ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδόσφαιρο: Δραματικές εξελίξεις- Απειλές της FIFA για Grexit - Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση

Ποδόσφαιρο: Δραματικές εξελίξεις- Απειλές της FIFA για Grexit - Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση

Ποια η επομένη ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Η διακοπή επ΄ αόριστον του πρωταθλήματος και Κυπέλλου - Οι απειλές της FIFA για Grexit - Η επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA - Δεν πρόκειται να κάνει πίσω η Πολιτεία, ακόμη κι αν υπάρχει η απειλή του Grexit απ' τη FIFA, λέει ο Βασιλειάδης σε συνέντευξή του.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή επ’ αόριστον του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Η διακοπή του πρωταθλήματος ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά τα γεγονότα που «σημάδεψαν» το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για την 25η αγωνιστική στην Τούμπα.

FIFA: Πάρτε μέτρα, αλλιώς...

Ταχύτατη ήταν η αντίδραση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας και σαφής η θέση της απέναντι στην ΕΠΟ.

Η FIFA καταδίκασε τα γεγονότα και κάλεσε τους θεσμικούς φορείς να λάβουν δραστικά μέτρα, για να διασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή των αγώνων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H επιτροπή της FIFA που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα. Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων, θα υποχρέωνε την FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων-μελών της FIFA, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της FIFA για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανόμενης και την τιμωρία του μέλους της Ένωσης».

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA

Με επιστολή του στη FIFA, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στην επιστολή του εσωκλείεται και η επίσημη απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Το κείμενο της επιστολής, που είχε αποδέκτη τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Μπγιορν Βασάλο, έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο διάγει τεταμένους καιρούς εδώ και μερικά παιχνίδια, με το τελευταίο παράδειγμα να σημειώνεται χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ι. Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Γι΄ αυτόν το λόγο, βασισμένοι στα χθεσινά γεγονότα, καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Συνέντευξη Βασιλειάδη «Εφημερίδα των Συντακτών»

- Υπάρχει πρόθεση να το φτάσετε μέχρι τέλους ή όλο αυτό γίνεται και για επικοινωνιακούς λόγους;

«Προφανώς υπάρχει πρόθεση. Αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις, αν δεν σταματήσουν οι δηλώσεις, αν δεν συμφωνήσουμε το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το νέο ποινολόγιο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Εμείς δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια γιατί αυτοί είναι κοκόρια. Η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν είναι επαρκές.

Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί. Αν δεν κάνουν μορατόριουμ οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και αν δεν δεχτούν να εισαχθούν στο ποινολόγιο οι ποινές για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πιεζόμαστε καθόλου. Εμάς δεν μας κρατάει κανένας. Δεν μπορούν να βγαίνουν οι άνθρωποι που ήταν της εξυγίανσης και να κάνουν αυτά τα πράγματα και να σφάζονται. Έχουν όλοι τους ευθύνη».

- Τι θα άλλαζε όμως αν υπήρχε το κανονιστικό πλαίσιο που αναφέρετε ως προς το παράδειγμα της εισόδου του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο;

«Μόνο και μόνο αυτό το περιστατικό της εισόδου στον αγωνιστικό χώρο συνεπάγεται βαρύ χρηματικό πρόστιμο για τον κ. Σαββίδη».

- Γιατί αποφύγατε στις αρχικές δηλώσεις σας να αναφερθείτε ονομαστικά στον κ. Σαββίδη;

«Σας παραπέμπω στη σημερινή απόφαση για τη διακοπή του πρωταθλήματος, που έχει πάρει και ΦΕΚ, η οποία αναφέρει "αξιωματούχο ομάδας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να οπλοφορεί μέσα στο γήπεδο κτλ". Και σας παραπέμπω στην επιστολή που έστειλα προσωπικά στη FIFA, και θα δημοσιευτεί και αυτή, και εκεί αναφέρω συγκεκριμένα το όνομά του. Ποιος άλλος μπήκε με κουμπούρια στο γήπεδο, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης».

