ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ίντερ - Γιουβέντους: Το Derby d’Italia είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας

Ίντερ - Γιουβέντους: Το Derby d’Italia είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας
ΠΗΓΗ: FIFA.GR

Μια κόντρα που μέσα στις δεκαετίες φουντώνει διαρκώς.

Η Ίντερ μετά από χρόνια δείχνει μια πολύ πειστική εικόνα. Μια ομάδα που με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο δείχνει αποφασισμένη να εκθρονίσει την Γιουβέντους από τον θρόνο του calcio. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο όμως τον ρώτησαν;

Το πρώτο φετινό Derby d’Italia είναι γεγονός. Στο «Τζουζέπε Μεάτσα» αναβιώνει η μεγαλύτερη κόντρα στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Πότε όμως ξεκίνησε; Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει όλο αυτό το μένος; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, οι οποίοι δεν ξεκίνησαν με το θρυλικό, πλέον, Calciopolis του 2006.

Μια βουτιά στο παρελθόν

Η Ίντερ, αν δεν γνωρίζετε, δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που ήταν αποφασισμένοι να φτιάξουν ένα ποδοσφαιρικό μεγαθήριο, με παίκτες από όλο τον πλανήτη. Χωρίς να νοιάζονται για θρησκείες, καταγωγές, οτιδήποτε. Απόφαση πολύ επαναστατική για την τότε Ιταλία, μια χώρα που ο φασισμός ήταν σε άνθηση. Μέχρι τότε, οι ιταλικές ομάδες αγωνίζονταν μόνο με γηγενείς παίκτες. Στις 9 Μαρτίου του 1908, γεννήθηκε η Internazionale ή… Inter, δηλαδή «Διεθνής». Τα χρώματά της, το μαύρο και το μπλε, απεικόνιζαν τον ουρανό, την ημέρα και τη νύχτα.

Από την άλλη, η Γιουβέντους. Μια ομάδα που δημιούργησαν μια χούφτα νεαροί, ούτε 17 ετών. Τα χρώματα τους ήταν ροζ και μαύρα στις φανέλες και φυσικά στην ομάδα υπήρχαν μόνο Ιταλοί.

Γιατί Derby d’Italia;

Από την αρχή, η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δυο ομάδες ήταν τεράστια. Οι τίτλοι που παρατάσσονταν κάθε φορά στο χορτάρι έκαναν το παιχνίδι θέμα συζήτησης σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Τον όρο Derby d’Italia χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Giovanni Brera το 1967. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επίσημο όνομα για τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε Ίντερ και Γιουβέντους, οπότε το μακρινό 1967, ο κύριος Brera έκανε την αρχή.

Ο αγώνας με τους 12 παίκτες!

Η πρώτη ρήξη ανάμεσα στις δυο ομάδες ήρθε το 1960. Η Γιουβέντους κατέκτησε το 12ο της πρωτάθλημα, με την Ίντερ να τερματίζει 3η και 5 βαθμούς πίσω από τους «μπιανκονέρι». Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η κόντρα ξεκίνησε λίγες αγωνιστικές πριν. Οι «νερατζούρι» ήταν στην κορυφή πριν το ντέρμπι με την Γιουβέντους και με νίκη θα κατακτούσαν το πρωτάθλημα. Τώρα όμως ξεκινάει το… καλό: Η Γιουβέντους ξεκίνησε το παιχνίδι με 12 (!) ποδοσφαιριστές, με την Ίντερ να κυριαρχεί ακόμη και έτσι. Μετά από ένα δοκάρι της Ίντερ, οι οπαδοί της «βέκια σινιόρα» κατάλαβαν πως δεν θα τελείωνε το ματς καλά για την ομάδα τους και έκαναν… ντου στον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας διακόπηκε με υπαιτιότητα της Γιουβέντους, η λογική έλεγε πως η Ίντερ πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά και το πρωτάθλημα. Και όμως… όχι!

Πρόεδρος της FIGC ή αν προτιμάτε πιο απλά, της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ήταν ο Ουμπέρτο Ανιέλι. Ναι, της οικογένειας που έχει στην ιδιοκτησία της την Γιουβέντους. Εκείνος βρήκε ένα παραθυράκι στο νόμο και αντί να κατακυρώσει το παιχνίδι στην Ίντερ με 3-0, διέταξε επανάληψη του μετά το τέλος του πρωταθλήματος!

