Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ικανοποίηση στην ομογένεια από αναγνώριση Γενοκτονίας Ποντίων

Ικανοποίηση στην ομογένεια από αναγνώριση Γενοκτονίας Ποντίων

Ικανοποίηση προκάλεσε στις τάξεις της ομογένειας η κοινοβουλευτική αναγνώριση στη Νέα Νότια Ουαλία, των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ασσυριανής Συμμαχίας (Assyrian Universal Alliance), η Γερουσία του Κοινοβουλίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ασσυρίων. Η Βουλή υιοθέτησε παρόμοιο ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1997.

Το Πασχαλινό και Πρωτομαγιάτικο δώρο προς την ομογένεια εισηγήθηκε ο πολιτειακός γερουσιαστής Αιδ. Fred Nile, πρόεδρος του Αυστραλιανού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ασσυριακής Συμμαχίας, Hermiz Shahen, ευχαρίστησε το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο ΝΝΟ και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή για τη συνεργασία που στέφθηκε με τη σημερινή επιτυχία.

«Αυτό το ψήφισμα αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή στην ιστορία του Ασσυριακού έθνος», δήλωσε ο κ. Shahen. «Το Ασσυριακό έθνος αγωνίζεται χρόνια για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος της από την Οθωμανικό κυβέρνηση το 1914-1924.»

«Αυτή η αναγνώριση είναι μία δυναμική απάντηση σε αυτούς που αγνοούν ή που αρνούνται ολοκληρωτικά τις γενοκτονίες των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι τις ημέρες μας, οι Ασσύριοι στο Ιράκ, στην Συρία και στην Τουρκία συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της άρνησης της γενοκτονίας εις βάρος τους».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Αιδ. Fred Nile ευχαρίστησε ιδιαίτερα δύο από τους διευθυντές του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών: τους Δρ Παναγιώτη Διαμάντη και τον κ. Mr Vicken Babkenian.

«Το πρωτοποριακό τους ερευνητικό έργο γύρω από τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων έχει επιστρέψει στο φώς της ημέρας αυτό το θέμα για τον λαό της Νέας Νοτίου Ουαλίας» δήλωσε ο Αιδ. Nile. Ιδιαίτερα που, οι στρατιώτες μας στάθηκαν μάρτυρες των παθών των λαών της Ανατολίας: των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ποντίων».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος και της ομιλίας του Αιδ. Nile βρίσκονται στις σελίδες 6, και 78-79 της Εφημερίδας της Βουλής (Hansard). http://www.parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/hanstrans.nsf/MostRecentLC/LC/$file/lc20130501.pdf

Μετά τη Νότια Αυστραλία το 2009, η Νέα Νότια Ουαλία είναι πλέον η δεύτερη πολιτεία της Αυστραλίας η οποία υιοθετεί ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