ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η Διεθνής Αμνηστία μιλάει για «ξέπλυμα» χρήματος

Κριστιάνο Ρονάλντο Cristiano Ronaldo
AP Photo/Amr Nabil

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η μεταγραφή του «CR7» στην Αλ Νασρ προκάλεσε αντιδράσεις όσον αφορά στο «ξέπλυμα» χρήματος που γίνεται στη Σαουδική Αραβία.

Η Διεθνής Αμνησία με κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στο «sportswashing», ήτοι το «ξέπλυμα» χρήματος, μέσω του αθλητισμού.

Επίσης, καλεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο να χρησιμοποιήσει τη φωνή του και να αναφερθεί στις καταγγελίες για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η ερευνήτρια Μέσης Ανατολής στην Διεθνή Αμνηστία, Ντάνα Αχμέντ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η μεταγραφή του Ρονάλντο στη Αλ Νασρ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού στη Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ πιθανό οι σαουδαραβικές αρχές να προωθήσουν την παρουσία του στη χώρα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από το φρικτό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να προσφέρει άκριτα επαίνους για τη Σαουδική Αραβία, ο Ρονάλντο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σημαντική δημόσια πλατφόρμα του για να επιστήσει την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Το κείμενο αναφέρει ότι: «Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά άτομα για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών. Σε μία ημέρα πέρυσι, 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί καταδικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μπορεί να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να γίνουν εργαλείο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού για τους Σαουδάραβες. Πρέπει να απολαύσει τον χρόνο του στη Αλ Νασρ για να μιλήσει για τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Να θυμίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία είχε βρεθεί στο επίκεντρο για θέμα που αφορούσε το ποδόσφαιρο και το 2021. Αφορμή είχε σταθεί η αγορά της Νιουκάστλ από επενδυτικό fund που σχετίζεται με την κυβέρνηση της χώρας.

*Με στοιχεία από το ΑΠΕ / ΜΠΕ