ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Super League: Στο επίκεντρο του «πολέμου» οι παίκτες - «Λέμε όχι στον αποκλεισμό»

Κριστιάνο Ρονάλντο

European Super League: Ο «πόλεμος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ξεκινήσει, με τους ποδοσφαιριστές άθελα τους να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η δημιουργία της European Super League είναι δεδομένο ότι θα φέρει «σχίσμα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι 12 σύλλογοι «κολοσσοί» είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους, με την UEFA, τη FIFA και κυβερνήσεις χωρών να δημιουργούν κοινό μέτωπο για να το αποτρέψουν. Κάπου στη μέση είναι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από Euro και Μουντιάλ σε περίπτωση που αγωνιστούν στην ESL.

Η FIFPro, ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί 60.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την απαγόρευση στους παίκτες να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Η Ένωση των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών εμφανίστηκε έντονα θορυβημένη μετά τις δηλώσεις του Τσέφεριν και θέλησε μέσω ανακοίνωσης της να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στα μέλη της.

Αναλυτικά...

«H FIFPro έχει λάβει υπόψη την ανακοίνωση για τη δημιουργία μίας νέας "Super League" από 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αυτή η απόφαση αφήνει τους παίκτες και τα συνδικάτα τους με πολλές ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπό της όχι μόνο στον ιστό και την πολιτιστική ταυτότητα του ποδοσφαίρου αλλά και σε πιο πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η καριέρα τους.

Το ποδόσφαιρο είναι χτισμένο στη μοναδική κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία όχι μόνο του δίνει μια απαράμιλλη σχέση με τους οπαδούς του, αλλά και έχει δημιουργήσει μηχανισμούς για να διαδώσει το επαγγελματικό παιχνίδι όπως κανένα άλλο άθλημα. Για να διατηρηθεί αυτό, είναι απαραίτητη μια υγιής συνεργασία μεταξύ εγχώριων και διεθνών διαγωνισμών που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη. Μία νέα διοργάνωση που τα υπονομεύει αυτά, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με το να φτάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε αυτό το σημείο πιθανής διαταραχής, είναι ουσιαστικά απόρροια μιας διακυβέρνησης στην οποία ορισμένοι έχουν απολαύσει δυσανάλογες δυνάμεις ενώ οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην καρδιά του παιχνιδιού -οι παίκτες αλλά και οι οπαδοί- αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό.

Οι απειλές για απόσχιση και δημιουργία νέας διοργάνωσης και οι επακόλουθες παραχωρήσεις για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αγώνων έχουν διαμορφώσει τη λήψη αποφάσεων εδώ και χρόνια. Αυτή η δυναμική αντικατέστησε διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς συζητήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες των μεταρρυθμίσεων ανταγωνισμού για όλους τους παίκτες, τους οπαδούς, τους συλλόγους, τα πρωταθλήματα και τις ομοσπονδίες.

Οι παίκτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως περιουσιακά στοιχεία και μοχλούς πίεσης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο για την FIFPRO, τις 64 εθνικές ενώσεις παικτών και τους 60.000 παίκτες που εκπροσωπούμε. Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε μέτρα από κάθε πλευρά που θα μπλοκάρουν δικαιώματα των παικτών, όπως ο αποκλεισμός από τις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Προς το συμφέρον των παικτών και ολόκληρου του κλάδου, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους για αποφάσεις που υποστηρίζουν όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού και να διορθώσουν τα τωρινά ελαττώματά του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.607 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 78 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 847 οι διασωληνωμένοι