ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι τέσσερις ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ξόδεψαν πάνω από 1 δισ. ευρώ για το σημερινό ρόστερ τους

Οι τέσσερις ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ξόδεψαν πάνω από 1 δισ. ευρώ για το σημερινό ρόστερ τους
AΠΕ - ΜΠΕ

Οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι είναι οι τέσσερις ομάδες που έχουν κάνει μεταγραφικές δαπάνες τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσουν τις ομάδες που έχουν σήμερα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα έκθεση του CIES Football Observatory Weekly Post (διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA), που παρουσιάζει τις 100 κορυφαίες ομάδες στον κόσμο που έχουν επενδύσει τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές για τους παίκτες που έχουν αυτή αυτήν τη στιγμή στην ομάδα τους.

Στο top-100 δεν υπάρχει ελληνικός σύλλογος, με τις δύο τελευταίες ομάδες στη σχετική λίστα, Μπεσίκτας και Στουτγκάρδη να έχουν δαπανήσει από 54 εκατομμύρια ευρώ.

Η Αλ-Χιλάλ (18η) από τη Σαουδική Αραβία είναι η ομάδα εκτός των Ευρωπαίων «Big-5» που έχει δαπανήσει τα περισσότερα σε μεταγραφές για να δημιουργήσει την ομάδα της (382 εκατ. ευρώ), μπροστά από τη Λέστερ (26η, 281 εκατ. ευρώ) και τον Άγιαξ (32η, €236 εκατ.).

Ανά θέση, τα περισσότερα χρήματα που δαπανούν είναι η Λίβερπουλ για τερματοφύλακες (73 εκατ. ευρώ), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους αμυντικούς (383 εκατ. ευρώ), η Ρεάλ Μαδρίτης για τους μέσους (447 εκατ. ευρώ) και η Παρί Σεν Ζερμέν για τους επιθετικούς (557 εκατ. ευρώ).

Ομάδες από 19 διαφορετικά πρωταθλήματα εμφανίζονται στο top- 100, με μέγιστο 19 ομάδες για την αγγλική Premier League (όλοι οι σύλλογοι εκτός από τη Λούτον), ακολουθούμενη από την ιταλική Serie A (15 ομάδες), την ισπανική La Liga (12), τη γαλλική Ligue 1 (11) και η γερμανική Bundesliga (επίσης 11).

Μεταξύ των μη ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η Pro League της Σαουδικής Αραβίας είναι η πιο εκπροσωπούμενη (4 σύλλογοι), μπροστά από τη Liga MX του Μεξικού (3) και τη Serie A της Βραζιλίας (2).

Οι πέντε πρώτες ομάδες της κατάταξης:

1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Αγγλία 1,150 δισεκατομμύρια ευρώ

2. Τσέλσι Αγγλία 1,134

3. Μάντσεστερ Σίτι Αγγλία 1,042

4. Παρί Σεν Ζερμέν Γαλλία 1,000

5. Άρσεναλ Αγγλία 836 εκατομμύρια ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