ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Elite Strom: Ο καλός ύπνος α λα ελληνικά

Elite Strom: Ο καλός ύπνος α λα ελληνικά

Συμπληρώνοντας μισό αιώνα στην βιομηχανία της ξεκούρασης, η Elite Strom μπορεί να περηφανεύεται ότι δίδαξε στον Έλληνα τι σημαίνει πραγματικά «στην αγκαλιά του Μορφέα».

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπάρχουν δύο μορφές γοητευτικές και μυστήριες που συνδέονται με τον ύπνο.

Η μία από αυτές, ο Μορφέας, επέζησε των χιλιετιών που πέρασαν από τότε και συνεχίζει να εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας, συνήθως στη φράση «στην αγκαλιά του Μορφέα». Τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε κάπως πιο λυρικά ότι… κοιμόμαστε. Αλλά ήταν ο πατέρας του, ο Ύπνος, που υπήρξε η πραγματική θεότητα της τέχνης του ύπνου –εξ ου και η λέξη.

Ο Μορφέας ήταν επιφορτισμένος με την αποστολή να φέρνει όνειρα στους ανθρώπους και να προστατεύει τον ύπνο… του Ύπνου απ’ όσους ήθελαν να τον διακόψουν. Με δυο λόγια: έφερνε την ποιότητα στον ύπνο. Όπως περίπου η Elite Strom κάνει σήμερα για μισό εκατομμύριο Έλληνες που κοιμούνται κάθε βράδυ στα στρώματά της.

Τα υψηλής ποιότητας στρώματά της, κεφαλάρια, κρεβάτια την έχουν κάνει μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον τομέα της και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες από το ελληνικό κοινό σε ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη του ύπνου. Όχι τυχαία. Η εταιρεία θα συμπληρώσει του χρόνου μισό αιώνα παρουσίας στην ελληνική αγορά. Κι αυτά τα 49 χρόνια τα έχει διανύσει ως τώρα με αφοσίωση στις αρχές της, όπως τις όρισαν οι αδελφοί Σπίνοι, όταν το 1963 ξεκίνησαν με την Elvistrom.

Από την Elvistrom στην Elite Strom

To 1979 o Βασίλης Σπίνος ίδρυσε την Elite Strom και άνοιξε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα προϊόντων ύπνου, φέρνοντας όλα αυτά που κατασκεύαζε τόσα χρόνια στο εργοστάσιο με τον αδελφό του μπροστά στα μάτια του κοινού. Το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο. Πίσω από τη βιτρίνα βρισκόταν μια πλήρης γκάμα ντυμένων κρεβατιών. Οι περαστικοί ήθελαν απλά να μπουν μέσα και να πάρουν έναν υπνάκο.

Όταν ρώτησα το Γιάννη Σπίνο, γιο του ιδρυτή της εταιρείας και ιθύνοντα νου της σήμερα, μαζί με τους αδελφούς του Σπύρο και Γιώργο, για το πώς ξεκινά κάποιος να ασχολείται με την τέχνη του ύπνου, μου απάντησε: «Με την τέχνη του ύπνου ασχολήθηκε πρώτα ο πατέρας μας, Βασίλης Σπίνος. Σε μια εποχή που κανείς δεν ασχολιόταν σοβαρά με τον καλό ύπνο, έβαλε σαν στόχο να κατασκευάζει στρώματα ποιότητας, αναπαυτικά, για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Το μεράκι και την αγάπη του την μετέδωσε σε εμάς που μέχρι και σήμερα προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση».

Και η αλήθεια είναι ότι σε όλη της την πορεία από τότε, η Elite Strom δούλεψε με το ίδιο μεράκι, φέρνοντας συχνά πολλές καινοτομίες που βελτίωναν την ποιότητα της ξεκούρασης των Ελλήνων. Το 1989, για παράδειγμα, παρουσίασε στην ελληνική αγορά το κρεβατόστρωμα. Δηλαδή ένα κρεβάτι σουηδικού τύπου με στρώμα-υπόστρωμα σε ενιαία κατασκευή.

Η εταιρεία μεγαλώνει

Καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες αρχίζουν να συνειδητοποιούν την σημασία του καλού ύπνου και να επενδύουν κάτι παραπάνω για ένα καλό στρώμα και ένα γερό κρεβάτι, η Elite Strom αρχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή της. Γι’ αυτό και το 1997 μετακομίζει σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 7 στρεμμάτων, στο Σχηματάρι, οι οποίες θα φιλοξενούν την πλήρη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής της. Σήμερα η μονάδα αυτή μπορεί να καλύψει ανάγκες παραγωγής στρωμάτων 50.000 τεμαχίων ετησίως!

Τρία χρόνια αργότερα η Elite Strom συμμετέχει για πρώτη φορά σε έκθεση Franchise, παίρνει πιστοποίηση ISO 9002 και ξεκινά μια πολύ επιτυχημένη πορεία με ένα δίκτυο καταστημάτων που πλέον καλύπτει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι για franchise είναι πολυάριθμοι και το όνομα Elite Strom γίνεται το συνώνυμο του ποιοτικού ύπνου για τον Έλληνα. Το 2002 οι τρεις γιοι του Βασίλη Σπίνου, έχοντας πια ολοκληρώσει τις σπουδές τους, μπαίνουν δυναμικά στην επιχείρηση και την ίδια χρονιά η εταιρεία κλείνει συμφωνία με την περίφημη σουηδική Tempur για να γίνει ο αποκλειστικός εισαγωγέας των στρωμάτων της στην Ελλάδα.

Λίγα χρόνια αργότερα θα φέρει και την Hastens στη χώρα μας, ενώ θα αναλάβει και τη χορηγία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εξοπλίζοντας για 2 χρόνια το προπονητικό της κέντρο. Επίσης, θα αρχίσουν να έρχονται και διεθνή βραβεία, πιστοποιώντας την ποιότητα των στρωμάτων και των κρεβατιών που κατασκευάζει η εταιρεία στο Σχηματάρι. Το Διεθνές Βραβείο Τεχνολογίας και Ποιότητας στη Γενεύη είναι η αρχή.

Η επιχείρηση δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Επενδύει σε μηχανολογικό εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου, λανσάρει το πρώτο μηχανικά ανακλινόμενο κρεβάτι (που προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε διάσταση), συνδυάζει την τεχνολογία της Tempur με τα συμβατικά στρώματα με ελατήρια και λανσάρει το πρωτοποριακό στρώμα Temptation… Την ίδια ώρα, το δίκτυό της έχει πια φτάσει τα 26 καταστήματα.

Στα χρόνια της κρίσης

Είναι αλήθεια, βέβαια, πως ένα καλό στρώμα κοστίζει και πως ο Έλληνας δεν μπόρεσε να εκτιμήσει την αξία του, παρά μόνο όταν στις δεκαετίες του ’90 και του ’00 κατάφερε να βρεθεί στη θέση να μπορεί να το αγοράσει. Τι γίνεται όμως με την κρίση; Πώς επηρέασε μια εταιρεία σαν την Elite Strom;

Ο τζίρος της εταιρείας για το 2011 ήταν 8.609.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει πλέον ξεκινήσει και εξαγωγές προς την Κύπρο. Από πέρσι γίνονται έντονες προσπάθειες για νέες συνεργασίες και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης με συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις όπως το περίφημο Salone Internazionale del Mobile στο Μιλάνο και το IMM στην Κολωνία. Για την Elite Strom η λύση βρίσκεται στην εξωστρέφεια. Και με τα ποιοτικά της προϊόντα δεν έχει να φοβάται τίποτε.

«Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό με την έλευση επώνυμων μεγάλων αλυσίδων επίπλου (ΙΚΕΑ κλπ). Η πρόκληση για εμάς είναι να πείσουμε το αγοραστικό κοινό ότι η ποιότητα των ελληνικών στρωμάτων βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και βέβαια ιδανική είναι και η σχέση ποιότητας-τιμής που μπορούμε να προσφέρουμε», μου λέει ο κ. Γιάννης Σπίνος. Και όταν τον ρωτάω για το όραμά του για το μέλλον της εταιρείας, μου απαντά: «Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων καινοτόμα προϊόντα ύπνου που διακρίνονται για την αρίστη ποιότητα τους, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες ύπνου».

Είναι αισιόδοξος λοιπόν. Με τις επιχειρηματικές της, συγκρατημένες κινήσεις, η Elite Strom δεν έχει βρεθεί στη δίνη οικονομικών προβλημάτων, όπως άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Γιάννης Σπίνος ευελπιστεί πως με σοβαρή προσπάθεια, η χώρα μας σύντομα θα βγει από το αδιέξοδο: «Πιστεύουμε πως όλοι μας πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση της παραγωγής των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, απευθυνόμενοι στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις και συνθήκες ανάπτυξης και θέσεων εργασίας».

Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που πρεσβεύει η στήλη μας «Ψωνίζουμε Ελληνικά», κάθε Τρίτη.

Το ανθρώπινο δυναμικό

Η Elite Strom σήμερα απασχολεί 92 υπαλλήλους εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι Έλληνες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το σύνολο των προμηθευτών – συνεργαζόμενων επιχειρήσεων της Elite Strom ξεπερνά τις 300, πράγμα που σημαίνει ότι από την καλή της πορεία εξαρτώνται εκατοντάδες ακόμη ελληνικές οικογένειες. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και επιλεκτικές συνεργασίες με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού. «Προσπαθούμε να εντοπίζουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες, εντός και εκτός συνόρων, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι άριστης ποιότητας», μου εξηγεί ο κ. Σπίνος.

Έχοντας συζητήσει τόση ώρα για την ποιότητα του ύπνου και της ξεκούρασης, δεν μπορώ να μην κλείσω την κουβέντα μας χωρίς να τον ρωτήσω ποιο είναι το μυστικό για έναν καλό ύπνο. Αλλά ο κ. Σπίνος –πιστός στη μυθολογία του Ύπνου και του Μορφέα- θα κρατήσει το μυστήριο ανοικτό:

«Ο ύπνος εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να θεωρείται προσωπική υπόθεση του καθενός από εμάς. Υπάρχουν βέβαια έρευνες και μελέτες που μπορούν να μας βοηθήσουν συμβουλευτικά στο τι πρέπει κανείς να προσέχει και τι να αποφεύγει. Ο ύπνος όμως εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο. Προσπάθειά μας, με την σωστή καθοδήγηση από εξειδικευμένο προσωπικό και έχοντας δημιουργήσει μια πλήρη γκάμα προϊόντων ύπνου, είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο που απευθύνεται σε εμάς να καταλήξουν στην καταλληλότερη επιλογή για τους ίδιους».