ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Στο δάπεδο του τάφου κρύβεται το μυστικό

Αμφίπολη: Στο δάπεδο του τάφου κρύβεται το μυστικό

Η τεχνοτροπία του ψηφιδωτού παραπέμπει στην Βεργίνα – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι αρχαιολόγοι για τη λύση του γρίφου

Η ανακάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού στο δάπεδο του μνημείου στον τύμβο Καστά πίσω από τις Καρυάτιδες δεν αποκλείεται να συνδέεται με την ταυτότητα του νεκρού, δημιουργώντας περισσότερες προσδοκίες για να αποκαλυφθεί ο «ένοικος» πιο γρήγορα.

Εάν και το ψηφιδωτό δεν έχει βγει στο φως εξ’ ολοκλήρου, καθώς απομένει ακόμη η αφαίρεση 60 εκατοστών χώματος από το δάπεδο, πιθανολογείται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα απεικονίζεται και άλλο πρόσωπο που ίσως είναι ο νεκρός.

Όπως είναι γνωστό, το κομψοτέχνημα που αποκαλύφθηκε απεικονίζει τον θεό Ερμή με φτερωτά σανδάλια να συνοδεύει ένα άρμα, το οποίο σέρνουν δύο κάτασπρα άλογα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν την εικόνα του ψηφιδωτού μία τυπική νεκρική παράσταση που δείχνει την μετάβαση στον Άδη.

Είναι όμως ο νεκρός; Αυτή η απορία γεννιέται από την εικόνα του άνδρα που βρίσκεται πάνω στο άρμα.

Πάντως όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος απεικόνισης του άνδρα πάνω στο άρμα, το γεγονός δηλαδή ότι είναι γυμνός και φορά στο κεφάλι του ένα δάφνινο στεφάνι, δείχνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί συνηγορούν, για ακόμη μία φορά, στη διαπίστωση ότι ο τάφος είναι σωστά χρονολογημένος από τους υπευθύνους της ανασκαφής στην Αμφίπολη στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα και δεν είναι σε καμία περίπτωση ρωμαϊκός ή τουλάχιστον άλλης περιόδου.

Οι υπόλοιπες απαντήσεις θα δοθούν τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να αφαιρεθούν τα 60 εκατοστά χώματος τα οποία καλύπτουν ακόμη το ψηφιδωτό.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ο Φίλιππος ο αρματηλάτης του ψηφιδωτού;