ΜΠΑΣΚΕΤ

Μουντομπάσκετ 2023: Από «επίσημη αγαπημένη» η Εθνική Ελλάδας μετράει αποτυχίες!

Μουντομπάσκετ 2023: Από «επίσημη αγαπημένη» η Εθνική Ελλάδας μετράει αποτυχίες!
Intime

Το Μουντομπάσκετ 2023 ολοκληρώθηκε για την Εθνική Ελλάδας με τη χειρότερη θέση της ιστορίας της στα Παγκόσμια Κύπελλα, δίνοντας συνέχεια στις αποτυχίες που τη συνοδεύουν στις μεγάλες διοργανώσεις από το 2010 και μετά.

Η Εθνική Ελλάδας όχι μόνο δεν κατάφερε να περάσει στους «8», που είχε θέσει ως στόχο, αλλά έγραψε «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της στα Μουντομπάσκετ, τερματίζοντας στην 15η θέση.

Πριν το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, η χειρότερη θέση που είχε τερματίσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν η 11η στο τουρνουά του 2010 στην Κωνσταντινούπολη.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη απέτυχε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, μετά το EuroBasket του 2022, δίνοντας συνέχεια σε ένα αρνητικό σερί για την «επίσημη αγαπημένη», η οποία από το 1987 μέχρι και το 2009 μας είχε συνηθίσει σε μεγάλες επιτυχίες και μετάλλια.

Από το EuroBasket του 2009 όμως, όταν κατέκτησε το χάλκινο, μετράμε μόνο αποκλεισμούς και χαμένες ευκαιρίες. Με αποκορύφωμα τις δύο τελευταίες... Ας τις δούμε αναλυτικά:

Mundobasket 2010 – Αποκλεισμός στους «16» από την Ισπανία

Ένα χρόνο μετά το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket 2009, η Ελλάδα πήγε με βλέψεις στο Μουντομπάσκετ. Ωστόσο, στη φάση των «16» πέσαμε πάνω στην ισχυρή Ισπανία, η οποία επικράτησε με 80-72. Μάλιστα, αμέσως μετά ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Εθνική Ελλάδας σε ηλικία 30 ετών.

EuroBasket 2011 – Αποκλεισμός στους «8» από τη Γαλλία

Οι ελπίδες για επιστροφή στις επιτυχίες σταμάτησαν αυτή τη φορά στα προημιτελικά, μιας και πάλι οι διασταυρώσεις δεν μας έκαναν το χατήρι... Αυτή τη φορά πέσαμε πάνω σε μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες της Γαλλίας (με Πάρκερ, Ντε Κολό, Νόα, Μπατούμ, Ντιαό) και ηττηθήκαμε με 64-56.

Προολυμπιακό τουρνουά 2012 – Αποκλεισμός από τη Νιγηρία

Το πρώτο ισχυρό χαστούκι και μια σημαντική αποτυχία. Η Ελλάδα παρατάχθηκε με εξαιρετική ομάδα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ωστόσο, στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά ηττηθήκαμε από τη... Νιγηρία με 80-79.

EuroBasket 2013 – Αποκλεισμός στον δεύτερο γύρο

Μετά το σοκ του αποκλεισμού από τους Ολυμπιακους Αγώνες η Ελλάδα έζησε κι αυτό του αποκλεισμού σε EuroBasket πριν από τα νοκ άουτ παιχνίδια! Στον όμιλο του δεύτερου γύρου με Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία τερματίσαμε στην τελευταία θέση με μόλις μία νίκη.

Mundobasket 2014 – Αποκλεισμός στους «16» από τη Σερβία

Παρά τις σερί αποτυχίες η Εθνική πήγε με υψηλές βλέψεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, αν και νεαρό ακόμα. Στη φάση των ομίλων κάναμε πέντε νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, αλλά στους «16» διασταυρωθήκαμε με τη Σερβία που έφτασε μέχρι τον τελικό, μιας και μας κέρδισε με 90-72.

EuroBasket 2015 – Αποκλεισμός στους «8» από την Ισπανία

Ακόμη ένα τουρνουά με μεγάλες προσδοκίες, αλλά ξανά μια άσχημη διασταύρωση... Αυτή τη φορά στα προημιτελικά, όπου η Ισπανία βρήκε τον τρόπο να μας κερδίσει και πάλι, αυτή τη φορά με 73-71. Μετά το τέλος του τουρνουά ο Βασίλης Σπανούλης αποσύρθηκε από την Εθνική στα 33.

Προολυμπιακό τουρνουά 2016 – Αποκλεισμός από την Κροατία

Η Εθνική Ελλάδας με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της κατέβηκε στο Προολυμπιακό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που διεξήχθη στο Τορίνο. Αυτή τη φορά ο αποκλεισμός ήρθε στον ημιτελικό από την Κροατία, με 66-61.

EuroBasket 2017 – Αποκλεισμός στους «8» από τη Ρωσία

Ένα επεισοδιακό τουρνουά για την Εθνική Ελλάδας. Μετά την ήττα στην πρώτη φάση από τη Φινλανδία ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, δήλωσε πως «θα ήθελα να παίζουν στην Εθνική, όσοι αγαπούν την ομάδα». Παρά το κακό ξεκίνημα, η Ελλάδα προκρίθηκε στα νοκ-άουτ, απέκλεισε τη Λιθουανία, αλλά στη συνέχεια η Ρωσία και ο Αλεξέι Σβεντ την εκτέλεσαν με 74-69.

Mundobasket 2019 – Αποκλεισμός στη δεύτερη φάση

Άλλος ένας ανέλπιστος αποκλεισμός της Eθνικής Ελλάδος. Όλα δυστυχώς κρίθηκαν στην ήττα από τη Βραζιλία στον πρώτο γύρο. Ένα ματς που κρίθηκε στη μία και μοναδική βολή που έχασε σε σχεδόν νεκρό χρόνο ο Κώστας Σλούκας. Η ήττα αυτή ήταν πολύ σημαντική για τη συνέχεια καθώς την κουβαλήσαμε και στην επόμενη φάση, όπου παρότι η Εθνική επικράτησε με 84-77 των Τσέχων, δυστυχώς, δεν κατάφερε να πάρει τη διαφορά των +12 πόντων που θα της έδινε την πρόκριση.

Προολυμπιακό τουρνουά 2021 – Αποκλεισμός από την Τσεχία

Οδυνηρός αποκλεισμός με κατεβασμένα τα χέρια. Η Ελλάδα έφτασε στον τελικό της μίνι διοργάνωσης κερδίζοντας στα ημιτελικά την Τουρκία, ωστόσο, η Τσεχία επικράτησε με ευκολία, κερδίζοντάς μας με το εντυπωσιακό 97-72.

EuroBasket 2022 – Αποκλεισμός στους «8» από τη Γερμανία

Η Εθνική Ελλάδας μετά από καιρό πήγε στο τουρνουά ως φαβορί για μετάλλιο. Με ηγέτη τον MVP και πρωταθλητή του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο οι προσδοκίες ήταν δικαιολογημένα μεγάλες. Ωστόσο, στα προημιτελικά παρουσιαστήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων και αποκλειστήκαμε από τους γηπεδούχους Γερμανούς.