ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Το χαστούκι που «γέννησε» τον θρυλικό «Κάιζερ»

Φραντς Μπεκενμπάουερ Μπάγερν Μονάχου
Youtube

Φράντς Μπεκενμπάουερ: Ένα χαστούκι έμελλε να αλλάξει τον «ρου» της ιστορίας και να μετατρέψει έναν 13χρονο στον θρυλικό «Κάιζερ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Παγκόσμιο θρήνο προκαλεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ο θρύλος της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, γνωστός ως «Κάιζερ» απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις καρδιάς, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν από τους μεγαλύτερους θρύλους του γερμανικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γενικότερα. Με την Εθνική Δυτικής Γερμανίας κατέκτησε ένα Euro το 1972 και ένα Μουντιάλ το 1974.

Σε συλλογικό επίπεδο έχει ταυτίσει το όνομά του με την Μπάγερν Μονάχου με την οποία μεταξύ άλλων πανηγύρισε τρία διαδοχικά κύπελλα πρωταθλητριών. Κι όμως ο Μπεκενμπάουερ δεν θα είχε πάει ποτέ στην Μπάγερν, αν δεν ήταν ένα χαστούκι. Μια σφαλιάρα που έμελλε να αλλάξει τον «ρου» της ιστορίας κι εν τέλει να «γεννήσει» τον θρυλικό «Κάιζερ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Φράντς Μπεκενμπάουερ
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (αριστερά) σε νεαρή ηλικία ως παίκτης της Μόναχο 1906abendzeitung-muenchen.de

Το μακρινό 1958 ο 13χρονος Φραντς έπαιζε μπάλα στην ερασιτεχνική SC Μόναχο 1906, η οποία, όμως, λόγω οικονομικών ζητημάτων αποφάσισε να «διαλύσει» τις ακαδημίες της. Ο γεννημένος στην εργατική περιοχή Γκίζινγκ, μαζί με την παρέα του, συμφώνησαν να «μετακομίσουν» στην Μόναχο 1860, η οποία εκείνα τα χρόνια ήταν η πιο ισχυρή ομάδα της γερμανικής πόλης.

Τον Απρίλιο εκείνου του χρόνου η SC Μόναχο 1906 έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος νέων της περιοχής, όπου θα διεκδικούσε τον τίτλο κόντρα στην Μόναχο 1860. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον Μπεκενμπάουερ και τα υπόλοιπα παιδιά να δείξουν τι αξίζουν στην επόμενη ομάδα τους.

Ένας τελικός, όμως, είναι πάντα ένας… τελικός! Επίσης, μιλάμε για παιδιά που βρίσκονταν στην αρχή της εφηβείας τους, συνεπώς δεν ήταν δύσκολο να… ανάψουν τα αίματα. Οι μονομαχίες ήταν δυνατές και κάποια στιγμή η κατάσταση ξέφυγε κι επικράτησε ένας μικρός χαμός.

Φραντς Μπεκενμπάουερ
Μετά από το χαστούκι που άλλαξε την ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο Γκέρχαρντ Κένινγκ συνάντησε αρκετές φορές τον Φράντς Μπεκενμπάουερ.kreisbote.de

Ο διαιτητής κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά όπως αποδείχθηκε αυτό έγινε για λίγο. Ένας 14χρονος αμυντικός της Μόναχο 1860, o Γκέρχαρντ Κένινγκ, έριξε μια δυνατή σφαλιάρα στον Μπεκενμπάουερ, ο οποίος νωρίτερα τον είχε βρίσει, επειδή είχε δεχθεί ένα σκληρό μαρκάρισμά. Αυτή η στιγμή έμελλε να αλλάξει για πάντα το γερμανικό ποδόσφαιρο!

Ο Μπεκενμπάουερ οδήγησε την ομάδα του στο πρωτάθλημα, ενώ όντας εξοργισμένος ανακάλεσε την απόφαση του να πάει στους «μπλε» της πόλης. Θεωρούσε ότι δεν είχε καμία θέση σε μια ομάδα που του φέρθηκε τόσο βρόμικα και στα 14 του πήγε στην Μπάγερν! Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε να γράφεται με χρυσά γράμματα ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Άρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε κι ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Μάλιστα, σε πρωτοποριακό για την εποχή ρόλο, με ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας παιχνίδι από την άμυνα, κατέβαζε την μπάλα και γινόταν ο οργανωτής.

Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το στιλ και την προσωπικότητά του κέρδισε το προσωνύμιο «Κάιζερ» (σ.σ. Αυτοκράτορας). Με την Μπάγερν κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο φορές την «Χρυσή Μπάλα».

Το ντοκιμαντέρ της Μπάγερν Μονάχου για τον Φραντς Μπεκενμπάουερ

Σχετικές ειδήσεις