ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο άνθρωπος που άλλαξε το γερμανικό ποδόσφαιρο και το status των αμυντικών

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο άνθρωπος που άλλαξε το γερμανικό ποδόσφαιρο και το status των αμυντικών
AP IMAGES

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν εκείνος που καθιέρωσε κι ανέδειξε τη θέση του λίμπερο στην άμυνα, αλλάζοντας όλα όσα πίστευαν όλοι μέχρι την εποχή του για τους αμυντικούς.

Ο θάνατος του Φραντς Μπεκενμπάουερ, ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συγκλόνισε τη Γερμανία και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ο «Κάιζερ», όπως έμεινε στην ιστορία, είναι ένας από τους ανθρώπους που επηρέασε όσο λίγοι τον τρόπο που παιζόταν το παιχνίδι. Ήταν αυτός που κυριαρχούσε στην πίσω γραμμή του γηπέδου, έχοντας όμως την ποιότητα ενός «δεκαριού». Το παιχνίδι του καμία σχέση με αυτή των αντιπάλων αμυντικών, όπου στηριζόταν σε εκείνο το διάστημα στη δύναμη.

Του άρεσε να πειραματίζεται και να ρισκάρει, στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Έμεινε στην ιστορία για το κομψό στιλ παιχνιδιού του παίζοντας ως λίμπερο και χτίζοντας επιθέσεις από τα μετόπισθεν. Ο Μπεκενμπάουερ έμοιαζε αέρινος με την μπάλα στα πόδια, μπορούσε να τη μεταφέρει με χαρακτηριστική ευκολία από την άμυνα στην επίθεση.

Με το πέρασμα των ετών βελτίωσε τις κοντινές του πάσες και συνήθιζε να βγαίνει στην επίθεση, παίζοντας το «ένα-δύο» με τους συμπαίκτες του. Αυτό το κατάφερε παίζοντας με τον... τοίχο του σπιτιού του. «Αυτός ο τοίχος ήταν ο πιο ειλικρινής συμπαίκτης που θα μπορούσατε να επιθυμήσετε. Αν παίξεις μια σωστή πάσα, θα την πάρεις πίσω σωστά, χωρίς να χρειάζεται να τρέξεις» είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν.

Η επίδρασή του στο γερμανικό ποδόσφαιρο ήταν τεράστια, με τον Ότο Ρεχάγκελ να αναφέρει χαρακτηριστικά πριν μερικά χρόνια. «Αν ο Μπεκενμπάουερ πει στους Γερμανούς ότι η μπάλα είναι τετράγωνη, αυτοί θα τον πιστέψουν», είχε πει ο προπονητής που κατέκτησε του Euro 2004 με την Ελλάδα.

«Διέταζε και την επίθεση και την άμυνα με αρχοντιά: στην άμυνα τίποτα δεν του ξέφυγε, ούτε μια μπαλιά, ούτε μια μύγα, ούτε ένα κουνούπι μπορούσε να περάσει. Και όταν διέσχιζε το γήπεδο ήταν σαν φωτιά», είχε αναφέρει ο Εδουάρδο Γκαλεάνο για τον Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Χαρακτηριστικό και το «αντίο» της Μπάγερν Μονάχου, η οποία αποχαιρέτησε τον Κάιζερ με μια συγκινητική ανακοίνωση.

«O κόσμος της Μπάγερν δεν θα είναι αυτός που συνήθιζε να είναι. Ξαφνικά είναι πιο σκοτεινός, πιο ήσυχος πιο φτωχός. Οι Γερμανοί πρωταθλητές θρηνούν τον θάνατο του Φραντς Μπεκενμπάουερ, του μοναδικού Κάιζερ, χωρίς τον οποίο η Μπάγερν ποτέ δεν θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα» αναφέρουν οι Βαυαροί.