ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το τελευταίο ντέρμπι αιωνίων με τις δύο ομάδες στην τωρινή κατάσταση

Το τελευταίο ντέρμπι αιωνίων με τις δύο ομάδες στην τωρινή κατάσταση

Χρειάζεται να γυρίσουμε το χρόνο στον Απρίλιο του 1996 για να βρούμε το προηγούμενο ματς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, στο οποίο να υπάρχουν τα τωρινά κίνητρα.

Από το καλοκαίρι του 1996, άρχισε η δυναστεία του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο. Από το 2010 και μετά, άρχισαν τα… πέτρινα χρόνια του Παναθηναϊκού που διαρκούν μέχρι σήμερα. Περιμένοντας το «τριφύλλι» να κάνει το χρέος του νικώντας τον αιώνιο αντίπαλο στο Φάληρο, κάτι που θα σημάνει τη… μισή επιστροφή στην κορυφή μετά από 13 χρόνια.

Στην πορεία αυτών των 27 ετών, διεξήχθησαν δεκάδες ντέρμπι. Άλλα με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, άλλα με καθόλου. Άλλα με κίνητρο και για τους δύο πέραν του γοήτρου, άλλα για τον έναν. Άλλα με σασπένς, άλλα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν του προφανούς καθώς πρόκειται για ντέρμπι αιωνίων.

Αυτό που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να βιώσουμε, είναι ένα ντέρμπι με την τωρινή κατάσταση. Δηλαδή να είναι ο Παναθηναϊκός αυτός που κυνηγά το πρωτάθλημα κι έχει τεράστια ανάγκη τους βαθμούς, για να μην επιτρέψει να τον προσπεράσουν στην κορυφή. Έχοντας απέναντί του έναν βαθμολογικά αδιάφορο ουσιαστικά Ολυμπιακό. Διότι η 3η θέση σε περίπτωση που νικήσει ο ΠΑΟΚ στο Βόλο, θα βρει τον Ολυμπιακό με την ανάγκη να πάρει βαθμό ή βαθμούς στην Τούμπα, είτε χάσει είτε νικήσει τον Παναθηναϊκό.

Το 2010 υπήρχαν σχεδόν τα ίδια δεδομένα. Οι «πράσινοι» ήταν ουσιαστικά εξασφαλισμένοι στην κορυφή, κόντρα στον Ολυμπιακό που δεν είχε ελπίδες. Ως φιλοξενούμενοι οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει 1-0, αλλά το κίνητρο του «τριφυλλιού» ήταν χαμηλότερο, καθώς χρειαζόταν ελάχιστα για να πάρει τον τίτλο κάτι που έγινε τελικά.

Ανάλογης σημασίας λοιπόν, ήταν το ντέρμπι αιωνίων που διεξήχθη 28 Απριλίου 1996. Με τον Παναθηναϊκό να θέλει πάση θυσία νίκη για να μην τον προσπεράσει η ΑΕΚ με την οποία έδινε «μάχη» για τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός απ’ την άλλη, δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο έχοντας χάσει το πρωτάθλημα προ πολλού.

Το κίνητρο υπερίσχυσε και με γκολ του Στράτου Αποστολάκη στο 10ο λεπτό, οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν 1-0. Κάνοντας ένα απ’ τα αποφασιστικότερα βήματα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εκείνη ήταν η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός «καιγόταν» για βαθμούς για να διατηρήσει την κορυφή, ενώ ο Ολυμπιακός είχε χάσει την επαφή του και ουσιαστικά έπαιζε μόνο για το γόητρό του. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να υπάρξει ντέρμπι αιωνίων ανάλογων συνθηκών. Μένει να φανεί αν η κατάληξη θα είναι ίδια ή όχι.