ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάτοικοι για Αμφίπολη: «Θα θέλαμε να βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο»

Κάτοικοι για Αμφίπολη: «Θα θέλαμε να βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο»

Τι λένε στο Newsbomb.gr οι κάτοικοι για τα ευρήματα αλλά και για το πώς άλλαξε η ζωή τους

-Γίνονται μέχρι και υπνωτισμοί για να «μαντέψουν» το μεγάλο μυστικό

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Την ώρα που οι φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας δέος, οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον λόφο Καστά, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάξει καθημερινά.

Ξαφνικά η επιδρομή των επισκεπτών, των επιστημόνων και των δημοσιογράφων έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους που μέχρι πρόσφατα κυλούσε σε ήσυχους ρυθμούς και κανείς σχεδόν δεν τους ήξερε ότι κάτω από τα πόδια τους κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό.

Η ολοκληρωτική αποκάλυψη των Καρυάτιδων τούς έκανε να νιώσουν ακόμη μεγαλύτερο δέος για ότι συμβαίνει στο λόφο τους. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι εκεί που πατούσαν τόσο καιρό και που βρίσκεται ανάμεσα στα χωράφια τους ήταν καλά κρυμμένα όλα αυτά τα αριστουργήματα κατά τα λεγόμενά τους.

Από τη στιγμή της είδησης της αποκάλυψης ολόκληρων των Καρυάτιδων κατέφθαναν στον λόφο αγρότες από το χωριό με τα τρακτέρ τους, παρέες παιδιών, αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, παρόλο που γνώριζαν πως δεν μπορούν να δουν ούτε καν την είσοδο του μνημείου.

Γι αυτούς έφτανε και μόνο να βρεθούν λίγα μέτρα από το σημείο των ανασκαφών.

DSC 0022


Το δέος όμως των ανθρώπων αυτών για το βρίσκεται μέσα στο ταφικό μνημείο συνοδεύεται και από την αγωνία για το τι θα συμβεί στις ζωές τους όταν τελικά οι ανασκαφικές εργασίες φέρουν στο φως το μεγάλο μυστικό.

Το λένε ξεκάθαρα όλοι με το χαμόγελο στα χείλη «Θα θέλαμε να είναι μέσα ο Μεγάλος στρατηλάτης».

«Ήδη το χωριό έχει αποκλειστεί από το δρόμο με σιδερένιες μπάρες. Δεν είναι απλό πια να βγεις ή να μπεις στο χωριό μας. Μας έβαλαν και φανάρια στον κεντρικό δρόμο μέσα σε μια νύχτα. Τα σπίτια μας είναι δίπλα στον τάφο. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών θα παραμείνουμε στα σπίτια μας; Θα μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας; Λένε ότι τα χωράφια μας θα πάρουν αξία. Αυτό αποκλείεται καθώς όταν μία περιοχή είναι αρχαιολογική δεν χτίζεται συνήθως απαλλοτριώνεται. Ίσως τα απέναντι χωριά να είναι πιο τυχερά» υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η πλατεία του χωριού διαθέτει μόνο ένα αναψυκτήριο που μέχρι πρόσφατα ελάχιστους έβλεπες εκεί και γέμιζε μόνο τον Αύγουστο. Τώρα δεν έχεις χώρο να καθίσεις. Ίσως θα πρέπει να μπούμε σε ένα πρόγραμμα κι εμείς εδώ για να πάρουμε άδειες και να φτιάξουμε ορισμένα μαγαζάκια για να εξυπηρετούμε τον κόσμο και να βοηθήσουμε έτσι και την οικονομία του χωριού μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο χωριό Μεσολακκιά αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια που διαμένουν είναι άτομα, τα οποία επέλεξαν την αποκέντρωση λόγω της κρίσης και είχαν αρχίσει να δίνουν ένα άλλο χρώμα στην περιοχή.

Παρόλα αυτά στο χωριό με τα σπουδαία ευρήματα έχουν κλείσει το δημοτικό σχολείο, τα γραφεία της κοινότητας είναι έρημα, οι δρόμοι τους κατεστραμμένοι. Οι κάτοικοι τώρα ευελπιστούν ότι αν σε μια μέρα μπήκαν φανάρια, αν σε λίγες ώρες τους συνέδεσαν με το Διαδίκτυο και έρχεται τόσος κόσμος στο χωριό όλα θα αποκατασταθούν.

Οι νεαροί πάντως που τώρα δεν μπορούν πια να κάνουν τις βόλτες τους πάνω στο μνημείο συνεχίζουν να περνούν την ώρα τους παρακολουθώντας από μακριά τις ανασκαφές όπως ο νεαρός Θανάσης που έχει αν θυμάται πολλά από την περιοχή.

Γίνονται υπνωτισμοί για να «μαντέψουν» το μυστικό

Γύρω από τον λόφο Καστά όμως καταφθάνουν διαρκώς και διάφορες ομάδες που προσπαθούν με τον τρόπο τους είτε να «πάρουν» από την αύρα της περιοχής και να «κλέψουν» από την ενέργεια των ευρημάτων αλλά και να μαντέψουν γιατί όχι, ποιος βρίσκεται μέσα στο μνημείο.

Στο λόφο απέναντι από την είσοδο μια ομάδα νεαρών ατόμων παρέμεινε όλη την ημέρα στο σημείο. Για ώρες ολόκληρες, με τα σώματα στραμμένα στην είσοδο του τάφου και τα κεφάλια να κοιτούν τον ουρανό υπνωτίζοντας μια νεαρή γυναίκα, προσπαθούσαν να επικαλεσθούν τις ενέργειες εκείνες που θα τους… μιλούσαν και θα τους υποδείκνυαν ποιος βρίσκεται μέσα στον τάφο.

DSC 0012

Όλες αυτές οι πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίσσονται καθημερινά στο χώρο των ανασκαφών μπροστά στα μάτια των φιλόξενων κατοίκων της Μεσολακκιάς που όπως και να έχει η ζωή τους δεν θα είναι ποτέ η ίδια πια.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: H Μαρμάρινη πόρτα που οδηγεί στον τέταρτο θάλαμο του τάφου

Αμφίπολη: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των χωραφιών με θέα τον τύμβο Καστά

Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες αποκαλύπτουν όλη τους την ομορφιά

Αμφίπολη: Μαγεμένος ο διεθνής Τύπος από τις Καρυάτιδες