ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2020: Πρόκριση με... χίλια ζόρια και σπουδαίο ρεκόρ για την Ιταλία (videos)

Euro 2020

Euro 2020: Η Ιταλία χρειάστηκε την παράταση για να λυγίσει 2-1 (0-0κ.α.) την Αυστρία και πανηγύρισε με πολύ άγχος την πρόκριση για τους «8», την οποία συνδύασε με ένα ιστορικό επίτευγμα.

Οι «Ατζούρι» τα βρήκαν... μπαστούνια κόντρα στην ομάδα του Φράνκο Φόντα και κινδύνεψαν να γίνουν θύμα έκπληξης. Η λύση ήρθε τελικά από τον πάγκο, με τους Φεντερίκο Κιέζα και Ματεό Πεσίνα να λυτρώνουν την ομάδα τους στην παράταση.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι με... χίλια ζόρια κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά, ενώ η Αυστρία κέρδισε το χειροκρότημα για τη μαχητικότητα της.

Η Ιταλία έμεινε για 31ο συνεχόμενο παιχνίδι αήττητη και κατέρριψε το εντυπωσιακό ρεκόρ που κρατούσε η «Σκουάντρα Ατζούρα» του Βιτόριο Πόρτσο από τον Ιούλιο του 1939! Αντίθετα, δεν μπόρεσε να γράψει ιστορία, φτάνοντας τις 12 σερί νίκες χωρίς να δεχθεί τέρμα, ενώ κι ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει την εντυπωσιακή επίδοση του θρυλικού, Ντίνο Τζοφ. Γι' αυτό «ευθύνεται» το πολύ ωραίο τέρμα του Κάλαϊτζίτς.

Η εξέλιξη του αγώνα

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, η Ιταλία άρχισε να ασκεί μεγάλη πίεση στην αντίπαλο της, η οποία δυσκολευόταν σε μεγάλο βαθμό να βγάλει την μπάλα από το δικό της μισό. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, η Αυστρία έκανε αισθητή την παρουσία της με αντεπιθέσεις «θυμίζοντας» ότι μπορεί να κάνει τη ζημιά. Οι παίκτες του Μαντσίνι είχαν τρομερά τρεξίματα και κυριάρχησαν στο χορτάρι, αλλά δεν είχαν το γκολ, το οποίο πλησίασαν αρκετές φορές και «άγγιξαν» στο 32ο λεπτό. Ο Ιμόμπιλε έκανε ένα τρομερό σουτ έξω από την περιοχή με την μπάλα να χτυπάει τη συμβολή των δοκαριών του Μπάχμαν. Παρά την υπεροχή τους οι «Ατζούρι» έμοιαζαν σαν να τους λείπει κάτι για να φτάσουν σε ένα γκολ, με αποτέλεσμα αυτό να τους προκαλέσει άγχος.

Οι Αυστριακοί μετά την ανάπαυλα εμφανίστηκαν πιο επιθετικοί, πίεσαν και κράτησαν τους αντιπάλους τους στο δικό τους μισό. Στο 52', η μπάλα πέρασε λίγο άουτ μετά την απευθείας εκτέλεση του Αλάμπα, ενώ το VAR ακύρωσε ως οφ σάιντ το γκολ του Αρναούτοβιτς στο 65ο λεπτό. Γενικότερα, η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο, καθώς η Αυστρία έκλεισε για τα καλά τους Ιταλούς στην περιοχή τους. Στο τελευταίο κομμάτι του ματς και με τον Μαντσίνι να έχει «φρεσκάρει» την ομάδα του, οι «Ατζούρι» αύξησαν την πίεση τους, χωρίς όμως να πλησιάσουν πραγματικά κοντά στο γκολ. Ο εξαιρετικός Χίντερέγκερ «καθάρισε» όλες τις τελικές πάσες των Ιταλών και με βάση την εικόνα που είχε το ματς η παράταση ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο Κιέζα, ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή στο 84ο λεπτό, ήταν αυτός που στην πρώτη καλή στιγμή του έξτρα ημιώρου λύτρωσε την ομάδα του! Με ωραία ενέργεια έκανε το 1-0 στο 95' και ουσιαστικά αφαίρεσε ένα μεγάλο μέρος της πίεσης που ένιωθαν οι «Ατζούρι», οι οποίοι ένιωσαν ακόμα πιο άνετα μετά το δεύτερο γκολ που ήρθε από έναν άλλον παίκτη που πέρασε σαν αλλαγή από τον Μαντσίνι. Ο λόγος για τον Πεσίνα, ο οποίος έκανε το 2-0 στο 105'. Ακόμα κι έτσι, πάντως, η πρόκριση ήρθε με άγχος, καθώς οι Αυστριακοί βρήκαν γκολ με τον Κάλαϊτζιτς στο 114', αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω.

Τα γκολ του αγώνα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 19χρονης: Αυτοί είναι οι δύο συλληφθέντες για την κακοποίηση και εγκατάλειψη του θύματος