ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Τα γενέθλια έχουν… Ζλάταν – «Σαραντάρισε» και συνεχίζει ο Σουηδός σταρ

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Γενέθλια για έναν από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές και ξεχωριστές χαρακτήρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
AP Photo/Luca Bruno

Ζλάταιν Ιμπραΐμοβιτς: Γενέθλια για έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών και το Newsbomb.gr εξηγεί τους λόγους που ήδη τον έχουν βάλει στα βιβλία της ιστορίας και δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο.

Ήταν 3 Οκτωβρίου 1981 όταν στο Μάλμε της Σουηδίας ο Βόσνιος μουσουλμάνος πρόσφυγας, Σεφίκ Ιμπραΐμοβιτς, και η καθολική Κροάτισσα πρόσφυγας, Γιούρκα Γκράβιτς, απέκτησαν ένα αγόρι το οποίο έμελλε να επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων, όχι μόνο για όσα κατάφερνε και καταφέρνει να κάνει με τη μπάλα στα πόδια αλλά και με τη στάση ζωής του. Τον Ζλάταν.

Η ζωή στη Σουηδία μόνο εύκολη δεν ήταν για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που από τα έξι του έβρισκε διέξοδο στο ποδόσφαιρο. Αρχικά στην FBK Balkan, μια ομάδα που ίδρυσαν Γιουγκοσλάβοι πρόσφυγες στο Μάλμε και στη συνέχεια σε άλλες ομάδες όπου έκανε τα πρώτα του βήματα πριν αποκτήσει το στάτους του σούπερ σταρ.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Έτσι «σφυρηλατήθηκε» ο χαρακτήρας του

Οι γονείς του χώρισαν, η μητέρα του – έχοντας ακόμα πέντε παιδιά – είχε προβλήματα με τον νόμο και συχνά κακομεταχειριζόταν τα παιδιά.

Ο μικρός Ζλάταν κατέληξε στο σπίτι του πατέρα του, όμως κι εκεί έπρεπε να κάνει… αγώνα για να βρει φαγητό, καθώς όταν άνοιγε το ψυγείο έβρισκε… μόνο μπίρες. Κάπως έτσι κατέληξε να έχει κλέψει μικροπράγματα από μαγαζιά ή και ποδήλατα από άλλα παιδιά της γειτονιάς.

«Από τη μια πλευρά είναι σκληρός, είναι ο μαχητής που ξέρει ότι πρέπει να είναι πολύ σκληρός για να επιβιώσει. Από την άλλη πλευρά, είναι φιλότιμος. Είναι ένας άνθρωπος που μετέτρεψε τις πληγές του σε δύναμη. Στη θέση του, οι 99 στους 100 θα τα είχαν παρατήσει. Αυτός έγινε καλύτερος. Μου έχει πει πως ‘πρέπει να θυμώνω για να παίζω καλά’. Όταν ήταν μικρός έπαιζε με παιδιά πιο ευκατάστατων οικογενειών, φορώντας λάθος ρούχα γιατί δεν είχε χρήματα, και μέσα του έλεγε ‘θα με δείτε μια μέρα και δεν θα το πιστεύετε’. Αυτό έγινε το κίνητρό του».

Τα παραπάνω λόγια, ανήκουν στον Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ, που έγραψε την αυτοβιογραφία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με τίτλο «I Am Zlatan». Σε αυτό το βιβλίο αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων πως στα 15 του, ενώ ήδη είχε γίνει βασικός στη Μάλμε, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έφτασε μια ανάσα από το να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Για να επιβιώσει έπρεπε να δουλεύει παράλληλα στο λιμάνι της πόλης, ωστόσο, ο τότε μάνατζέρ του τον έπεισε να μην παρατήσει το ποδόσφαιρο. Ένα κομβικό σημείο για να σημειωθεί μια σπουδαία καριέρα ενός ανθρώπου που είχε είδωλο τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο και θαύμαζε απεριόριστα τον Αργεντινό, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ποδοσφαιριστής «θρύλος» και συλλέκτης τίτλων σε όλο τον κόσμο

Η πορεία του στα γήπεδα είναι γνωστή σε όλους. Έχει σκοράρει πάνω από 570 γκολ, περίπου 500 από αυτά με συλλόγους, ενώ έχει καταφέρει να βρει δίχτυα σε κάθε μια από τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες!

Έχει κατακτήσει 31 τρόπαια, παίζοντας σε Μάλμε, Άγιαξ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Λος Άντζελες Γκάλαξι και τώρα έχει επιστρέψει στους «ροσονέρι».

Σε επίπεδο εθνικής ομάδας αγωνίστηκε με τη Σουηδία, με την οποία σκόραρε ένα ανάποδο ψαλίδι απέναντι στην Αγγλία το 2013 από απόσταση 32 μέτρων και πήρε το σχετικό βραβείο για το καλύτερο γκολ στον κόσμο...

Στην πατρίδα του είναι ο δεύτερος σημαντικότερος αθλητής στην ιστορία, πίσω μόνο από τον θρυλικό τενίστα Μπιορν Μποργκ, ωστόσο, αυτό που τον έχει κάνει να είναι απόλυτα διαφορετικός, είναι ο χαρακτήρας του, η στάση ζωή τους και το γεγονός ότι... δεν μασάει τα λόγια του και συνεχίζει να αναφέρεται στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο!

