ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Ελλάδας: Άνοιξε ο δρόμος για το Euro 2024 - Νέα δεδομένα στο Nations League λόγω Τουρκίας

Εθνική Ελλάδας: Άνοιξε ο δρόμος για το Euro 2024 - Νέα δεδομένα στο Nations League λόγω Τουρκίας
Intime

Η Εθνική Ελλάδας βλέπει τις ελπίδες της για απευθείας πρόκριση από τα προκριματικά του Euro 2024 να έχουν λιγοστέψει, αλλά ο δρόμος του Nations League γίνεται ακόμα πιο βατός.

Το «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου για τα προκριματικά του Euro 2024 έκλεισε το βράδυ της Τρίτης με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων.

Η Εθνική Ελλάδας μετά τις δύο αγωνιστικές που διεξήχθησαν στον 2ο όμιλο, βλέπει τις ελπίδες της για απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας το επόμενο καλοκαίρι να μειώνονται δραστικά. Κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο η ήττα με 3-0 από την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν.

Με τη Γαλλία να έχει «δέσει» την πρωτιά με 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει σημαντικές υπερβάσεις και ευνοϊκά αποτελέσματα στα παιχνίδια που απομένουν για να πάρει τη δεύτερη θέση από τους «οράνιε».

Η Τουρκία στέλνει στην Εθνική Ελλάδας Καζακστάν ή Λουξεμβούργο στα play offs του Nations League

Ωστόσο, το όνειρο της συμμετοχής σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από 12 χρόνια δεν τελειώνει, ακόμα κι αν η Εθνική ομάδα δεν κάνει το θαύμα σε αυτόν τον όμιλο-φωτιά. Κι αυτό χάρη στην παρουσία της στο Nations League.

Το σύνολο του Πογέτ πριν μερικούς μήνες κέρδισε την πρωτιά στη φάση των ομίλων της συγκεκριμένης διοργάνωσης και μαζί τη συμμετοχή στα play offs. Αυτά θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024, μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Euro 2024.

Συγκεκριμένα, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα και Καζακστάν πήραν την πρωτιά στους 4 αντίστοιχους ομίλους του League C και μαζί το εισιτήριο για τα play offs. Εκεί όπου οι τέσσερις εθνικές ομάδες θα κοντραριστούν μεταξύ τους, με έπαθλο ένα εισιτήριο για το Euro 2024, εφόσον φυσικά δεν το έχουν εξασφαλίσει από τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (θα ολοκληρωθούν στις 21 Νοεμβρίου 2023).

Η Γεωργία συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (16) στον όμιλό της, με την Ελλάδα να ακολουθεί με 15 στον δικό της και τις Τουρκία, Καζακστάν να έχουν από 13. Κάτι που σημαίνει πως στα ημιτελικά των play offs η Γεωργία θα αντιμετωπίσει το Καζακστάν στην έδρα της σε μονό αγώνα και η Εθνική Ελλάδας την Τουρκία στην Opap Arena, στις 21 Μαρτίου 2024, επίσης σε νοκ άουτ ματς.

Οι νικητές των δύο ημιτελικών θα προκριθούν στον τελικό (26 Μαρτίου 2024), όπου η ομάδα που θα επικρατήσει (η έδρα θα αποφασισθεί μετά από κλήρωση) θα πάρει ένα εισιτήριο για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, σε περίπτωση που μια ή περισσότερες ομάδες προκριθούν, μέσω των προκριματικών, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και το ίδιο θα γίνει με τους ημιτελικούς, καθώς η ομάδα ή οι ομάδες που θα προκριθούν από τα προκριματικά θα αντικατασταθούν στα play offs από τις επιλαχούσες ομάδες της League C, οι οποίες είναι κατά σειρά το Λουξεμβούργο, το Αζερμπαϊτζάν, το Κόσοβο, η Βουλγαρία, τα Νησιά Φερόε, τα Σκόπια, η Σλοβακία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και το Γιβραλτάρ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στο Nations League

Τα δεδομένα, λοιπόν, αναμένεται να αλλάξουν, καθώς η Τουρκία μετά την ισοπαλία με την Αρμενία, κρατά τη 2η θέση του 4ου προκριματικού ομίλου, τρεις βαθμούς πάνω από Αρμενία και Ουαλία και είναι φαβορί για την απευθείας πρόκριση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι τελικά αντίπαλος της Ελλάδας στα ημιτελικά των play offs και θα παραχωρήσει τη θέση της στην αμέσως επόμενη ομάδα του Nations League ranking στη League C.

Η ομάδα αυτή είναι το Καζασκστάν, που ύστερα από τους αγώνες του Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, χάρη στη νίκη επί της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι Καζάκοι θα μπορούσαν να είναι επικεφαλής του γκρουπ αν δεν έχαναν εντός έδρας από τη Φινλανδία, η οποία τους περνάει στην ισοβαθμία, ενώ Σλοβενία και Δανία έχουν έναν βαθμό περισσότερο.

Σε αυτόν τον πολύ σφιχτό όμιλο, το Καζακστάν είναι αυτή τη στιγμή αντίπαλος της Ελλάδας στο Nations League, όμως όλα είναι ανοιχτά, αφού απομένουν τέσσερις αγωνιστικές.

Σε περίπτωση που και το Καζακστάν (μετά την Τουρκία) πάρει απευθείας πρόκριση στο Euro 2024 από τα προκριματικά, τότε πρώτη επιλαχούσα αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας θα είναι το Λουξεμβούργο. Βέβαια, μέχρι τώρα, πραγματοποιούν την καλύτερη πορεία τους σε προκριματικά διοργάνωσης, αλλά το 9-0 από την Πορτογαλία τους προσγείωσε απότομα. Ύστερα από έξι αγωνιστικές στον 10ο όμιλο βρίσκονται στην 3η θέση, τρεις βαθμούς πίσω από τη Σλοβακία και δύσκολα θα πάρουν την πρόκριση.

Αν πάντως το Λουξεμβούργο κάνει το... θαύμα, τότε ο αντίπαλος της Εθνική Ελλάδας στα play offs του Nations League θα είναι κατά σειρά ένας εκ των Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Σκόπια, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο, Λευκορωσία, Λιθουανία ή Γιβραλτάρ. Αρκεί να μην έχει πάρει απευθείας εισιτήριο από τα προκριματικά στο Euro 2024.