Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ: Ευτυχισμένοι σε ένα συμβατικό γάμο

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ: Ευτυχισμένοι σε ένα συμβατικό γάμο

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησαν το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr - Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης αναλύει τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την κρίση των τελευταίων ημερών με επίκεντρο την κόντρα Καμμένου - Κοτζιά;

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Prorata 650x390

«ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ: Ευτυχισμένοι σε ένα συμβατικό γάμο»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

giannis konstantinidis

Εξέπληξε από την αρχή. Ένα ασύμβατο ζευγάρι για τα ευρωπαϊκά πρότυπα και για τη διεθνή βιβλιογραφία περί σχηματισμού συμμαχικών κυβερνήσεων.

Ο κοινός βίος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προβλεπόταν από τους περισσότερους αναλυτές να είναι σύντομος, κυρίως ως συνέπεια των φαινομενικά αγεφύρωτων διαφορών πολιτικής ουσίας, αλλά και νοοτροπίας μεταξύ της Ανανεωτικής Αριστεράς, δηλαδή της μήτρας του ΣΥΡΙΖΑ, και της λαϊκιστικής και εθνικιστικής έκφανσης της Δεξιάς, όπως αυτή καθρεφτίζεται συγκυριακά στο κόμμα των ΑΝΕΛ.

Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν.

Τα δύο κόμματα επιβεβαίωσαν τους όρκους τους λίγους μήνες μετά την πρώτη γαμήλια τελετή –και ενώ μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πλέον τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά τη μνημονιακή του στροφή και άλλες εναλλακτικές επιλογές κυβερνητικών εταίρων– και πορεύτηκαν έκτοτε αταλάντευτα για πάνω από τρία χρόνια.

Η δρομολόγηση της υπογραφής συμφωνίας αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με νέα συνταγματική ονομασία από την ελληνική πλευρά φάνηκε προς στιγμή να ταράζει τη σχέση των δύο κομμάτων, ανασύροντας στη δημόσια συζήτηση τόσο το ερώτημα της συμβατότητας, όσο και το ερώτημα για το μέλλον της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων.

Η παραίτηση Κοτζιά, ως ένδειξη στήριξης του Υπουργού Εθνικής Αμύνης στην αντιπαράθεσή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο για την πρόβλεψη της πορείας του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά δεν άμβλυνε την εικόνα της έντασης στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο της Ερώτησης της Δευτέρας από την Prorata για το Newsbomb.gr, οι αναγνώστες ρωτήθηκαν τόσο για τη συμβατότητα, όσο και για το μέλλον του γάμου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Στα ερωτήματα απάντησαν 3.875 αναγνώστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων συμπλήρωσαν τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια πριν από την ημέρα παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών.

Τα δύο τρίτα των αναγνωστών εκτίμησαν τη συμπόρευση των δύο κομμάτων ως ασύμβατη και μόνο το ένα τρίτο δήλωσε ότι αυτή η συγκυβέρνηση δεν τον προβληματίζει ως προς τη σύνθεσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ασύμβατη εκτιμούν τη συμμαχία αυτή και το 45% των ψηφοφόρων που αυτό-τοποθετούνται στον αριστερό πόλο του άξονα «αριστερα-δεξιά», όπως επίσης και το ένα έκτο των εκλογέων που δηλώνουν υψηλό βαθμό συμπάθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ωστόσο, η ασυμβατότητα της συμμαχίας που διαπιστώνεται από την πλειοψηφία δεν ακολουθείται από μια αντίστοιχη υπεροχή της άποψης ότι η συμμαχία θα καταπέσει ως φυσικό επακόλουθο της ασυμβατότητάς της. Μόνο το 33% του δείγματος εκτιμά ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων θα οδηγήσει σε διαζύγιο, ενώ το 53% δεν πιστεύει σε μια τέτοια εξέλιξη και το 12% διατηρεί επιφυλάξεις για την εξέλιξη.

Όσοι δεν εντόπιζαν ασυμβατότητα στη σχέση στο προηγούμενο ερώτημα δε βλέπουν πιθανό και το διαζύγιο, ενώ όσοι εντόπιζαν την ασυμβατότητα εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι ως προς την πρόβλεψή τους (47% προβλέπουν το διαζύγιο και 36% τη διατήρηση του πολιτικού αυτού γάμου).

Η πρόβλεψη του διαζυγίου δεν είναι ισχυρή ούτε μεταξύ των εκλογέων εκείνων που δηλώνουν πολύ χαμηλό βαθμό συμπάθειας προς την κυβέρνηση ή μεταξύ των μη αριστερών εκλογέων, ένδειξη του βαθμού ενσωμάτωσης του γάμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο συλλογικό υποσυνείδητο ακόμα και των ψηφοφόρων που δεν μπορούν να κατανοήσουν ή να αποδεχθούν τη συμπόρευση των συγκεκριμένων δύο κομμάτων. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος συγκεντρώθηκε πριν από την παραίτηση Κοτζιά το μεσημέρι της Τετάρτης 17/10, οι προβλέψεις του εκλογικού σώματος μοιάζουν να ήταν πετυχημένες.

Ποιος όμως ωφελείται και ποιος βλάπτεται από την ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ; Κάποιος από τους δύο εταίρους ωφελείται περισσότερο από τον άλλον;

Η αντιπολίτευση περισσότερο από τα κυβερνητικά κόμματα; Τα κόμματα που ίσως θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση των ΑΝΕΛ περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Η έρευνα κατέγραψε μειωμένα ποσοστά ψηφοφόρων που κρίνουν ως ωφέλιμη την ένταση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (22% και 21% αντιστοίχως).

Αντιθέτως, κερδισμένος από την ένταση φαίνεται να είναι η ΝΔ (για την οποία το 55% του δείγματος θεωρεί ότι ωφελείται) και δευτερευόντως η Χρυσή Αυγή (για την οποία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 35%).

Τα κόμματα του κεντρώου χώρου δε φαίνεται να προσλαμβάνονται ως ωφελημένα –αλλά ούτε και ως εκείνα που επιβαρύνονται– από την εξέλιξη αυτή, καθώς τα ποσοστά ψηφοφόρων που κρίνουν ότι το ΚΙΝΑΛ ή το Ποτάμι ωφελούνται δεν ξεπερνούν τα αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 15/10/2018 μέχρι 17/10/2018)

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δε φαίνεται να συσχετίζει τις όποιες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με τα κόμματα του Κέντρου, ούτε και με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ ή η Ένωση Κεντρώων, αντιμετωπίζοντας μάλλον το εκλογικό παιχνίδι με όρους δικομματισμού. Ο ανοίκειος γάμος των δύο σημερινών εταίρων δεν εγκρίνεται από το εκλογικό σώμα, αλλά μοιάζει σαφές στην κοινή γνώμη ότι οι δύο σύντροφοι έχουν μια εξαιρετικά λειτουργική σχέση μεταξύ τους και συνεπώς κανείς δεν μπορεί, ή ίσως δε δικαιούται, να εμποδίσει την κοινή πορεία τους. Τουλάχιστον μέχρι οι συμβίοι να ζητήσουν τη γνώμη του κοινού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Οργή του Μαξίμου για τις διαρροές των μυστικών κονδυλίων

Πώς διέρρευσαν οι «καυτοί» διάλογοι Κοτζιά - Καμμένου στο Υπουργικό

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με τα μυστικά κονδύλια

Κοτζιάς εναντίον όλων