ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η επιστροφή των «300» και της Αρχαίας Ελλάδας στη μεγάλη οθόνη

Η επιστροφή των «300» και της Αρχαίας Ελλάδας στη μεγάλη οθόνη

Μετά από την τεράστια παγκόσμια επιτυχία της πρώτης ταινίας, οι «300» επέστρεψαν δυναμικά στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα.

Πριν από επτά χρόνια ο αμερικανός σκηνοθέτης Ζακ Σνάιντερ έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να αναφωνεί «Τhis is Sparta» και να θαυμάσουν στη μεγάλη οθόνη την ανδρεία των ατρόμητων Ελλήνων.

Βασισμένο στο ανέκδοτο εικονογραφημένο έπος του Φρανκ Μίλλερ, «Ξέρξης», το δεύτερο μέρος των «300» (το οποίο είχε σπάσει τα ταμεία σε όλον τον πλανήτη το 2006), «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας», συνδέει τη θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες με την προσπάθεια του Θεμιστοκλή να ενώσει τους Έλληνες εναντίον των Περσών, σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου.

300-rise-of-en-empire-570-800x450

Το νέο «κεφάλαιο» του έπους των «300», μας οδηγεί, και αυτή τη φορά μέσω της εντυπωσιακής φωτογραφίας που θυμίζει κόμικς, σε ένα καινούργιο πεδίο μάχης - στη θάλασσα - καθώς ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον) επιχειρεί να ενώσει όλους τους Έλληνες και να εξαπολύσει μια επίθεση που πρόκειται να αλλάξει τον ρου της μάχης. Ο Θεμιστοκλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολυμελή στρατό του Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και της Αρτεμισίας (Έβα Γκριν), της αιμοδιψούς επικεφαλής του Περσικού Ναυτικού.

Ο Σνάιντερ αυτή τη φορά δεν σκηνοθετεί, αλλά έχει υπό την «εποπτεία» του όλου project από τη θέση του σεναριογράφου αλλά και του παραγωγού. Και εκεί ίσως η ταινία χάνει κάτι από τη δυναμικότητα και τη «φρεσκάδα» του πρώτου μέρους. Το τρισδιάστατο, βίαιο υπερθέαμα πλησιάζει, αλλά δεν αναπαράγει το εικαστικό όραμα του «300» και δείχνει εντυπωσιακό, χωρίς ωστόσο να είναι και τόσο πρωτότυπο, στις ναυμαχίες της Σαλαμίνας και του Αρτεμισίου.

Η ιστορία των «300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας» εξελίσσεται στα στενά της Βόρειας Εύβοιας. Η ταινία διαδραματίζεται χρονικά, πριν, παράλληλα και μετά τις Θερμοπύλες, παρουσιάζοντάς μας τις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας.

300 rise of an empire still a l

Το φιλμ βεβαίως ξεφεύγει από τα ιστορικά πλαίσια και παίρνει αρκετές... ελευθερίες όσον αφορά τα γεγονότα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα χολιγουντιανό υπερθέαμα, που βασίζεται σε ένα κόμικ... Έτσι, και σύμφωνα με τους μανιχαϊστικούς «κανόνες» του Χόλιγουντ η ναυμαχία του Αρτεμισίου, αλλά και εκείνη της Σαλαμίνας που ακολουθεί, γίνονται απλά υποθέσεις δύο ηρώων -ενός πολύ πολύ καλού και μιας πολύ κακιάς-, που ξεπαστρεύουν τον μισό αντίπαλο στρατό.

Παρόλο που ταινία του Νόαμ Μούρο δεν διαθέτει ορισμένα από τα στοιχεία που έκαναν τους «300» του Σνάιντερ να τόσο επιτυχημένους, το θέαμα παραμένει εντυπωσιακό και η εμπορική επιτυχία είναι δεδομένη, ιδίως στους κύκλους των -πολλών- φαν των ταινιών του είδους, οι οποίοι σίγουρα θα απολαύσουν και το δεύτερο μέρος.

Σκηνοθεσία: Νόαμ Μούρο

Πρωταγωνιστούν: Σάλιβαν Στέιπλετον, Έβα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθισον,
Ροντρίγκο Σαντόρο, Κάλαν Μάλβεϊ, Ντέιβιντ Ουένχαμ, Τζακ Ο' Κόνελ, ΆντριουΤίερμαν, Ίγκαλ Νάορ, Άντριου Πλίβιν

Στους κινηματογράφους από τις 6 Mαρτίου από τη Village Films.

Διαβάστε επίσης:

Το «Nymph()maniac» και οι 10 πιο τολμηρές ταινίες

Όσκαρ 2014: Οι μεγάλοι νικητές

Δείτε τα Όσκαρ 2014 μέσα σε 1 λεπτό!