ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Ανδρών - Ιτούδης: «Η λέξη βάθρο μας αγγίζει σαν όνειρο»

Εθνική Ανδρών - Ιτούδης: «Η λέξη βάθρο μας αγγίζει σαν όνειρο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Προφανώς η λέξη βάθρο είναι κάτι που δεν μας αγγίζει Μας αγγίζει σαν ιδέα ή σαν ένα όνειρο». 

Ξεκάθαρος ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ιτούδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα στη media day της Εθνικής Ομάδας, έδωσε το στίγμα της προετοιμασίας για το Eurobasket 2022 (1-18 Σεπτεμβρίου).

«Να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Είμαστε στη διαδικασία του να γίνουμε έτοιμοι. Ακόμα δεν έχουμε γίνει ομάδα. Ακόμα οι αθλητές δεν ξέρουν εμένα και εγώ τους αθλητές. Μας λείπει ο Παπαγιάννης και δεν προπονείται μαζί μας. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Θανάσης, Γιάννης και Τάιλερ μπήκαν στην προπόνηση στις 4 του μηνός. Ο χρόνος είναι λίγος χρειαζόμαστε και το κάθε δευτερόλεπτο.

Όταν θα γίνουμε ομάδα τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συμπεράσματα. Προφανώς η λέξη βάθρο είναι κάτι που δεν μας αγγίζει. Μας αγγίζει σαν ιδέα ή σαν ένα όνειρο. Είμαστε εδώ για να χρησιμοποιούμε και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να είμαστε εδώ αν πονάμε λίγο, αν έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε», τόνισε.

«Έχουμε την τύχη και την χαρά να έχουμε έναν παγκόσμιου επιπέδου αθλητή. Έχουμε ταυτόχρονα πολλούς καλούς αθλητές στο ευρωπαϊκό χώρο που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Αυτά τα δύο στοιχεία που πρέπει να τα παντρέψουμε. Αυτό χρειάζεται προπονήσεις. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Επανάληψη, βίντεο, διόρθωση. Δεν έχουμε να κάνουμε με σεζόν δέκα μηνών. Έχουμε να κάνουμε με ένα σπριντ. Πρέπει να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας όταν δημιουργεί ο Γιάννης, ο Τάιλερ, ο Νικ, ο Κώστας. Όταν θα είμαστε όλοι μαζί θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα.

Η άμυνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι αθλητές ήρθαν όλοι με διάθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε κορμιά που μπορούν να γεμίσουν την ρακέτα και να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να στείλουν τον αντίπαλο σε λάθη. Ένα στοιχείο θα πρέπει να είναι το να οδηγήσουμε τον αντίπαλο σε λάθη. Να δημιουργήσουμε λάθη. Ένα στοιχείο θα είναι και αυτό. Όχι όμως το μόνο. Θα πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα ομάδας η οποία αμυντικά θα ξέρει τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

«Ο καθένας θα βάλει το κομμάτι του και θα προσπαθήσει να φτιάξει πράγματα για εκείνον και τους συμπαίκτες του. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνοχή και να φτιάξουμε καταστάσεις. Μια ομάδα για να χάσει δεν έχει να κάνει μόνο με το επιθετικό ή μόνο με το αμυντικό κομμάτι. Προφανώς αν είσαι καλός στην επίθεση παίρνεις ενέργεια για να παίξεις καλύτερη άμυνα.

Το θέμα είναι κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες είναι πως θα διαχειριστεί την κατάσταση από μόνη της. Να ξέρουμε που πρέπει να βρίσκεται ο καθένας. Όσο μπορούμε να το κάνουμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Μεγάλα πράγματα και καλά πράγματα ήρθαν όταν δεν τα περιμένατε. Προσπαθούμε να πάμε βήμα. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα μίτινγκ με τους προπονητές. Έχουμε μακρά μίτινγκ με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη χημεία.

Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε τους αθλητές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο αθλητής δεν είναι 100% δεν τον διαχειρίζομαι στον αγωνιστικό χώρο. Στη σημερινή προπόνηση είμαστε μείον τρεις. Αυτό που εύχομαι είναι αυτοί που θα μείνουμε είναι να είναι όλοι υγιείς και να είναι δικός μου πονοκέφαλος ποιοι θα πάνε στο Eurobasket. Αυτή είναι η πρόκληση για εμένα. Να βάλουμε απλά πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν σύνθετα στην πορεία. Να ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Πως τρέχουμε, ποιες είναι οι αποστάσεις, ποιες είναι οι γραμμές που τρέχουμε. Εγώ πρέπει να προσαρμοστώ στις αδυναμίες και τις δυνατότητες των αθλητών», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ιτούδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