τη δικογραφία και πλέον αυτή θα αποσταλεί, με εντολή του πρωθυπουργού στη Βουλή και θα κοινοποιηθεί στα πολιτικά κόμματα.

«Το σκάνδαλο Novartis από ηθικής και οικονομικής πλευράς θα συγκλονίσει την Ελλάδα και είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens», δήλωσε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισήμανε πως έλαβε μερική ενημέρωση αναφορικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο καταβολής του ελληνικού κράτους».

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της δικογραφίας διώκεται ο πρόεδρος της Novartis, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, αλλά από όσο ξέρω, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα».

Τέλος, ο ίδιος προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν, γιατί εκτίθενται».

Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αυτοί φέρονται να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπόθεση μόλις άνοιξε και αναμένεται να διευρευνηθεί από τη Βουλή αν το Σώμα ζητήσει προανακριτική, αφού οι εισαγγελικοί λειτουργοί μόλις πέφτουν πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, παραδίδουν τις δικογραφίες στο κοινοβούλιο.

Οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων έχουν ήδη προβεί σε σχετικές διαψεύσεις.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Διαβάστε σχετικά:

Για τις εξελίξεις ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Ως προς την επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με δήλωσή της, διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόσο η ίδια όσο και οι επικουρικοί εισαγγελείς. «Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα αναφορικά με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα αδικήματα της απιστίας και δωροδοκίας που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όχι όμως το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τι απαντά η Novartis

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (05/02), η Novartis αναφέρει:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή».

Στουρνάρας: Θύμα πολιτικής στοχοποίησης και bullying

Σε έντονο ύφος απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις πληροφορίες που τον φέρουν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Νοvartis, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «πολιτικής στοχοποίησης και bullying».

Όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της.

Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών».

Σαμαράς: Η συκοφαντία είναι όπλο των δειλών - Εμένα δεν με αγγίζουν

Την οργή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας (05/02) ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες» και στοχοποιώντας ευθέως τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός: «Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Αβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με το ζήτημα καθώς, όπως διευκρινίζει, η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας του (2006 - 2009).

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Βενιζέλος: Εμπλέκουν το όνομά μου για πολιτικό αντιπερισπασμό

Με έντονο τρόπο αντέδρασε το βράδυ της Δευτέρας (05/02) ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις αναφορές ότι το όνομά του περιέχεται στην δικογραφία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

«Eπειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην “υπόθεση Novartis” κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια».

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις