ΜΠΑΣΚΕΤ

Έτσι περνάει το ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για 49 χρόνια - Στη Βουλή η τροπολογία

ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός
Οι όροι της συμφωνίας για το ΟΑΚΑ
INTIME / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στη Βουλή η τροπολογία για την παραχώρηση του κλειστού του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για 49 χρόνια. Οι διατάξεις και οι όροι της συμφωνίας για το «τριφύλλι», μέσα στην εβδομάδα η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο», κατέθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στην ελληνική Βουλή.

Με την τροπολογία αυτή, δρομολογείται η παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση, καθώς επίσης το σύνολο των βοηθητικών κτιρίων, γραφείων και εγκαταστάσεων, ο κινητός εξοπλισμός τους και ο περιβάλλον περιφραγμένος χώρος. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Πέμπτη (19/5) στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στο δημόσιο και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ.

Η συμφωνία προβλέπει πως οι «πράσινοι» στα πρώτα 12 χρόνια της παραχώρησης του ΟΑΚΑ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ σε κτήρια, εγκαταστάσεις και υπαίθριους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των έργων αναβάθμισης του γηπέδου. Παράλληλα, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα έχει την ευθύνη συντήρησης όλων των χώρων, ενώ παράλληλα έχει το δικαίωμα να συμπληρώσει την ονομασία των παραχωρούμενων κτηρίων και εγκαταστάσεων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως το ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια θα μπορούσε να έχει το όνομα που θα επιλέξουν οι «πράσινοι».

Επιπλέον, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα αποδίδει το 30% των καθαρών εσόδων που θα προκύψουν από αυτή τη μίσθωση, ουσιαστικά από την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων, όχι όμως και από τα έσοδα που προκύπτουν από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και τις διαφημίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, όπως συμφωνήθηκε στην τελική συνάντηση της Τρίτης (17/5), θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το κλειστό του ΟΑΚΑ για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων, τη διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων, καθώς και για τη στέγαση των γραφείων της. Ως προς τη λειτουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, για την αποχώρησή της από την εγκατάσταση.

Παράλληλα, το άρθρο 7 της τροπολογίας επιτρέπει στη διοίκηση του ΟΑΚΑ να «τρέξει» το διαγωνισμό για την κατασκευή νέας εγκατάστασης εντός του Ολυμπιακού Κέντρου, στην οποία θα στεγαστούν οι ομοσπονδίες ξιφασκίας, χάντμπολ, γυμναστικής και αθλητικού χορού (τσιρλίντινγκ).

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