ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2020: Στα ημιτελικά η Ισπανία! - Λύγισε τη συγκλονιστική Ελβετία στα πέναλτι (videos)

Euro 2020
AP Images

Euro 2020: Η Ελβετία πήγε να κάνει ξανά το θαύμα της, αλλά η Ισπανία δεν εξελίχθηκε σε... Γαλλία και πήρε την πρόκριση με 3-1 στα πέναλτι (1-1κ.α.).

Οι «φούριας ρόχας» έπαιξαν για ακόμα μια φορά με τη «φωτιά» αλλά τελικά δεν... κάηκαν την τελευταία στιγμή κι έγιναν η πρώτη ομάδα που παίρνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε προηγήθηκαν στην πρώτη τους ευκαιρία, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το ματς κι όπως στο ματς με την Κροατία δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν το προβάδισμα τους.

Από την άλλη, οι Ελβετοί παρά τις απουσίες και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του ματς έδειξαν ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόσωπο. Η ομάδα του Πέτκοβιτς έπαιζε με δέκα παίκτες από το 77', αλλά με τον Ζόμερ να κάνει απίστευτες επεμβάσεις άντεξε κι έστειλε το ματς στα πέναλτι! Εκεί, λύγισε καθώς αστόχησε σε τρία συνεχόμενα, μένοντας με το χειροκρότημα.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Ισπανία ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη αξιόλογη φάση του αγώνα στο 8ο λεπτό κι έφτασε τα 12 τέρματα στη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ της σε μεγάλη διοργάνωση. Επίσης, στη συνέχεια η UEFA το χρέωσε ως αυτογκόλ του Ζακάρια σε προσπάθεια του Άλμπα, το οποίο είναι το 10ο στο τουρνουά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε όλα τα προηγούμενα Euro, από το 1960 ως το 2016, είχαν σημειωθεί συνολικά εννιά!

Από εκεί και πέρα, πάντως, οι δύο ομάδες έδειχναν εξουθενωμένες από τις μάχες τους στη φάση των «16», με αποτέλεσμα το ματς να μην έχει φάσεις. Οι «φούριας ρόχας» προσπάθησαν να απειλήσουν κυρίως από στημένα, αν και πρώτο μέλημα τους ήταν να κοντρολάρουν το ματς, ώστε να μην δεχθούν φάσεις, ενώ ο Πέτκοβιτς είδε τον Εμπολό να αποχωρεί τραυματίας.

Οι Ελβετοί προσπάθησαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ισπανία, η οποία ήταν φανερό ότι ήθελε να «σβήσει» το ματς. Η κεφαλιά του Ζακάρια μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 56' ήταν η πρώτη καλή στιγμή του δεύτερου ημιχρόνου, ενώ 64' ήρθε κι η πρώτη ευκαιρία (γενικά) σε ροή αγώνα, με τον Σιμόν να διώχνει το σουτ του Τσούμπερ από το ύψος της μικρής περιοχής. Ουσιαστικά, αυτές οι δύο φάσεις αποτέλεσαν μια προειδοποίηση γι' αυτό που ήρθε στο 68ο λεπτό, όταν ο Σακίρι εκμεταλλεύτηκε τα τραγικό λάθος των Λαπόρτ και Πάου Τόρες, ισοφαρίζοντας σε 1-1!

Μετά το γκολ της ισοφάρισης η ομάδα του Πέτκοβιτς έδειξε να παίρνει το πάνω χέρι, αλλά στο 77ο λεπτό έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Φρόιλερ με απευθείας κόκκινη για τάκλιν με τα δύο πόδια. Στα υπολειπόμενα λεπτά, όμως, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν τόσο κακή που ουσιαστικά δεν φάνηκε ότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω κι ως εκ τούτου η παράταση ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Αντίθετα, στο έξτρα μισάωρο η Ισπανία ήταν εντυπωσιακή, δημιουργούσε τη μια φάση μετά την άλλη, αλλά ο Ζόμερ με τις εντυπωσιακές επεμβάσεις του κράτησε όρθια την Ελβετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης οι Ίβηρες έκαναν δέκα τελικές! Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Λουίς Ενρίκε τα έπαιξε όλα για όλα, βάζοντας και τον Τιάγκο στη θέση του Πάου Τόρες, αλλά η ομάδα του δεν βρήκε γκολ και τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι.

Στη διαδικασία, ο Μπούσκετς έστειλε την μπάλα στο δοκάρι στο πρώτο πέναλτι, αλλά η Ελβετία δεν μπόρεσε να κάνει δεύτερη συνεχόμενη υπέρβαση μετά την πρόκριση επί της Γαλλία. Οι Σερ, Ακάντζι και Βάργκας δεν μπόρεσαν να σκοράρουν κι ο Ογιαρθάμπαλ έστειλε την Ισπανία στους «4» της διοργάνωσης.

Η διαδικασία των πέναλτι

Τα γκολ του αγώνα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από τον καθηγητή Τούντα: Μέσα Μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους