ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατακτά τον κόσμο του NBA και φέρνει το τρόπαιο στην Ακρόπολη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατακτά τον κόσμο του NBA και φέρνει το τρόπαιο στην Ακρόπολη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του 6ου τελικού με τους Σανς (AP Images)

Ο μετανάστης από τη Νιγηρία που έγινε Έλληνας και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατέκτησε την κορυφή – Η απίστευτη πορεία του από τα Σεπόλια στην παγκόσμια ελίτ – Το ήθος του και η οικογένειά του που ξεχωρίζει και παραμένει αυθεντική

Στις 21 Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού οι Έλληνες μπασκετόφιλοι πανηγύρισαν όσο ποτέ άλλοτε τη λήξη του πρωταθλήματος του NBA, της δημοφιλέστερης λίγκας του μπάσκετ στον κόσμο. Το πρωτάθλημα αυτό το είχε μόλις πάρει «με το σπαθί του» ένας Έλληνας, αγαπητός όσο λίγους στη χώρα μας αυτή τη στιγμή: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μέσα σε μια δεκαετία έφτανε από τα Σεπόλια όπου έμενε και του Ζωγράφου που έπαιζε μπάσκετ, στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου.

Δεν ήταν «απλώς» μέλος της ομάδας που κατέκτησε την κούπα, ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής – και το απέδειξε περίτρανα, σκοράροντας 50 πόντους στον τελευταίο τελικό, εκεί όπου η μπάλα είναι πάντα πολύ πιο «βαριά». Ο Giannis, όπως τον γνωρίζει πια όλος ο κόσμος, δεν φοβάται στα δύσκολα και ποτέ δεν κρύβεται – ίσως γιατί έτσι έμαθε να κάνει από μικρός. Τότε που στις γειτονιές της Αθήνας, τον ένοιαζε να βγάζει όσα χρειαζόταν για να μπορούν αυτός και η οικογένειά του, να επιζούν. Αυτό το χάσμα γεφυρώθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και αυτή η ιστορία, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά και όλη του η οικογένεια, ο μεγαλύτερος και συμπαίκτης του Θανάσης, οι μικρότεροι κι επίσης μπασκετμπολίστες Κώστας και Άλεξ, αλλά και η μητέρα τους, η Βερόνικα όπου πηγαίνουν, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα αγάπης. Το ήθος που εμπνέουν, η συμπεριφορά τους στα μικρά και στα μεγάλα, το ανεπιτήδευτο χαμόγελό τους που φωτίζει όχι μόνο το πρόσωπό τους, μα και την ψυχή τους, κάνουν τον συνομιλητή να θέλει απλώς να αναφωνήσει εγκάρδια «μπράβο»! Ένα «μπράβο» που πρώτα απευθύνεται στους ίδιους και μετά στα όσα έχουν πετύχει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το τρόπαιο του ΝΒΑ και του MVP (AP Images)

Ο Giannis στην κορυφή του NBA

Η σεζόν για τους Μιλγουόκι Μπακς, τη μόνη ομάδα που έχει παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο NBA – παρά τις προτάσεις και τις φήμες που τον ήθελαν να φεύγει το προηγούμενο καλοκαίρι – δεν είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο. Οι τελικοί του πρωταθλήματος όμως φάνηκε πως ήταν μια άλλη υπόθεση και παρότι ένας τραυματισμός στο πόδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο πάγωσε προς στιγμήν το αίμα των Μπακς και των εκατομμυρίων οπαδών του ίδιου προσωπικά, τον ξεπέρασε ως εκ θαύματος σε χρόνο «dt» κι επέστρεψε στο παρκέ για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Πράγματι, χρειάστηκαν οι έξι από τους επτά τελικούς για να φτάσουν οι Μιλγουόκι Μπακς στη δεύτερη κατάκτηση πρωταθλήματος στην ιστορία τους – μετά από 50 χρόνια – και να κάμψουν την αντίσταση των Φοίνιξ Σανς.

Τα δέκα κορυφαία καρφώματα της σεζόν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Για το αγωνιστικό κομμάτι του πρωταθλήματος μιλούν οι αριθμοί, οι νίκες, τα ρεκόρ και τα τρόπαια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όμως, εκείνο το βράδυ που έπεσαν πάνω του τα φώτα όλου του κόσμου και για όσο ακολουθεί από εκεί και πέρα, έλαμψε και πάλι με το εσωτερικό του φως και κέρδισε ακόμα περισσότερη αγάπη και θαυμασμό ανά την υφήλιο. Πρώτον, διότι ήταν ο αδιαμφησβήτητος ηγέτης αγωνιστικά – με 50 πόντους στον τελικό των τελικών, δεν χωρά συζήτηση περί αυτού, ενώ ο Γιάννης κέρδισε και τον τίτλο του MVP. Δεύτερον, διότι πανηγύρισε όπως πανηγύρισε: Με την οικογένειά του. Αναζήτησε αμέσως τη μητέρα του, τον μικρό του γιο και τη σύντροφό του Μαράια, που τότε ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδάκι τους. Έκλαψε στην αγκαλιά τους και κάθισε για λίγο μόνος του – και όλοι γνωρίζαμε πως σκεφτόταν τον πατέρα του, που υπεραγαπούσε και τον οποίο έχασε ξαφνικά, ενώ ξεκινούσε την πορεία του για την κατάκτηση των πάντων.

Το γλέντι που ακολούθησε ήταν επιπέδου NBA, όμως στα βιντεάκια που κυκλοφόρησαν μπορέσαμε να ακούσουμε και λίγα… ελληνικά – πέρα από τις ελληνικές σημαίες που μπορούσαμε να δούμε παντού, όλη την ώρα. O Giannis με τα δύο τρόπαια στην αγκαλιά – το πρωτάθλημα και αυτό του MVP – έκανε σαν μικρό παιδί, ζώντας και με το παραπάνω όλα αυτά που όταν ήταν πράγματι παιδί, δεν τολμούσε καν να ονειρευτεί.

Το τρόπαιο στην Αθήνα

Μαζί με τον Γιάννη, την ομάδα του Μιλγουόκι παίζει και ο αδερφός του ο Θανάσης, που είχε την ατυχία να πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα εκείνο το βράδυ του τελικού. Οι δυο τους όμως έφεραν τα τρόπαια που κέρδισαν στην Ελλάδα και μάλιστα σχεδίαζαν μια τεράστια φιέστα στα Σεπόλια, την παλιά τους γειτονιά, για να το γιορτάσουν. Εκείνες τις ημέρες όμως, η Ελλάδα δοκιμαζόταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, γεγονός που δεν άφησε τους διάσημους Antetokounbros ασυγκίνητους: Αμέσως προσέφεραν δωρεάν δωμάτια φιλοξενίας για τους πυρόπληκτους ενώ στη συνέχεια δώρισαν τα μισά κέρδη του e-shop τους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Μπορεί, λοιπόν, η φιέστα να μην έγινε, όμως οι Αντετοκούνμπο πήγαν με το κύπελλο του NBA στην Ακρόπολη, βγάζοντας μία από τις πιο έντονα σημειολογικές φωτογραφίες της χρονιάς: Μετανάστες από τη Νιγηρία, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ελλάδα, με το τρόπαιο του NBA, μπροστά στον Παρθενώνα! Αν αυτό δεν είναι παραμύθι, τότε τι μπορεί να είναι…

antetokounbros.jpg
Τρία αδέρφια Αντετοκούνμπο στην Ακρόπολη με τα τρόπαια του ΝΒΑ (Μιλγουόκι Μπακς)

Στον Λευκό Οίκο

Το περασμένο φθινόπωρο οι πρωταθλητές Μπακς επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν – που στάθηκε ιδιαίτερα στον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο: «Γιάννη, έβαλες 50 πόντους στο Game 6. Πενήντα. Το χειρότερο είναι πως θυμάμαι και τα δύο πρωταθλήματα των Μπακς. Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι βρίσκεσαι εδώ με τον αδελφό σου. Είναι παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρω πως η μητέρα σου είναι τόσο περήφανη που σε κοιτάζει, όπως κι ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων», ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου για το καλωσόρισμα.

