ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άσαντ επιστρέφει στο διπλωματικό παιγνίδι

Ο Άσαντ επιστρέφει στο διπλωματικό παιγνίδι

Στα διεθνή σχόλια κυριαρχεί σήμερα το συριακό, με αφορμή την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου.

«Τα σχεδόν καθημερινά εγκλήματα, όπως οι μαζικές εκτελέσεις διαπράττονται τόσο από τις δυνάμεις του καθεστώτος όσο και από εξτρεμιστές αντάρτες, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όσο διαρκεί ο εμφύλιος τόσο πιο ωμές θα γίνονται οι εχθροπραξίες. Και σε αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε η συμφωνία για την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, για την οποία πανηγυρίζει το καθεστώς του Άσαντ. Είναι πολύ πιθανό, ο Άσαντ να αξιοποιήσει ανάλογα τον χρόνο που του διασφάλισε ο ρώσος νονός με την έγκριση της Αμερικής».

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Die Presse υπογραμμίζει: «Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Συρίας δεν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου, αλλά θα ανταμειφθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αφοπλισμού που παρουσίασαν -σκοπίμως πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης η Ρωσία και οι ΗΠΑ- ο Άσαντ υποχρεώνεται να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά του όπλα. Και σε αντάλλαγμα θα του επιστραφεί η νομιμότητα. Και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία αφοπλισμού, ο Άσαντ είναι αναγκαστικά συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας, άρα επανέρχεται στο διπλωματικό παιγνίδι. Και αυτό το οφείλει στην ισχύ του Πούτιν και στην αδυναμία του Ομπάμα», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

πηγη DW