Υπόθεση Novartis: Μίζες 50 εκατ. ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Μίζες 50 εκατ. ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα

Αστρονομικές μίζες που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.

Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων. 

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων η υπόθεση Novartis

Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της Υγείας» τόνισε σήμερα, Τρίτη (06/02/2018) ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1, για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές, με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

«Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis, μεγαλύτερο από αυτό της Siemens

Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, θυμίζοντας μάλιστα και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία, παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε μια περίοδο, συμπλήρωσε, που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν. Μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες, πρόσθεσε. Συνεπώς, η υπόθεση έχει ηθικές, οικονομικές και διεθνείς πλευρές, τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Γεωργιάδης: Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα πάει φυλακή

Για «σκευωρία» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και προειδοποίησε πως αν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «έχει λάβει μερική άτυπη ενημέρωση, θα πάει φυλακή για κακούργημα».

«Στις 11.00 θα είμαι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν τελειώσω τη σημερινή μου κατάθεση, όλα αυτά που ακούτε περί Novartis θα έχουν τελειώσει», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας: «Αύριο θα καταθέσω μήνυση και στον κ. Παπαγγελόπουλο και στην κ. Εισαγγελέα. Εάν η κ. Εισαγγελεύς έχει προχωρήσει σε μερική άτυπη ενημέρωση προς τον κ. Παπαγγελόπουλο τότε έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και θα πάνε φυλακή. Θέλω να πιστεύω ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και δεν έχει προχωρήσει σε μερική άτυπη ενημέρωση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Διερωτήθηκε «πού ξέρουν τα ονόματα που περιέχονται στη δικογραφία» οι υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόνο διαβιβαστική αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ανοίξει το φάκελο», είπε, συμπληρώνοντας: «Αν ο κ. Κοντονής έχει σηκώσει την πρώτη σελίδα του φακέλου θα πάει φυλακή».

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρονική στιγμή που έφτασε ο φάκελος στη Βουλή δεν είναι τυχαία κι έχει να κάνει με το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα για το Σκοπιανό.

Αν έχει δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός για τη μεταβίβαση του φακέλου στη Βουλή, «έχει παρανομήσει», κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την υπόθεση της Novartis