Ο Γιάννης, επιβεβαιώνοντας πως είναι από τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν, «έφερε» τα Σεπόλια στον Λευκό Οίκο, κάνοντας όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ τους παλιούς του φίλους, διπλά περήφανους: «Είναι κάτι υπέροχο. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Εκ μέρους των παικτών, του επιτελείου και του οργανισμού, είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτή την ευκαιρία. Ένα παιδί από τα Σεπόλια, την Αθήνα, που μεγάλωσε από Νιγηριανούς γονείς, που πάλευαν για να μας δώσουν τα πάντα. Η οικογένεια μου έκανε πολλές θυσίες για να είμαι εδώ, τους ευχαριστώ. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είμαστε στον Λευκό Οίκο, να γνωρίσουμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Μέλλον χωρίς όρια

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να πετάει στα ουράνια. Εκτός από τη γέννηση του δεύτερου γιου του, το ιστορικό περιοδικό GQ, τον ανακήρυξε «Αθλητή της Χρονιάς», γράφοντας πως φέτος, το βασικό κριτήριο για την επιλογή όσων ξεχώρισαν «ήταν να εντοπιστούν οι προσωπικότητες που είχαν τη μεγαλύτερη και πιο ηρωική επιρροή μέσα στο 2021 και τελικά επιβραβεύθηκε η ‘γενναιότητα’».

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η γενναιότητα είναι το πιο σημαντικό και επίκαιρο πλεονέκτημα αυτής της εποχής και αποκαλούμε το 2021, ως το “Έτος των Γενναίων”. Ο Αντετοκούνμπο δεν θέλει να είναι το νέο πρόσωπο του NBA, αλλά πιθανότατα δεν μπορεί να το εμποδίσει να συμβεί ούτως ή άλλως - λόγω της εμπνευσμένης ιστορίας της ζωής του, της ασυναγώνιστης αποφασιστικότητας στον ανταγωνισμό, του προγενέστερου χαρίσματος και αυτής της εντυπωσιακής απόδοσης στα playoffs του ΝΒΑ. Το ότι δεν θέλει να γίνει το πρόσωπο του ΝΒΑ σημαίνει ότι ο Γιάννης συνήθως δεν κάνει πράγματα όπως εξώφυλλα περιοδικών, φωτογραφήσεις μόδας ή προσωπικές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε η εξαίρεση», αναφέρεται στο περιοδικό.

Αυτό που λείπει τώρα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είναι μια καλή πορεία με την εθνική ομάδα: «Θέλω να κερδίσω κάτι με την Εθνική, μπορεί να μην είναι χρυσό μετάλλιο, μπορεί να είναι ασημένιο. Θέλω να είναι κάτι σπουδαίο με την Εθνική, μετά από αυτό μπορώ να αποσυρθώ. Εντάξει, πλάκα κάνω», είπε με το γνωστό του χιούμορ ο ίδιος λίγο μετά τον τίτλο του NBA, μιλώντας στην Cosmote TV.

Σύντομα, η ζωή του προορίζεται να γίνει ταινία από τη Disney, με τίτλο «Rise», ενώ ήδη έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για την «αληθινή» του ιστορία. Οι ειδικοί επί του μπάσκετ συγκλίνουν πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που πρόσφατα έγινε 27 ετών και στο Μιλγουόκι διοργάνωσαν ελληνική βραδιά για να το γιορτάσουν, έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του, με περιθώριο να εξελίσσεται διαρκώς. Ο ίδιος υπόσχεται, όσο είναι καλά, να δουλεύει όσο πιο σκληρά μπορεί για να πετάξει ακόμα πιο μακριά, όπου τον βγάλει…

Δείτε το βίντεο του ΝΒΑ με την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στις θετικές εξελίξεις του 2021