ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Τριγμοί» στο ποδόσφαιρο: Ομοσπονδίες της UEFA σκέφτονται την αποχώρηση από τη FIFA!

FIFA UEFA
AP Images

Η επιμονή της FIFA για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια φέρνει την έντονη αντίδραση χωρών από την Ευρώπη, οι οποίες είναι έτοιμες να περάσουν στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, 12 από τις 55 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία σε περίπτωση που υλοποιήσει το πλάνο της.

Πριν από μερικές ημέρες η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και τα Νησιά Φερόε σε ανακοίνωση τους είχαν αναφέρει ότι: «Αν μια πλειοψηφία της FIFA αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία, τότε οι Σκανδιναβικές Ομοσπονδίες θα πρέπει να σκεφτούν περισσότερες δράσεις και σχέδια που θα είναι πιο κοντά στις βασικές αξίες του αντί για την πρόταση της FIFA».

«Θα είναι τρομερές οι συνέπειες»

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, προειδοποίησε τον ομόλογό του της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία για το σχέδιο για διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «τρομερές συνέπειες».

«Ζητώ σοβαρά από εσάς και τη FIFA να μην πιέσετε για ψήφο, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για το ποδόσφαιρο γενικά», είπε ο Τσεφέριν και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφό να πάμε σε ψηφοφορία για ένα τέτοιο θέμα. Όχι μόνο επειδή θα έχουμε σοβαρές συνέπειες, αλλά και επειδή οι ενδιαφερόμενοι όπως οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και αυτή η ιδέα είναι επιζήμια για την ύπαρξή τους».

«Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία πρόταση εάν κάποιος ζημιωθεί»

Αξιωματούχοι από την ιταλική, ρουμανική, γερμανική, πορτογαλική και άλλες ομοσπονδίες κατέστησαν σαφές στον Ινφαντίνο την άποψή τους ότι οι αλλαγές θα ήταν επιζήμιες για το παιχνίδι και επέκριναν επίσης τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη διαδικασία διαβούλευσης.

Ο Ραζβάν Μπουρλεάνου, πρόεδρος της ρουμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, υπενθύμισε στον Τζιάνι Ινφαντίνο ότι η ομοσπονδία του του ήταν μία από τις ευρωπαϊκές, που τον υποστήριξαν στην εκλογή του ως προέδρου της FIFA. «Σας εμπιστευτήκαμε για τη δημιουργία μιας οργάνωσης που υπερβαίνει τις διαιρέσεις και δημιουργεί ενότητα», είπε πριν υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου θα προκαλέσει διχασμό, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα ήταν μια ψηφοφορία που θα θέσει την Ευρώπη ενάντια στην Αφρική και την ποδοσφαιρική ένωση της Καραϊβικής».

Ο Τιάγκο Κραβέιρο, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, είπε ότι μια καλύτερη ιδέα θα ήταν ένα επιπλέον Παγκόσμιο Κύπελλο να περιλαμβάνει μόνο ομάδες που δεν είχαν προκριθεί στην προηγούμενη διοργάνωση. «Κρατάτε τον λόγο σας ότι η FIFA θα προχωρήσει σε αυτό το έργο μόνο εάν δεν βλάψει κανέναν;» ρώτησε τον Ινφαντίνο, ο οποίος είπε ότι αυτή η ιδέα θα εξεταστεί.

Όπως ανέφερε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία πρόταση εάν κάποιος ζημιωθεί. Χαιρετίζω την ιδέα του Τιάγκο αυτό είναι κάτι που θα μελετηθεί και σίγουρα κάτι που πρέπει να κάνουμε», για να συπληρώσει: «Ο ρόλος μου ως πρόεδρος της FIFA είναι να διευκολύνει τον διάλογο, να διευκολύνει τις προτάσεις, δεν είμαι εγώ που αποφασίζω, αυτοί που αποφασίζουν θα είστε εσείς».

Επίσης, ο Ινφαντίνο πρόσθεσε «η πόρτα είναι ανοιχτή για να παρουσιαστούν και άλλες προτάσεις» σχετικά με το μέλλον του παιχνιδιού και των διοργανώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ

Ανδρέας Μικρούτσικος: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του (vid)

Καιρός – Μαρουσάκης: Ο Οκτώβριος κλείνει με επικίνδυνα φαινόμενα – Από πότε έρχεται η κακοκαιρία