ΜΠΑΣΚΕΤ

Κώστας Οικονομόπουλος στο Newsbomb.gr: Πώς έζησε το lockdown στην Αυστρία ο 25χρονος γκαρντ

Κώστας Οικονομόπουλος Αυστρία

Το πρώτο του μπασκετικό ταξίδι, του επιφύλασσε έναν ιδιαίτερα προορισμό! Ο Κώστας Οικονομόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την Αυστρία και τις διαφορές με την Ελλάδα την εποχή της πανδημίας.

Όταν ακούς Αυστρία το σίγουρο είναι πως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι το μπάσκετ. Αυτή είναι, όμως, η μαγεία για όσους τολμούν το... διαφορετικό. Μπορεί να ανακαλύψεις την ευτυχία εκεί που δεν το περιμένεις!

Ο Κώστας Οικονομόπουλος το τόλμησε και μετά από οκτώ μήνες στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης σίγουρα νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του. «Λένε ότι η πρώτη φορά στο εξωτερικό είναι κι η πιο δύσκολη, ωστόσο για εμένα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Σαν άνθρωπος μου αρέσει να ταξιδεύω και το ότι μπόρεσα να το συνδυάσω με το μπάσκετ είναι κάτι φοβερό. Θεωρούσα mainstream προορισμό την Αυστρία και χαίρομαι που είχα τη δυνατότητα να γυρίσω μια τόσο όμορφη χώρα ακόμα και την περίοδο της πανδημίας» τόνισε στο Newsbomb.gr ο 25χρονος γκαρντ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι απήλαυσε το μπάσκετ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σεντ Πόλτεν. Αν δεν είναι ευτυχία για έναν αθλητή να απολαμβάνει να κάνει αυτό που αγαπά τότε τι είναι;

«Υπήρχε μεγάλη διαφορά στα μέτρα»

Αυστρία 1
«Η καραντίνα ήταν σίγουρα πιο ανθρώπινη, βέβαια έχουν διαφορετικό σύστημα υγείας κι αυτό αποτέλεσε σίγουρα μια δικλείδα ασφαλείας για εκείνους».AP Images

Έχοντας περίπου 15 ημέρες που επέστρεψε από την Αυστρία, η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι το «πως ήταν η καραντίνα εκεί;». Ο νεαρός παίκτης αναφέρθηκε στην εμπειρία του και μοιραία υπήρξαν κι οι συγκρίσεις με την Ελλάδα. «Η καραντίνα ήταν σίγουρα πιο ανθρώπινη, βέβαια έχουν διαφορετικό σύστημα υγείας κι αυτό αποτέλεσε σίγουρα μια δικλείδα ασφαλείας για εκείνους. Υπήρχε μεγάλη διαφορά στα μέτρα, με χαρακτηριστικότερη την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Εκεί ήταν κάτι που δεν υπήρχε κι όταν γύρισα ήταν ένα μεγάλο σοκ για εμένα. Δεν την είχα συνηθίσει και με ενοχλούσε», τόνισε για να συμπληρώσει: «Στην Αυστρία υπήρχε 24ωρη καραντίνα, αλλά για όλες τις ώρες της ημέρας υπήρχαν διέξοδοι, είτε για να αθληθείς, είτε για να βγεις έξω. Έδιναν μεγάλη έμφαση στην ατομική ευθύνη και τηρούσαν τα μέτρα. Το τελευταίο δίμηνο, από αυτά που έβλεπα στα βίντεο, δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, αλλά κι όταν επέστρεψα έπαθα μεγάλο σοκ. Βέβαια, στην Αυστρία το χειρίστηκαν και τελείως διαφορετικά, καθώς έκαναν δύο μεγάλα break από την καραντίνα, ένα τα Χριστούγεννα κι ένα τον Φλεβάρη, όπου ο κόσμος μπορούσε να δει τους φίλους του, να μαζευτούν μέχρι 10 άτομα και να μετακινηθεί από νομό σε νομό. Αυτή τη στιγμή είναι σε καραντίνα μόνο οι νομοί που έχουν κρούσματα και από τις 2 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν όλα».

«Τους έκανε τρομερή εντύπωση ότι στέλνουμε μήνυμα»

Η πανδημία αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο κι όπως είναι φυσιολογικό αυτό συνέβαινε και στη Σεντ Πόλτεν, με τους συμπαίκτες του Οικονομόπουλου να μην μπορούν να κρύψουν την έκπληξη τους για το γεγονός ότι στην Ελλάδα στέλνουμε sms στο 13033. «Στην ομάδα δεν υπήρχαν μόνο Αυστριακοί, υπήρχε Ολλανδός, Κροάτης και Αμερικανοί και με ρωτούσαν για τα μέτρα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τους είπα ότι πρέπει να στέλνουμε sms στο 13033, τους έκανε τρομερή εντύπωση, με ρωτούσαν «σας απαντούν κιόλας;», είπε και συνέχισε: «Γι' αυτούς υπήρχε η νοοτροπία ότι έχουμε καραντίνα αλλά δεν θα δώσουν λογαριασμό για το πότε θα πάνε super market. Πλέον κι εδώ υπάρχει κόσμος που βγαίνει δίχως μήνυμα, δεν είναι εύκολο να ελέγξεις τον κόσμο. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν, για όλους στην αρχή ήταν κάτι πρωτόγνωρο, πλέον βλέπεις και τους τελείως διαφορετικούς χειρισμούς των άλλων χώρων, ωστόσο ίσως έτσι να είναι κι ο Έλληνας. Όσο πιο πολύ τραβάς το σχοινί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται».