Η Ίντερ έκανε ένσταση, φυσικά και δεν έγινε δεκτή, οι παίκτες της Ίντερ αποφάσισαν να μην αγωνιστούν, οι ιδιοκτήτες της ομάδας σκέφτηκαν να διαλύσουν την ομάδα και τελικά αποφασίστηκε να αγωνιστούν στο παιχνίδι με την Γιουβέντους παίκτες κάτω των 18 ετών, δηλαδή η Primavera. Εκείνη την στιγμή, η Γιουβέντους ήταν μπροστά με 2 βαθμούς, δηλαδή αν η Ίντερ νικούσε, τότε θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Το τελικό 9-1 έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη νίκη της Γιουβέντους κόντρα στους «νερατζούρι». Το μοναδικό γκολ των Μιλανέζων σκόραρε ένα παιδί 17 ετών, με το όνομα… Σάντρο Ματσόλα!

Χάος στο Κοινοβούλιο για ένα πέναλτι

Είμαστε στην σεζόν 1997-'98, όπου η Ίντερ έχει στις τάξεις την τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη, τον μυθικό Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ έχει πάρει τους «νερατζούρι» από το χέρι μέχρι την κορυφή, μέχρι το ντέρμπι του «Ντέλε Άλπι». Εκεί ο Μαρκ Ιουλιάνο κυνηγάει το «Φαινόμενο» για 90 λεπτά, με στόχο να τον… κλωτσήσει!

Τα καταφέρνει, αλλά εντός περιοχής όμως ο διαιτητής, Πιέρο Τσεκαρίνι, δεν δίνει τίποτα, αντίθετα, λίγο μετά δίνει πέναλτι στην Γιουβέντους, το οποίο έχασε ο Ντελ Πιέρο, με το τελικό 1-0 να δίνει στη Γιουβέντους τον τίτλο. Και το χάος ξεκινά…

Τον Απρίλιο του 1998, ο βουλευτής, Ντομένικο Γκραμάτσο, του κόμματος «Εθνική Συμμαχία» απευθύνει ερώτημα για την ιταλική διαιτησία, ενώ φωνάζει μέσα στη Βουλή προς τον Μάσιμο Μάουρο, πρώην παίκτη της Γιουβέντους αλλά και εκλεγμένου με το Δημοκρατικό κόμμα, «Είστε όλοι σας κλέφτες»!

«Δεν είμαστε σε γήπεδο. Όλα αυτά που ακούγονται είναι προσβλητικά», φώναζε από το μικρόφωνό του ο Βάλτερ Βελτρόνι, χωρίς αποτέλεσμα. Η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε, ενώ αρκετοί βουλευτές δέχθηκαν πρόστιμα.

Το Calciopolis

Φτάνουμε στο 2006. Στο σκάνδαλο που συγκλόνισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ιταλίας κατάφεραν να «παγιδεύσουν» συνομιλίες αρχιδιαιτητών με στελέχη της Γιουβέντους και τον περιβόητο, Λουτσιάνο Μότζι.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Γιουβέντους κρίθηκε ως υπαίτια για σωρεία στημένων παιχνιδιών υπέρ της. Της αφαιρέθηκε ο τίτλος της σεζόν 2004-'05 αλλά και της σεζόν 2005-'06. Και αν ο τίτλος του 2005 δεν απονεμήθηκε πουθενά, εκείνος του 2006 πήγε στην τροπαιοθήκη της... Ίντερ!

Παράλληλα, ο υποβιβασμός της Γιουβέντους στην Serie C, ο οποίος μετά από ένσταση έγινε Serie B, έδωσε την ευκαιρία στους «νερατζούρι» να κυριαρχήσουν, κατακτώντας 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Αυτό οι τιφόζι της Γιουβέντους δεν το ξέχασαν, βλέποντας πίσω από την απόφαση... δάκτυλο Μάσιμο Μοράτι.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες του Derby d'Italia και της αντιπαλότητας ανάμεσα σε δυο τεράστιες ομάδες.

Τα υπόλοιπα στο χορτάρι του «Τζουζέπε Μεάτσα» απόψε στις 21:45....