ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Έχει βάση το σενάριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Αμφίπολη: Έχει βάση το σενάριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ενα μυστικό που κρύβεται καλά κρυμμένο εδώ και πάνω από 2.300 χρόνια στον εντυπωσιακό αρχαίο μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης, στον τύμβο Καστά, αναμένεται να αποκαλυφθεί, όπως εκτιμάται, τις ερχόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, όταν οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τη διευθύντριά της ΚΗ' Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη, φτάσουν στο εσωτερικό του τάφου.

Οι δύο ολόγλυφες μαρμάρινες Σφίγγες, ύψους δύο μέτρων η καθεμία, που αποκαλύφθηκαν και δεσπόζουν στην είσοδό του, μπροστά στο υπέρθυρο, φυλάσσουν ως «φρουροί» κάτι ξεχωριστό σ' αυτό το μοναδικό ταφικό μνημείο.

Στις ιδιωτικές συζητήσεις με τους αρχαιολόγους πάντως λέγονται πολλά, χωρίς να συμμερίζονται οι περισσότεροι από αυτούς εικασίες που διατυπώνονται σε μια μερίδα των ΜΜΕ και κάνουν λόγο ακόμη και για ταφή μελών της βασιλικής οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αλλωστε, από το περασμένο καλοκαίρι, όπως αναφέρει το "Έθνος", η επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων είχε αμφισβητήσει έντονα τα σενάρια που είχαν φουντώσει τότε και έκαναν λόγο για τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Να σημειώσουμε ότι η διευθύντρια της ΚΗ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη δεν αναφέρθηκε ποτέ σε υποθέσεις που συνέδεαν τον τύμβο της Αμφίπολης με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μόνο κάποια περίοδο διέρρεε η πληροφορία ότι πολύ πιθανόν να επρόκειτο για τον τάφο της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης, και του πρίγκιπα Αλέξανδρου Δ'.

Παρέμβαση του υπουργείου

Να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχαν φουντώσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε αναγκαστεί να παρέμβει το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη», ανέφερε.

Μετά την ταύτιση του Λέοντος της Αμφιπόλεως με τον τύμβο Καστά, από τους συνεργάτες της κυρίας Περιστέρη, που έγινε εδώ και μερικούς μήνες και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανδρική ταφή στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, η υπόθεση για ταφή της Ρωξάνης έχει κι αυτή υποχωρήσει σημαντικά, προκρίνοντας αυτήν των «επιφανών νεκρών», που μπορεί να είναι στρατηγοί ή ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί αυτές τις μέρες να είναι ψύχραιμη απέναντι στις υποθέσεις και τα σενάρια που διατυπώνονται γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης.

«Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν προειλημμένες απόψεις και τα στοιχεία είναι αυτά που θα μας δώσουν τις απόψεις και όχι οι δικές μας υποθέσεις και εικασίες», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη για Αμφίπολη: Έβαλαν μικροκάμερα μέσα στον τάφο – Τι είδαν

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη!

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο