ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket 2022: Οι αστέρες και τα ρεκόρ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Eurobasket 2022: Οι αστέρες και τα ρεκόρ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
fiba

Eurobasket 2022: 41 παίκτες που αγωνίζονται στο NBA θα εμφανιστούν στα παρκέ της φετινής διοργάνωσης, με τις 18 από τις 24 εθνικές να έχουν στο ρόστερ τους τουλάχιστον έναν.

Το 41οΕυρωμπάσκετ το οποίο θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Γεωργία), για πολλού θα είναι το καλύτερο όλων των εποχών. Σε αυτό το λιθαράκι τους θα βάλουν οι 41 παίκτες που έρχονται από την πλευρά του Ατλαντικού για να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες.

Προφανώς και κανείς δεν πρέπει και θέλει να υποτιμήσει τους παίκτες που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες, όμως η πραγματικότητα είναι πως εκείνοι που αγωνίζονται στο NBA, θα δώσουν επιπλέον αίγλη στο Eurobasket 2022. Δεν είναι τυχαίο πως 18 από τις 24 ομάδες της διοργάνωσης, έχουν τουλάχιστον ένα παίκτη στο ρόστερ τους ο οποίος αγωνίζεται στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ας δούμε 14 ονόματα από το NBA που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη φετινή διοργάνωση και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους φιλάθλους.

Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα - Μπακς)

Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία - Μάβερικς)

Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία - Νάγκετς)

Γκόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία - Μπουλς)

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Κροατία - Τζαζ)

Σιμόνε Φοντέκιο (Ιταλία - Τζαζ)

Εβάν Φουρνιέ (Γαλλία - Νικς)

Λάουρι Μάρκανεν - (Φινλανδία - Καβαλίερς)

Ρουντί Γκομπέρ (Γαλλία - Τζαζ)

Γιουσούφ Νούρκιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη - Μπλέιζερς)

Τσεντί Οσμάν (Τουρκία - Καβαλίερς)

Ντομάντας Σαμπόνις (Λιθουανία - Κινγκς)

Ντένις Σρέντερ (Γερμανία - Ρόκετς)

Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία - Γκρίζλις)

Eurobasket 2022: Τα ρεκόρ της διοργάνωσης

Η ομάδα με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι Σοβιετική Ένωση με 14, ενώ συνολικά έχει κερδίσει 21 μετάλλια. Από εκεί και πέρα ακολουθεί η Γιουγκοσλαβία με 8 χρυσά και 17 στο σύνολο και τρίτη είναι η Ισπανία, έχοντας ανέβει 3 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με συνολικά 13 μετάλλια.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ είναι ο Πάου Γκασόλ 1.183 πόντους σε 58 αγώνες, δεύτερος ο Τόνι Πάρκερ με 1.104 σε 66 αγώνες και τρίτος ο Ντιρκ Νοβίτσκι με 1.052 πόντους σε 54 αγώνες. Ο δικός μας Νίκος Γκάλης είναι 4ος έχοντας πετύχει 1.031 σε 33 αγώνες, κάτι που του δίνει τον καλύτερο μέσο όρο, δηλαδή 31,2 πόντους ανά αγώνα. Μέσα στην δεκάδα είναι ακόμα ένας Έλληνας, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στην 10η θέση, έχοντας σημειώσει 769 πόντους σε 58 αγώνες.

Η λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.fiba