Αυστρία 2
«Γι' αυτούς υπήρχε η νοοτροπία ότι έχουμε καραντίνα αλλά δεν θα δώσουν και λογαριασμό για το πότε θα πάνε super market».AP Images

«Σε πολύ καλό ποσοστό οι εμβολιασμένοι»

Στην Ελλάδα γίνεται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ώστε σταδιακά το καλοκαίρι να επιστρέψουμε άπαντες στην κανονικότητα. Αυτό επί της ουσίας γίνεται και στην Αυστρία, καθώς όπως τονίζει ο Οικονομόπουλος: «Στην αρχή ξεκίνησαν αργά, μάλλον δεν πήγε καλά ο προγραμματισμός, αλλά στη συνέχεια πήραν κάποια εμβόλια της Astra που επέστρεψε η Γερμανία και πλέον οι εμβολιασμένοι έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό ποσοστό. Όσον αφορά στους αθλητές, η ομοσπονδία μας είχε βάλει μετά τους δασκάλους, σε πολύ υψηλή θέση δηλαδή για να εμβολιαστούμε, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να το κάνω», για να συμπληρώσει: «Υπήρξε κι εκεί ανησυχία για το Astra, αλλά κυριάρχησε η άποψη ότι πάντα υπάρχουν κίνδυνοι κι ότι θα πάμε να το κάνουμε. Σε εμάς τους αθλητές έγινε η σχετική ερώτηση για το αν θέλουμε να το κάνουμε κι ένα ποσοστό περίπου στο 80% απάντησε θετικά».

Αυστρία 3
«Υπήρξε κι εκεί ανησυχία για το Astra, αλλά κυριάρχησε η άποψη ότι πάντα υπάρχουν κίνδυνοι κι ότι θα πάμε να το κάνουμε».AP Images

«Σε έπιανε κατάθλιψη, μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό»

Ο Νεοσμυρνιώτης γκαρντ κατά το διάστημα της παραμονής του στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης είδε πώς είναι να κάνεις γιορτές ως μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μολονότι στην Αυστρία έχουν μικρό πρωτάθλημα επέλεξαν να βάλουν συνεχόμενα παιχνίδια την περίοδο των Χριστουγέννων κι έτσι πέρασα τις γιορτές εκεί. Στις 24 Δεκεμβρίου είχα την ευκαιρία να πάω στη Βιέννη, η οποία ήταν στολισμένη, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε έπιανε κατάθλιψη. Δεν είχε καθόλου κόσμο, υπέστησαν μεγάλο πλήγμα με τον τουρισμό κι ειδικά όσον αφορά στο σκι, το οποίο είναι κάτι σαν το καλοκαίρι για εμάς. Όταν ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες, υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής κι έτσι έκλεισαν τα πάντα. Επίσης, πρόλαβα και το Πάσχα των Καθολικών στις αρχές Απριλίου, ωστόσο δεν είχα την ευκαιρία να κάνω κάτι ιδιαίτερο».

«Και τη νέα σεζόν στο εξωτερικό»

Τέλος, ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές, αναφέρθηκε στο επίπεδο του μπάσκετ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται εκτός Ελλάδας. «Στην Αυστρία πρώτο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο και δεύτερο το σκι. Το μπάσκετ βρίσκεται ίσως στην τρίτη θέση μαζί με το χόκεϊ. Είναι ένα μικρό πρωτάθλημα, στο οποίο παίζουν αρκετοί ξένοι, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να ανεβαίνει επίπεδο. Σε οργανωτικό επίπεδο οι υπεύθυνοι το αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό και ως αθλητή σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και να θες να ενεργοποιηθεί, έστω κι αν το επίπεδο δεν είναι πολύ υψηλό. Θεωρώ ότι είναι ένα ανερχόμενο πρωτάθλημα», για να καταλήξει, υπογραμμίζοντας ότι: «Χάρηκα πολύ το μπάσκετ που έπαιξα στην Αυστρία εκεί και θέλω να προσπαθήσω και τη νέα σεζόν να παίξω στο εξωτερικό».

oikonomopoulos.jpg
Αν δεν είναι ευτυχία για έναν αθλητή να απολαμβάνει να κάνει αυτό που αγαπά τότε τι είναι;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.