Έκτακτη σύσκεψη της UEFA την Τετάρτη για τα γεγονότα στην Τούμπα

Έκτακτη σύσκεψη της UEFA την Τετάρτη και για τα γεγονότα στην Τούμπα. Αυτό αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα Marca, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει επείγουσα συνάντηση για να ζητηθεί από τις ομοσπονδίες της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, αναφορά για το τι συνέβη στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Η UEFA θα απαιτήσει από αυτές τις ομοσπονδίες να εφαρμόσουν υποδειγματικές κυρώσεις με απειλή ακόμα και τον διεθνή αποκλεισμό.

Τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Ελλάδα, βρίσκονται στο στόχαστρο της UEFA, που θα απαιτήσει, αυστηρά μέτρα και ποινές από τις ομοσπονδίες, απειλώντας με διεθνή αποκλεισμό. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η UEFA, προτίθεται να είναι αυστηρή απέναντι σε συμπεριφορές φιλάθλων και συλλόγων που δεν είναι σε θέση να τους ελέγξουν ή, το χειρότερο, κατά της συμπαιγνίας ορισμένων ομάδων εναντίον με βίαιες συμπεριφορές.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα τροποποιήσει τον πειθαρχικό κώδικα και θα αυξήσει τον βαθμό και την σοβαρότητα των κυρώσεων, κάτι που θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες, επιβάλλοντας ποινές σε γήπεδα, ανάμεσά τους και το Parc des Princes, εξαιτίας της μαζικής χρήσης φωτοβολίδων στον αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης.

«Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες υπήρξαν σοβαρά βίαια επεισόδια που πλήττουν τέσσερις διαφορετικές χώρες: την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία, με τους φανατικούς της Σπάρτακ κατά την επίσκεψή τους στο Μπιλμπάο. Το τελευταίο ήταν ένα μαύρο Σαββατοκύριακο, με εισβολή στον αγωνιστικό χώρο των οπαδών της Λιλ, της Γουέστ Χαμ και του ΠΑΟΚ. Στην Ελλάδα το όριο ξεπεράστηκε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο και έτοιμος να εκφοβίσει τον διαιτητή».

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, αυτές οι εικόνες έχουν προκαλέσει συναγερμό στην UEFA και στη FIFA. Ενενήντα ημέρες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, προειδοποίησε τον Τσεφερίν για τον κίνδυνο αυτό. Και μεταξύ αυτών, έχουν δοθεί εντολές ώστε οι αντίστοιχες πειθαρχικές επιτροπές τους να εφαρμόζουν αυστηρά τους νόμους. Για αρχή, θα υπάρχουν κλείσιμο γηπέδων, απαγόρευση φανατικών φιλάθλων να ταξιδεύουν έξω από τις χώρες τους, αλλά και αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τους συλλόγους που θεωρείται ότι βοηθούν την βία.

Βασιλειάδης: Μιλάμε με την UEFA - Είναι όλοι σοκαρισμένοι

Η είδηση - «βόμβα» για τη διακοπή επ' αόριστον του ελληνικού πρωταθλήματος και Κυπέλλου «έσκασε» το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βασιλειάδης, θα ξεκινήσουν άμεσα συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο, πριν την κατάρτιση του οποίου δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Δείτε επίσης: Οι επίσημοι λόγοι για το «λουκέτο» στην Super League - Διακοπή και σε Κύπελλο

«Μιλάμε με την UEFA. Είναι όλοι σοκαρισμένοι, όπως και εμείς», σημείωσε, ενώ, όπως είπε, θα γίνουν προσπάθειες να προστατευτεί η Εθνική ομάδα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού «Grexit», επισήμανε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι, αν δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

«Η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, έχει δώσει μεγάλες μάχες για την εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, αλλά μένουν πολλά περισσότερα. Δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει αυτή η προσπάθεια και να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος», ανέφερε.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας, όπου χρειαστεί, και το πολιτικό κόστος. Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Υπό αυτό το πρίσμα, αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Αναζητείται ο Ιβάν Σαββίδης

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του Ιβάν Σαββίδη στο πλαίσιο Αυτοφώρου για το επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή (11/03/2018), όταν και εισέβαλε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ.

Στο πλαίσιο του Αυτοφώρου αναζητούνται ακόμη τρία άτομα, μέλη της φρουράς του.

Δείτε στο Onsports.gr τι αναφέρει το φύλλο του αγώνα

Σχετικές ειδήσεις