Σάλος: Συνέλαβαν Αφροαμερικανούς επειδή απλά... περίμεναν μέσα σε γνωστή καφετέρια (video)

Σάλος: Συνέλαβαν Αφροαμερικανούς επειδή απλά... περίμεναν μέσα σε γνωστή καφετέρια (video)

Η αλυσίδα καφέ Starbucks θα κλείσει 8.000 καταστήματά της στις ΗΠΑ το απόγευμα της 29ης Μαΐου ώστε οι 175.000 υπάλληλοί τους να ακολουθήσουν εκπαίδευση φυλετικής ανεκτικότητας μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αναίτιας σύλληψης δύο Αφροαμερικανών σε κατάστημα της εταιρείας.

Η Starbucks προχώρησε σε αυτήν την απόφαση καθώς προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που προκλήθηκε όταν υπάλληλοι σε κατάστημά της στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ κάλεσαν την αστυνομία για να συλλάβει δύο Αφροαμερικανούς οι οποίοι περίμεναν να συναντήσουν έναν φίλο τους.

Μετά το περιστατικό, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα, ενώ έχουν αυξηθεί και οι εκκλήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για μποϊκοτάζ της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Starbucks Κέβιν Τζόνσον καταδίκασε τις συλλήψεις χαρακτηρίζοντάς τες «καταδικαστέες» και επεσήμανε ότι «ενημερώνομαι για το τι κάναμε λάθος και τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να το διορθώσουμε».

Ο Τζόνσον βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη Φιλαδέλφεια, όπου συναντήθηκε και με τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο δικηγόρος των δύο Αφροαμερικανών και η Starbucks σχολίασαν ότι οι συζητήσεις τους ήταν «εποικοδομητικές».

Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τους δύο άνδρες εκ μέρους της εταιρείας και τώρα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στους τρόπους μέσω των οποίων «αυτό το οδυνηρό συμβάν μπορεί να μετατραπεί σε όχημα για θετική κοινωνική αλλαγή», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Εξάλλου η αστυνομία της Φιλαδέλφεια έδωσε χθες Τρίτη (17/04) στη δημοσιότητα τα τηλεφωνήματα που οδήγησαν στη σύλληψη.

Αρχικά ένας υπάλληλος των Starbucks, που δεν εργάζεται πλέον στο κατάστημα, ανέφερε ότι «δύο κύριοι στο καφέ μου αρνούνται να κάνουν κάποια αγορά ή να φύγουν».

Στη συνέχεια ένας άγνωστος άνδρας δηλώνει σε τηλεφώνημά του προς την αστυνομία ότι «μια ομάδα ανδρών» «προκαλεί φασαρία».

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Φιλαδέλφεια υπερασπίστηκε τους άνδρες του, εξηγώντας ότι οι αστυνομικοί ήταν υποχρεωμένοι να επέμβουν αφού υπάλληλοι των Starbucks κατήγγειλαν ότι οι δύο Αφροαμερικανοί βρίσκονταν παράνομα στο κατάστημα…