ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικός Champions League: Ανέλαβε την ευθύνη η Αστυνομία – «Τουλάχιστον δεν είχαμε νεκρούς»

Τελικός Champions League
AP Images

Τελικός Champions League: Ένα δεκαήμερο μετά τη διεξαγωγή του μεγάλου αγώνα Λίβερπουλ Ρεάλ Μαδρίτης κι η καταγραφή των λαθών συνεχίζονται, για τα άσχημα γεγονότα που έγιναν πριν από τη σέντρα.

Ο διευθυντής της Αστυνομίας του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλεμάν ανέλαβε την ευθύνη για όσα θλιβερά έλαβαν χώρα πριν από το τελικού του «Stade de France».

Ο Λελαμάν τόνισε ότι φέρει 100% ευθύνη για όσα έγιναν, υπογραμμίζοντας ότι αποφάσισε την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να μειωθεί η πίεση στα τουρνικέ. Αναλυτικά όσα είπε:

«Δεν αποφεύγω τις ευθύνες μου, κοιτάω όσο πιο καθαρά αυτά που έγιναν στο Σταντ ντε Φαρνς εκείνο το βράδυ. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Ήταν προφανώς μια αποτυχία. Αποτύχαμε γιατί φίλαθλοι δέχθηκαν σπρωξιές και επιθέσεις, γιατί δέχθηκε πλήγμα η εικόνα της χώρας.

Είναι δική μου 100% η ευθύνη, αλλά τουλάχιστον το ματς έγινε και δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς ή νεκρούς. Ζητάω ειλικρινή συγγνώμη από τους Άγγλους και τους Ισπανούς φιλάθλους για τη χρήση δακρυγόνων σε καλούς ανθρώπους και οικογένειες.

Τα χρησιμοποιήσαμε για να μειώσουν την πίεση του κόσμου στις θύρες και τα τουρνικέ. Τους είπαμε να κάνουν πιο πίσω και αυτό δεν συνέβη, οπότε τα δακρυγόνα είναι ο μόνος τρόπος».

Επίσης, ο Λελαμάν αναφέρθηκε στη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, για την παρουσία 30-40.000 οπαδών στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Όπως ανέφερε: «Εγώ έδωσα αυτόν τον αριθμό στον υπουργό, γνωρίζω ότι έχει προκαλέσει συζητήσεις. Φυσικά δεν μέτρησα έναν-έναν τον κόσμο, αλλά έδωσα την εκτίμηση των αρχών, βασισμένος σε στοιχεία από τα ΜΜΜ και τις παρατηρήσεις της αστυνομίας γύρω από το γήπεδο.

Ο αριθμός των 30-40.000 δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένος και δεν μιλάμε για κόσμο που απαραίτητα ήταν ακριβώς έξω από το γήπεδο, αλλά περιμετρικά του. Μπορεί να έκανα λάθος, αλλά αυτές τις πληροφορίες μάζεψα»

Καταστράφηκαν οι εικόνες από τις κάμερες του «Stade de France»

Στο μεταξύ, ο διευθυντής διεθνών σχέσεων της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ερβάν Λε Πρεβόστ, αποκάλυψε σε ομιλία του στη Γερουσία ότι καταστράφηκαν εικόνες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του σταδίου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό περιγράφεται ως εξαιρετικά βίαιο από την FFF!

«Οι εικόνες είναι διαθέσιμες για επτά ημέρες. Στη συνέχεια καταστρέφονται αυτόματα. Θα έπρεπε η δικαιοσύνη να παρέμβει και να ζητήσει να φυλαχθούν. Οι εικόνες είναι εξαιρετικά βίαιες», ανέφερε ο Λε Πρεβόστ, με τον γερουσιαστή του Παρισιού, Νταβίντ Ασουλίν, να μην μπορεί να κρύψει την οργή του: «Αυτό που μόλις ειπώθηκε είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό. Τα στοιχεία έχουν καταστραφεί από, τουλάχιστον, ανικανότητα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε επίτηδες. Είναι πολύ σοβαρό. Είναι πολύ σημαντική ευθύνη της δημόσιας αρχής».

Όσο για το ποιος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο «φιάσκο», την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της νομικής επιτροπής της Γερουσίας, Φρανσουά-Νοέλ Μπουφέ, ο οποίος είπε: «Η απαίτηση εικόνων προστασίας βίντεο είναι δικαστική απόφαση. Εναπόκειται στον εισαγγελέα να ζητήσει την επίταξη αυτών των εικόνων. Σε πρακτικό επίπεδο, οι εικόνες αντικαθίστανται από μόνες τους εντός της προθεσμίας που επιτρέπει ο νόμος. Εάν ο εισαγγελέας δεν προβεί σε επίταξη, οι εικόνες εξαφανίζονται».

Σχετικές ειδήσεις