ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Ελλάδος: Ώρα μηδέν για την «γαλανόλευκη» - Τι θα γίνει με Αναστασιάδη, Σωκράτη και Μανωλά

Εθνική Ελλάδος: Ώρα μηδέν για την «γαλανόλευκη» - Τι θα γίνει με Αναστασιάδη, Σωκράτη και Μανωλά

Το κάζο από την Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2020 έχει φέρει ξανά την ΕΠΟ στο πρώτο τετραγωνάκι της εκκίνησης για το restart.

Πέρασαν 15 χρόνια από την πρεμιέρα του μυθικού Euro 2004. Η αρχή για μια ραψωδία που πιστεύαμε πως θα άλλαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο. 12 Ιουνίου 2019. Η Εθνική Ελλάδας ξανά στο καναβάτσο.

Το μαύρο κουτί της συντριβής

Να πάρουμε τα πράγματα από τα πιο... φρέσκα. Η ήττα από την Αρμενία στο ΟΑΚΑ με 3-2 δεν ήταν σοκ. Σοκ ήταν για όσους έβλεπαν πρώτη φορά την ομάδα που υποτίθεται θα έκανε βήματα μπροστά.

Το κακό το είδαμε όλοι να έρχεται από το φιλικό παιχνίδι με την Τουρκία στην Αττάλεια. Εκεί που ο Άγγελος Αναστασιάδης έκανε το ένα πείραμα μετά το άλλο, άλλαζε θέσεις και συστήματα ανα... 15λεπτο.

Και αν η ισοπαλία στη Βοσνία ήταν μια αχτίδα φωτός, η στατιστική μέχρι τώρα λέει πως η Ελλάδα κυνηγάει ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ στο σκορ από το πρώτο ημίχρονο. Μια ομάδα που φημιζόταν για τις αμυντικές της αρετές.

Η ήττα από την παρέα του Μιχιταριάν λογικά φέρνει την Ελλάδα μακριά από την πρόκριση στο Euro 2020 και μια ακόμη «μαύρη» σελίδα για το ποδόσφαιρό μας. Όμως τα χειρότερα δεν είναι τα νέα του αποκλεισμού, όσο η αποκαθήλωση των παικτών που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στο εθνόσημο.

Άγγελε... χάσαμε

Στις 25 Οκτωβρίου η ΕΠΟ ανακοινώνει την πρόσληψη του Άγγελου Αναστασιάδη ως προπονητή. Μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, όπως και η μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Μίκαελ Σκίμπε. Δεν λέει κανείς πως ο Γερμανός εξέλιξε την Εθνική ομάδα σε υπερδύναμη. Είχε όμως ένα πλάνο βασισμένο σε ποδοσφαιρικές αρχές και λογική.

Από την άλλη, ο Άγγελος Αναστασιάδης ανέλαβε με την λογική της συσπείρωσης των ελληνικών αποδυτηρίων. Μια συσπείρωση που πρωτίστως ενδιέφερε την ΕΠΟ καθώς πόνταρε πως τα καλά αποδυτήρια φέρνουν και αποτελέσματα. Σκέψη που δεν είναι κακή, αλλά στο ποδόσφαιρο χρειάζονται και άλλα πράγματα, τα οποία δυστυχώς ο Άγγελος Αναστασιάδης έμοιαζε να έχει ξεχάσει στο μακρινό παρελθόν.

Και αν η... ξεγυρισμένη τριάρα από την Ιταλία είναι δεκτή (γιατί μιλάμε για χαώδη διαφορά σε ποιότητα), η αλλαγή 3 τερματοφυλάκων σε 3 παιχνίδια δεν έχει λογική, όπως η χρησιμοποίηση του Σίοβα ως αμυντικό χαφ, του Ζέκα στα δεξιά της άμυνας, με τους Ιταλούς να τον... ξετρυπάνε σε κάθε ευκαιρία. Σε βαθμό που ο ελληνικός πάγκος απλά κοιτούσε τον φιλότιμο άσο να μην ξέρει τι να πρωτοκάνει.

Μάλιστα, σοκάρουν οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή μετά την... αρμένικη βίζιτα, λέγοντας πως «ίσως οι αντίπαλοι να είναι καλύτεροι άνθρωποι και τους τα δίνει η μπάλα».

Η κόντρα με τις «σημαίες»

Τα καλά χρόνια ποδοσφαιρικά του Βασίλη Τοροσίδη έχουν περάσει. Το ξέρει και ο ίδιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Ξανθιώτης άσος δεν προσφέρει. Ακόμη και στον φετινό, ομολογουμένως πολύ γρήγορο, Ολυμπιακό, ο Τοροσίδης είχε ρόλο. Στην Εθνική, ο Άγγελος τιμώρησε κάποια σχόλια που έκανε στα αποδυτήρια, θέλοντας να δείξει ποιος είναι το αφεντικό.