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Όταν έπαθε… Ζλάταν ο κορονοϊός

Αυτή του η συνήθεια, άλλωστε, έχει φέρει κατά καιρούς και μερικές μυθικές ατάκες. Είτε από τον ίδιο, είτε από άλλους για αυτόν.

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς άλλωστε, για τους φιλάθλους – έχοντας φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολλούς haters – έγινε κάτι σαν τον Τσακ Νόρις, με τις γνωστές ρήσεις που είχαν κυκλοφορήσει για τον Αμερικανό ηθοποιό ταινιών δράσης να παραφράζονται για χατίρι του Σουηδού σούπερ σταρ.

Μερικές από τα πιο επιτυχημένα Zlatan Facts…

  • Ο Ιησούς μπορεί να περπατήσει στο νερό. Ο Ζλάταν μπορεί να διασχίσει το έδαφος.
  • Ο Ζλάταν έχει μία αρκούδα στο δωμάτιό του. Δεν είναι νεκρή. Απλά φοβάται να κουνηθεί.
  • Μία φορά ο Ζλάταν επισκέφτηκε τις παρθένες νήσους. Από τότε λέγονται απλά… «Οι Νήσοι».
  • Ο Ζλάταν υποδεικνύει τους επόπτες… οφσάιντ!
  • O Ζλάταν δεν χρησιμοποιεί “ποντίκι” στον υπολογιστή, αλλά λιοντάρι.
  • Ο Ζλάταν δεν βάζει τυχερά γκολ. Τα γκολ είναι τυχερά που τα βάζει ο Ζλάταν
  • Κάποτε ο Ζλάταν έλειψε δύο μέρες από το σχολείο. Αυτές τις ημέρες πλέον τις ξέρουμε ως Σάββατο και Κυριακή.
  • Όταν ο Ζλάταν κοιτάζεται στον καθρέφτη δεν εμφανίζεται… τίποτα. Υπάρχει μόνο ένας Ζλάταν.
  • Ο Ζλάταν ποτέ δεν αργεί. Η ώρα πήγε πιο γρήγορα.
  • Ο Ζλάταν έχει μετρήσει το άπειρο. Δύο φορές…
  • Το μέιλ του Ζλάταν είναι… gmail@zlatan.com
  • Ο Ζλάταν δεν περπατάει. Το έδαφος πάει προς τα πίσω.
  • Ο Ζλάταν σκόραρε το πρώτο του χατ τρικ σε ηλικία 16… δευτερολέπτων.
  • Τα φαντάσματα κάθονται γύρω από τη φωτιά και λένε ιστορίες με τον Ζλάταν.
  • Ο Ζλάταν κάποτε πήγε για ελεύθερη πτώση. Το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε και την επόμενη ημέρα το πήγε για επιδιόρθωση.
  • Ο Ζλάταν δεν κόλλησε κορονοϊό. Ο κορονοϊός κόλλησε Ζλάταν.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Οι ατάκες του που έγραψαν ιστορία

  • «Έλα στο σπίτι μου και θα δεις αν είμαι gay, φέρε και την αδερφή σου». Σε δημοσιογράφο που ρώτησε για το αν έχει σχέση με τον Πικέ μετά από τη γνωστή ιστορία με τη φωτογραφία των δυο.
  • «Ένας τραυματισμένος Ζλάταν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για κάθε ομάδα». Μετά από τραυματισμό του.
  • «Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς Ζλάταν, δεν αξίζει να το δεις». Μετά από την απόσυρσή του από την Εθνική Σουηδίας.
  • «Χρειάζομαι καινούριους haters. Οι παλιοί έγιναν υποστηρικτές μου». Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
  • «Μόνο ο Θεός ξέρει. Τον κοιτάζεις αυτή τη στιγμή». Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του
  • «Λένε ότι δεν μπορείς να γίνεις θρύλος πριν πεθάνεις. Εγώ είμαι ζωντανός θρύλος». Μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
  • «Ο Κριστιάνο είναι τυχερός. Έχει πάντα εισιτήρια στην πρώτη θέση για να βλέπει τον Μέσι να κατακτά βραβεία». Σχετικά με τη Χρυσή Μπάλα.
  • «Ο Αρσέν Βενγκέρ ζήτησε να με δοκιμάσει στην Άρσεναλ όταν ήμουν 17. Τον απέρριψα. Ο Ζλάταν δεν κάνει οντισιόν». Σε ερώτηση για το αν τον πλησίασε ποτέ η Άρσεναλ.
  • «Ήρθα, είδα, νίκησα. Ευχαριστώ LA Galaxy που με κάνατε να νιώσω ζωντανός ξανά. Προς τους οπαδούς των Γκάλαξι: Θέλατε Ζλάταν, Ζλάταν σας έδωσα. Παρακαλώ! Τώρα πηγαίνετε να δείτε ξανά μπέιζμπολ». Στον αποχαιρετισμό του από την ομάδα του MLS.
  • «Ο κορονοϊός με προκάλεσε και τον νίκησα. Αλλά εσείς δεν είστε ο Ζλάταν. Μην προκαλείτε τον ιό. Να σκέφτεστε έξυπνα και να τηρείτε τους κανόνες, τις αποστάσεις και να φοράτε μάσκες. Θα νικήσουμε». Σε μήνυμά του για τη μάχη κατά της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.