ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η ημέρα που οι οπαδοί των δυο ομάδων διέλυσαν τη Λεωφόρο

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η ημέρα που οι οπαδοί των δυο ομάδων διέλυσαν τη Λεωφόρο
InTime

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων του ελληνικού αθλητισμού ποτέ δεν ήταν ήρεμο, αλλά και ποτέ άλλοτε οι οπαδοί των δυο ομάδων δεν ενώθηκαν κατά των ίδιων των συλλόγων όπως έγινε τον Ιούνιο του 1964.

Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που υπάρχει για τη διαμάχη «πράσινων» και «ερυθρόλευκων» είναι πως «ακόμα και τάβλι να παίξουν, θα είναι ντέρμπι». Όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αντιπαλότητα που υπάρχει και τα οξυμένα πνεύματα στις τάξεις των οπαδών. Δυστυχώς πολλές φορές τα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός ή τα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός έχουν σημαδευτεί από θλιβερά επεισόδια και έχουν αμαυρώσει τον ελληνικό αθλητισμό.

Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν είχε συμβεί – και δεν έχει επαναληφθεί από τότε – αυτό που συνέβη στις 17 Ιουνίου 1964 στη Λεωφόρο. Το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός του Κυπέλλου Ελλάδας διακόπηκε λόγω επεισοδίων, αλλά όχι μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων. Ήταν η πρώτη, κι η τελευταία, φορά που ενώθηκαν και εισέβαλαν στο γήπεδο εναντίον των δυο συλλόγων. Η Λεωφόρος καταστράφηκε από τις «ορδές» των μανιασμένων ποδοσφαιρόφιλων που δεν… άφησαν τίποτα όρθιο και με την ανοχή της αστυνομίας, που φοβήθηκε τα χειρότερα σε περίπτωση επέμβασης, ισοπέδωσαν το ιστορικότερο γήπεδο της Ελλάδας.

Η Λεωφόρος την επόμενη των καταστροφών...InTime

Η ιστορία του αγώνα

Εκείνη η σεζόν ήταν ίσως η κορυφαία σε επίπεδο εγχώριων διοργανώσεων για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» είχαν καταφέρει να κατακτήσουν αήττητοι το πρωτάθλημα, επίτευγμα μοναδικό ως το 2019 και την αντίστοιχη αήττητη κατάκτηση του ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός από την πλευρά του αναζητούσε να σώσει το γόητρο μέσω του Κυπέλλου Ελλάδας. Τότε, το σύστημα διεξαγωγής προέβλεπε μονό αγώνα ο οποίος σε περίπτωση ισοπαλίας οδηγούταν στην παράταση. Αν και εκεί δεν υπήρχε νικητής, οριζόταν η διεξαγωγή επαναληπτικού αγώνα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έφτασαν ως τα ημιτελικά και κληρώθηκαν να δώσουν τον αγώνα στη Λεωφόρο. Η ΑΕΚ εν τω μεταξύ νίκησε 3-1 τον Πιερικό και περίμενε έναν από τους δυο «αιώνιους» για τον μεγάλο τελικό. Το ραντεβού ορίστηκε στις 17 Ιουνίου 1964, το αποσήμερο, κάτω από τον καυτό ήλιο των Αμπελοκήπων.

Πραγματικό ντέρμπι στην αρχή

Ο Ολυμπιακός με μεγάλο κίνητρο μπήκε δυνατά στον αγώνα, κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 16’ με τον Νοεφώτιστο και να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Η μυθική ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Μπόμπεκ, βρήκε την απάντηση στο 36’ με τον εμβληματικό Μίμη Δομάζο και το 1-1 έδειχνε πως θα γίνει μεγάλη «μάχη» στο υπόλοιπο της αναμέτρησης.

Όπως και έγινε, με δυνατά μαρκαρίσματα, πάθος, ένταση και μεγάλες ευκαιρίες. Όσο περνούσε η ώρα, ωστόσο, η ζέστη άρχισε να επηρεάζει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών με την απόδοσή τους σταδιακά να πέφτει. Το 1-1 έμεινε ως το τελευταίο σφύριγμα και κάπου εκεί άρχισαν τα… δύσκολα.

Το πλήθος ήταν εξαγριωμένο εξαρχής εκείνο το απόγευμα στη Λεωφόρο...InTime

«Θα μπούμε μέσα» και οι απειλές για Περού

Στον έξτρα χρόνο, οι 22 ποδοσφαιριστές έδειχναν αρκετά νωχελικοί. Ο κόσμος είχε αρχίσει να μουρμουράει. Σιγά – σιγά οι μουρμούρες έγιναν φωνές και τα πρώτα «είναι στημένο», άρχισαν να ακούγονται από τις κερκίδες. Δομάζος και Παπάζογλου χάνουν ευκαιρίες που δεν χάνονται και η κατάσταση αρχίζει να μυρίζει… μπαρούτι. Στις τάξεις των φιλάθλων στη διάρκεια της παράτασης είχε αρχίσει ήδη να επικρατεί η άποψη πως οι δυο ομάδες «έφτιαξαν» το ματς να τελειώσει χωρίς νικητή. Ο λόγος; Για να γίνει επαναληπτικός και να εισπράξουν τα χρήματα από τα εισιτήρια, όπως έλεγαν οι φίλαθλοι.

Εν τω μεταξύ, «θα μπούμε μέσα», φωνάζουν μαζί Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί στις κερκίδες όλο και πιο δυνατά όσο περνάει η ώρα. «Θα γίνει του Περού», φωνάζουν με περισσότερη ένταση, παραπέμποντας στην τραγωδία που είχε συμβεί στις 24 Μαΐου του 1964 σε αγώνα του Περού με την Αργεντινή. Τότε, ένα ακυρωθέν γκολ του Περού πυροδότησε αιματηρά επεισόδια που είχαν τον τραγικό απολογισμό των 328 νεκρών. Περίπου πέντε λεπτά πριν το τέλος της παράτασης, όλο το γήπεδο πλέον ουρλιάζει «θα μπούμε μέσα»…

Η στιγμή της εισβολής στη Λεωφόρο...InTime

Μπήκαν και η Λεωφόρος έγινε… Γης Μαδιάμ!

Ο Ολλανδός διαιτητής Ματέις βλέποντας να συμβαίνουν όλα αυτά στις κερκίδες, σφυρίζει άρον-άρον λήξη αγώνα και γίνεται το… μπαμ. Τα κάγκελα δεν μπορούν να κρατήσουν το εξαγριωμένο πλήθος, που εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες προλαβαίνουν οριακά να πάνε στα αποδυτήρια κι οι οργισμένοι φίλαθλοι ισοπεδώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους, ενώ ανάβουν και φωτιές.

Οι περίπου 1.500 αστυφύλακες που ήταν επί ποδός για το ντέρμπι, μένουν άπραγοι με εντολή να αποφύγουν κάθε σύγκρουση. Κάποιοι χειροκροτούν (!) τους αφιονισμένους οπαδούς, κάτι που τους έκανε να «φρενάρουν» κάπως τη μανία τους. Οι ποδοσφαιριστές χρειάστηκε ακόμα και να… μεταμφιεστούν για να καταφέρουν να φύγουν από τη Λεωφόρο. Υπάρχουν μαρτυρίες πως αρκετοί αναγνωρίσιμοι παίκτες των δυο ομάδων δανείστηκαν στολές αστυνομικών για να φύγουν από το γήπεδο!

Τεράστιες ζημιές και επερώτηση στη Βουλή

Η ένταση μεταφέρθηκε κι εκτός γηπέδου, με εκτεταμένα επεισόδια ως το κέντρο της Αθήνας, ενώ οι φωτιές που είχαν ανάψει έσβησαν τα ξημερώματα, μετά την παρέμβαση πολυάριθμων δυνάμεων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός καταδίκασαν με ανακοινώσεις τα βίαια επεισόδια, εκφράζοντας συμπαράσταση ο ένας στον άλλον (!), αποτινάσσοντας και κάθε σκιά περί «σικέ» αγώνα για να διεξαχθεί επαναληπτικός.

Οι ζημιές σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ξεπέρασαν το 1.000.000 δραχμές, ποσό τεράστιο για τη χρονική περίοδο της ιστορίας στην οποία συνέβησαν όλα αυτά. Το θέμα, μάλιστα, έφτασε και μέχρι το κοινοβούλιο όπου έγινε σχετική επερώτηση! Εν τέλει, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πέρα από τις ζημιές πλήρωσαν και το… μάρμαρο του αποκλεισμού. Επαναληπτικός δεν έγινε ποτέ, υπό τον φόβο χειρότερων επεισοδίων, με την ΑΕΚ να παίρνει άνευ αγώνα το Κύπελλο του 1964…

Η ιστορική Λεωφόρος, που την Κυριακή (14.02) φιλοξενεί ένα ακόμα ντέρμπι αιωνίων, πριν από 57 χρόνια, λοιπόν, είχε… ισοπεδωθεί από την πρώτη και τελευταία φορά που οι οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ενώθηκαν και δεν στράφηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.