Χθες, ο συνήθης ήρεμος και ειλικρινής πάντα Σωκράτης Παπασταθόπουλος, δεν έκρυψε τα λόγια του μετά την ήττα από τους Αρμένιους: «Το σημερινό αποτέλεσμα είναι σειρά λαθών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Αναλαμβάνω την ευθύνη εκ μέρους όλων των παιδιών Εγώ είμαι ο υπεύθυνος. Τι να πω τώρα; Δεν υπάρχει το να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν θα σας πω για θέματα προπονητικής. Δεν είναι η θέση μου να μπω σε αυτά τα θέματα. Γίνονται τραγικά λάθη από τους παίκτες, τα οποία είναι δύσκολο να εξηγηθούν και από εμάς. Είναι γκολ για παιδική χαρά αυτά που δεχτήκαμε. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη οι παίκτες, την οποία πρέπει να αναλάβουμε οι μεγαλύτεροι, με πρώτον εμένα. Την αναλαμβάνω όλη.Στα προηγούμενα προκριματικά έγινε καλή προσπάθεια. Χάσαμε στο μπαράζ από μια καλύτερη ομάδα. Τουλάχιστον παλέψαμε. Στα δύο τελευταία ματς χάσαμε με κάτω τα χέρια. Όταν παίζεις με την Αρμενία και πρέπει να φας άλλα δύο γκολ, δεν αξίζουμε να πάμε στο Euro. Στον Τύπο δεν έχω να πω κάτι. Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα. Θα υπάρχουν εξελίξεις και πρέπει να υπάρξουν για το καλό όλων. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί δεν είμαι αρμόδιος. Αν ο Παπασταθόπουλος πρέπει να μείνει έξω για να πάει καλά η Εθνική, να μείνει έξω».

Και ο Αναστασιάδης έχασε φυσικά την ουσία στα λεγόμενα του αρχηγού για να πει στην συνέντευξη Τύπου: «Εάν ο κ. Παπασταθόπουλος δεν το πιστεύει δεν μπορεί να είναι εδώ. Όποιος έχει αυτήν την άποψη δεν μπορεί να είναι εδώ. Τι θα πει τα παρατάμε; Εγώ δεν έμαθα να τα παρατάω. Έχουμε άλλους 18 πόντους. Εμένα όμως δεν μου είπε κάτι ο Παπασταθόπουλος. Γιατί δεν το είπε στα αποδυτήρια; Είναι αρχηγός της ομάδας. Το ανακοίνωσε που; Στις εφημερίδες; Εάν το πιστεύει να μας το πει. Να μας το έλεγε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει. Αυτομάτως βγάζει τον εαυτό του απ' έξω από την Εθνική. Να πάμε στα άλλα παιδιά. Να τα ρωτήσουμε. Ρωτήστε λοιπόν τον Φορτούνη, τον Σιόβα και τον Σάμαρη για το εάν κάποιος από αυτούς δεν το πιστεύει. Αυτή είναι η απάντηση που σας δίνω εγώ».

Αμέσως μετά, ο Αναστασιάδης κατάφερε να χάσει και έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην Ευρώπη, καθώς εκτός τον Παπασταθόπουλο και ο Κώστας Μανωλάς διεμήνυσε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, πως δεν ξαναπαίξει στην Εθνική με τον Άγγελο στον πάγκο.

Η επόμενη μέρα

Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι τελειωμένος. Τελεία. Δεν υπάρχει αν και εφόσον. Η καριέρα του στον γαλανόλευκο πάγκο έχει ολοκληρωθεί και το ξέρει και ο ίδιος. Δεν θα είναι άμεσα; Θα είναι μετά τα ματς του Σεπτεμβρίου; Οι τίτλοι τέλους έχουν πέσει.

Ποιος θα είναι εκείνος που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, που πλέον δεν γίνεται βορά στις ορέξεις μεγάλων ομάδως όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και σε εκείνες πολύ μικρότερης ποιότητας, όπως τα Νησιά Φερόε, η Φινλανδία και η Αρμενία;

Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ο Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος είδε και αυτός μέλη της ΕΠΟ να δηλώνουν ανοιχτά την διαφωνία τους για την πρόσληψη του Άγγελου Αναστασιάδη.

Όλη αυτή η κουβέντα 12 Ιουνίου. Ημέρα που ξεκίνησε το έπος της Πορτογαλίας...

Σχετικές ειδήσεις