ΜΠΑΣΚΕΤ

Πολύ νωρίς μεν, πολλά κρίνει δε!

Πολύ νωρίς μεν, πολλά κρίνει δε!

Είναι φορές που η κληρωτίδα παίζει με τα νεύρα, τις αντοχές αλλά και τον… προγραμματισμό των ομάδων.

Του Νίκου Συρίγου

Και σίγουρα τόσο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, όσο και ο Τσάβι Πασκουάλ, δεν είχαν στο μυαλό τους, όταν ξεκίναγε η προετοιμασία να έχουν έτοιμες τις ομάδες τους στις 8 Οκτωβρίου. Δεν θα μπορούσαν. Και δεν μπορούν. Αυτή είναι η αλήθεια.

Το μπάσκετ είναι άθλημα επανάληψης.Κι όταν έχεις τόσους νέους παίκτες, η επανάληψη που έχουν κάνει μέσα από τις προπονήσεις στις αρχές του Οκτώβρη, δεν αρκεί για να βγάλουν στο παρκέ αυτά που πραγματικά μπορούν. Είναι αφύσικο. Και οι δύο μονομάχοι ωστόσο ξέρουν καλά ότι στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, την Κυριακή στο ΣΕΦ, θα κριθούν πολλά. Ενδεχομένως και η πρωτιά στην κανονική περίοδο. Με το καλημέρα… Λάθος. Ούτε καν με το καλημέρα! Με το «ξύπνημα», πριν καλά-καλά πιείς καφέ…

Έτσι είναι το συγκεκριμένο ματς! Οι παίκτες καλούνται να παίξουν την πρώτια και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, πριν καλά-καλά πουν «καλημέρα». Χωρίς να ξέρουν ο ένας το μικρό όνομα του άλλου… Αλλά πρέπει να το κάνουν. Και υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι το ματς να κριθεί όχι στην ομαδική δουλειά αλλά στις προσωπικότητες. Αυτό θα μετρήσει κυρίως. Το θέλω, το ταλέντο και το πόσο θα αντέξει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά στο τόσο μεγάλο «πρέπει», τόσο νωρίς. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο παράγοντας «κόσμος» δεν μπορεί να παίξει ρόλο ελέω της τιμωρίας του Ολυμπιακού, η ψυχολογία των δύο ομάδων θα είναι σχεδόν στο ίδιο σημείο, με ένα μικρό ελάχιστο προβάδισμα του Ολυμπιακού που είναι γηπεδούχος. Όσο προβάδισμα μπορεί να έχει από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει σπάσει την έδρα στο παρελθόν δεκάδες φορές, με πιο πρόσφατο το περσινό πρωτάθλημα που το κατέκτησε μέσα στο Φάληρο.