ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Για αυτό ανακλήθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα γήπεδα

Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Για αυτό ανακλήθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα γήπεδα
Για λάθος μήνυμα προς την κοινωνία έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος σε ενδεχόμενο άνοιγμα των γηπέδων
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Τι απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για την ανάκληση της απόφασης να επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Το απόγευμα της Δευτέρας (19/10) έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση και η Super League συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια πολιτική επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Με βάση αυτή την απόφαση θα είχαν κόσμο, το 10% της χωρητικότητας των γηπέδων, οι αγώνες Ολυμπιακός – Μαρσέιγ για το Champions League και ΠΑΟΚ – Ομόνοια για το Europa League, ενώ πιλοτικά θα επιτρεπόταν ένα αντίστοιχο ποσοστό φιλάθλων και σε δυο αγώνες της Super League το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την αρχική εισήγηση των επιστημόνων για μερικό άνοιγμα των γηπέδων, με παρέμβασή του ανακάλεσε την απόφαση, όπως πρώτο είχε μεταδώσει το Newsbomb.gr ότι θα συμβεί. Το απόγευμα της Δευτέρας (20/10), κατά την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τη διαχείριση της Covid19 στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε σε αυτή την ανάκληση της απόφασης για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, ενώ απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις.

«Στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο ζήτημα που προέκυψε σήμερα σχετικά με την παρουσία φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο consensus ως το πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί με απόλυτο σεβασμό προς τα μέτρα και τους κανόνες προστασίας που είναι απαραίτητο να τηρούμε για τη δημόσια υγεία, αλλά και με πρωτόκολλα και κανόνες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε έκπτωση στα θέματα δημόσιας υγείας και τα οποία επιμελώς είχε εκπονήσει ομάδα εργασίας της Super League και είχαν ενδελεχώς συζητηθεί στις αλλεπάλληλες κοινές τεχνικές μας συσκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης», είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:

«Μια σοβαρή πρόταση, με πιλοτική αρχικά εφαρμογή αλλά και σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες που έτυχε και της αποδοχής των έμπειρων επιδημιολόγων μας. Τα δεδομένα όμως των τελευταίων ροών, η ροή των αποτελεσμάτων από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, η επιθετική έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Την ώρα που καταγράφεται σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα, που η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, προφανώς και δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, όσο αξιόπιστα και αποτελεσματικά και αν φαίνονταν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό θα έδινε σίγουρα, το λάθος μήνυμα στην κοινωνία μια και είναι ώρα απόλυτης επαγρύπνησης, απόλυτου συναγερμού».

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, το «λουκέτο» παραμένει στα γήπεδα σε ό,τι αφορά την παρουσία φιλάθλωνInTime

«Ένας είναι ο γνώμονας, ένας είναι ο άξονας. Η δημόσια υγεία»

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τον «θόρυβο» που έγινε γύρω από το αν η απόφαση των επιδημιολόγων ήταν ομόφωνη ή όχι και από την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού που φάνηκε να προσπερνά τους επιστήμονες. «Ας αποφύγουμε τις θεωρίες συνομωσίας. Όλα είναι στο φως», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός.

«Εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση, διότι η βούληση της κυβέρνησης ήταν σιγά-σιγά να φέρουμε προς συζήτηση της σταδιακής, με όρους απόλυτου σεβασμού στη δημόσια υγεία και χωρίς εκπτώσεις, επαναφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα της Super League και μόνο», συνέχισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και υπογράμμισε: «Η Super League έκανε μια εξαιρετική δουλειά. Παρουσίασε μια πολύ σοβαρή μελέτη, η οποία μάλιστα αξιολογήθηκε τρεις φορές από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων ως την πιο σοβαρή που έχει κατατεθεί ποτέ στην επιτροπή».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, πρόσθεσε: «Από το αρχικό πλάνο που κατατέθηκε, υπήρξε διαβούλευση. Ξεκίνησε από την Παρασκευή, έγινε και την Κυριακή και συνεχίστηκε ως χθες το πρωί. Υπήρχαν ενδοιασμοί σε σχέση με το ποσοστό αν θα είναι 5% ή 10% και αφορούσε τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο. Πάντα με το πλαφόν και πάντα με τα πρωτόκολλα που δημιουργούν ασφαλιστικές δικλείδες. Χθες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και με τους όποιους ενδοιασμούς, πιλοτικά έδωσε πράσινο φως η επιτροπή. Από το απόγευμα και μετά όμως όσοι είναι στην πλατφόρμα του ΗΔΥΚΑ και παρακολουθούν τα κρούσματα, και στην τεχνική σύσκεψη τη βραδινή, ήταν ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλη πίεση σε σχέση με τα κρούσματα. Το οποίο αποδεικνύεται από τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων».

«Φανταστείτε την ώρα που συζητάμε το πως θα θωρακίσουμε την ανάγκη που έχουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα, να φαίνεται πως κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Αυτό θα ήταν ένα λάθος μήνυμα. Αυτό αξιολόγησε ο πρωθυπουργός, αυτή την απόφαση πήρε και δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Το τι συζητιέται στην επιτροπή, έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε 31 ανθρώπους που η εμπειρία και η προσήλωσή τους σε αυτό που κάνουν είναι μοναδική. Είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω και να διαβουλευτώ μαζί τους, είναι σημαντικό πως μέσα από τη συζήτηση κι εμείς γινόμαστε καλύτεροι και να φέρουμε ένα αποτέλεσμα που μπορούμε να ελέγξουμε και είναι μέρος μιας κανονικότητας που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα δημόσιας υγείας», ανέφερε στη συνέχεια

Κλείνοντας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε: «Τη στιγμή που παίρνεται μια απόφαση και αυξάνονται τα κρούσματα, ειδικά σε περιοχές που θα άνοιγαν γήπεδα, τα Ιωάννινα ή η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, υπάρχει και θέμα ισονομίας για τη Super League. Διαμορφώνονται κάποια δεδομένα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν αντανακλαστικά σε αυτή την κυβέρνηση και τα μέτρα είναι δυναμικά. Προσαρμόζονται σε έναν κανόνα. Ένα στοίχημα. Ένας είναι ο γνώμονας, ένας είναι ο άξονας. Η δημόσια υγεία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις ηλικίες 18 έως 39 ετών - Στα ύψη η διασπορά