ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόρος:«Συνέπεια γερμανικής πολιτικής είναι η ανάδυση της Χρυσής Αυγής»

Σόρος:«Συνέπεια γερμανικής πολιτικής είναι η ανάδυση της Χρυσής Αυγής»

«Όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί», τόνισε ο κ. Σόρος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το "φαινόμενο" της Χρυσής Αυγής.

«Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφ 'όσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει ότι «ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά, διότι αυτό θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ωστόσο, ο κ. Σόρος κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, και από την Ελλάδα, αλλά τώρα δείχνει αδιάλλακτη».

Επιπλέον, ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιμονή της Γαλλίας για υψηλές γερμανικές αποζημιώσεις συνέβαλε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ. «Συνέπεια της γερμανικής πολιτικής είναι η ανάδυση ακροδεξιών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Υπάρχει τάση προς μια παρόμοια κατεύθυνση, του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού", υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Σόρος κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να αλλάξει στάση, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση που έχει προκύψει από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή».

«Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι στα γερμανικά συμφέροντα», πρόσθεσε.