ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οπαδική βία: Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια

Οπαδική βία: Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια

Τον Σεπτέμβριο του 1983 η Ελλάδα θρήνησε το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, ένα παιδί μόλις 18 ετών τότε.

Σε λίγες ώρες συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Κατσουρή. Έναν άνθρωπο 29 ετών που «κόπηκε» το νήμα της ζωής του, τόσο άδικα. Δολοφονήθηκε λόγω των οπαδικών του προτιμήσεων. Κάτι που δυστυχώς στη χώρα μας, έχει αρχίσει να γίνεται τραγική συνήθεια.

Επεισόδια, μαχαιρώματα, τυφλή βία, με τους χούλιγκανς να μην υπολογίζουν τίποτα. Είτε Έλληνες είτε αλλοδαποί, επειδή κι αυτό το φαινόμενο τα τελευταία αρκετά χρόνια αφέθηκε και πήρε τεράστιες διαστάσεις επικινδυνότητας.

Η εξέλιξη του φαινομένου δυστυχώς δεν έχει ανακοπεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Θρηνώντας πλέον δεκάδες θύματα. Νέα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα δολοφονικής επίθεσης για οπαδικούς λόγους, υπήρξε πριν από 40 χρόνια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1983.

Τότε, στη Θεσσαλονίκη αφαιρέθηκε η ζωή του 18χρονου Άρη Δημητριάδη. Ενός νεαρού ποδηλάτη, αθλητή του Α.Σ. ΠΕΡΑ. Μαζί με φίλους του έκανε βόλτα μετά από ποδηλατικό αγώνα. Το… μοιραίο λάθος του, ήταν πως ρώτησε ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκός-Άρης στην Αθήνα για το πρωτάθλημα. Αγώνας που διεξήχθη εκείνη την μέρα. Μόλις άκουσε πως οι «πράσινοι» νίκησαν 5-1, έκανε κάποιο ειρωνικό σχόλιο κι αυτό ήταν στο μυαλό κάποιων η αφορμή για να δεχτεί επίθεση.

Τόσο ο 18χρονος όσο και οι δύο φίλοι του, έπεσαν στο έδαφος μετά τη σφοδρή επίθεση που τους έγινε. Ο ένας εξ αυτών όταν σηκώθηκε, διαπίστωσε πως ο Άρης ήταν αναίσθητος, δεν ανταποκρινόταν. Αμέσως κάλεσε βοήθεια και ο νεαρός διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν πως η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή. Υπήρχε εκτεταμένη αιμορραγία στην περιοχή του στελέχους και στο κοιλιακό τμήμα του νωτιαίου μυελού. Για έξι μέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1983 άφησε την τελευταία του πνοή κι έγινε αυτόματα το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα οπαδικής βίας στην Ελλάδα.

Δράστες της επίθεσης ήταν τρία αδέρφια. Όλα αυτά μόλις λίγα μέτρα απ’ το σπίτι του θύματος. Τα χτυπήματα και η μανία ήταν τόσο έντονα, που όπως είχαν ενημερώσει οι γιατροί την οικογένειά του, ακόμη κι αν έμενε στη ζωή θα είχε ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο.