ΣΠΟΡ

Αθλητική ανασκόπηση της χρονιάς: Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2019

Αθλητική ανασκόπηση της χρονιάς: Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2019

Ανασκόπηση της χρονιάς 2019: Όλα όσα ζήσαμε μέσα στην χρονιά που αφήνουμε πίσω μας...

Το Newsbomb.gr θυμάται όλες τις στιγμές που μας γέμισαν συγκίνηση τους φίλους των σπορ. Από διακρίσεις έως και τραγικές απώλειες, το 2019 αφήνει πίσω του πολλές αναμνήσεις.

«Αντίο μεγάλε Θανάση»

Η Παναθηναϊκή οικογένεια έκλαψε στις 19 Μαρτίου. Μετά τον Κώστα Γιαννακόπουλο και τον Παύλο, ο Θανάσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν ο δεύτερος από τα αδέλφια που, με μπροστάρη τον πατριάρχη της οικογένειας, Παύλο, δημιουργήσαν τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τη ΒΙΑΝΕΞ. Μαζί μοιράστηκαν και την αγάπη για τον Παναθηναϊκό.

Ο «τυφώνας» λατρεύτηκε από κάθε Παναθηναϊκό, κέρδισε τον σεβασμό κάθε αντιπάλου ανεξαρτήτου χρώματος και πέρασε στον Πάνθεον της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού.

Όλες οι Ανασκοπήσεις ανά τομέα στο yearinview.gr

Η αποχώρηση της ντροπής

Η μελανότερη σελίδα του ελληνικού μπάσκετ γράφτηκε στο ΟΑΚΑ. Στις 13 Φεβρουαρίου ο Ολυμπιακός... ετσιθέλικα, έφυγε από το παρκέ στο ημίχρονο ενώ έχανε με 40-25 από τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» για δικούς τους λόγους τα έριξαν στην διαιτησία, αρνήθηκαν πεισματικά να παίξουν ξανά κόντρα στον «εξάστερο» μέσα στη σεζόν και η συνέχεια τους είναι πλέον στην Α2 κατηγορία...

«Δικέφαλη» κυριαρχία

Το περίμενε χρόνια. Το πήρε στο χορτάρι σαρωτικά. Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία το 2019 καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια και μάλιστα αήττητος. Μάλιστα η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έφτασε στο νταμπλ, κατακτώντας και το Κύπελλο, το οποίο ήταν και το τρίτο συνεχόμενο.

H πράσινη δυναστεία μεγάλωσε

Δεν αποτελεί είδηση ό,τι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός κατέκτησε ακόμη ένα νταμπλ. Η αρμάδα του Ρικ Πιτίνο, πήρε με σκούπα την σειρά των τελικών κόντρα στον Προμηθέα Πατρών με 3-0, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιστάθηκε σθεναρά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για το τελικό 73-79.

Ο Έλληνας MVP

«MVP, MVP, MVP». Με αυτή την ιαχή, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το ασύλληπτο: Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στο ΝΒΑ, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην βίβλο του ελληνικού αθλητισμού. Στις 25 Ιουνίου, ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς ανέβασε το ελληνικό μπάσκετ στα ουράνια.

Ο «Greek Freak» τελείωσε τη σεζόν με 27.7 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.5 κοψίματα μέσο όρο σε 32.8 λεπτά συμμετοχής, κάνοντας ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ, βάζοντας τα κλάματα όταν παρέλαβε το βραβείο.

Τσιτσιπάς: Ο νέος βασιλιάς των κορτ

Η αλήθεια είναι πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Στα 21 του έχει καταφέρει να κάνει όλους όσους ασχολούνται με το τένις να υποκλιθούν στο ταλέντο και την εργατικότητά του. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στις 17 Νοεμβρίου έκανε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο για χρόνια. Κατέκτησε το ATP Masters επικρατώντας σπουδαίων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου και του Ρότζερ Φέντερερ.

Μουντό... μπάσκετ

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας ταξίδεψε στην Κίνα με στόχο το μετάλλιο. Το όνειρο ξεθώριασε μετά από την ήττα-σοκ από την Βραζιλία στην 2η αγωνιστική, ο «τελικός» κόντρα στην Τσεχία δεν έληξε με το «χρυσό» +12 και κάπως έτσι η «γαλανόλευκη» προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα.

Για την ιστορία, η Ισπανία έφτασε στο δεύτερο χρυσό της μετάλλιο επικρατώντας της Αργεντινής στον τελικό με το εμφατικό 95-75.

Η Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης

Ήταν η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης και τα κατάφερε. Η Λίβερπουλ του Μοχάμεντ Σαλάχ, του Σαντιό Μανέ, του Ρομπέρτο Φιρμίνο και του «αρχιτέκτονα» Γίουργκεν Κλοπ έφτασε στο 6ο Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας την 1η Ιουνίου με 2-0 την Τότεναμ στη Μαδρίτη. Για να φτάσει όμως εκεί η Λίβερπουλ έγραψε ιστορία καθώς στα ημιτελικά πέρασε την Μπαρτσελόνα, ανατρέποντας στο «Άνφιλντ» το 3-0 της Βαρκελώνης καθώς επικράτησε με 4-0 σε μια από τις κορυφαίες βραδιές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η «αρκούδα» στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Μια από τις δυσκολότερες σεζόν της Euroleague ολοκληρώθηκε με τον θρίαμβο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η «αρκούδα» νίκησε στον τελικό του FINAL 4 της Βιτόρια την Εφές με 91-83 και έφτασε τις 8 κατακτήσεις. Πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν αναδείχτηκε ο Γιάν Βέσελι της Φενέρμπαχτσε.

Σκάνδαλο ντόπινγκ: Εκτός από κάθε αθλητική δραστηριότητα η Ρωσία

Η... βόμβα πριν φύγει το 2019, έσκασε. Η σημαία και ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας δεν θα υπάρχουν στις επόμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Wada επέβαλε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών, εξαιτίας της κίνηση της Μόσχας να παραποιήσει τα εργαστηριακά δεδομένα με τη δημιουργία πλαστών στοιχείων και τη διαγραφή αρχείων που συνδέονται με αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ.

In memoriam

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βίωσε πολλά σοκ. Στις 3 Ιουνίου ο παλαίμαχος άσος του Ηρακλή και της ΑΕΚ, Γιώργος Ξενίδης «έφυγε» αιφνιδιαστικά από τη ζωή. Ήταν 45 ετών.

Στις 7 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος διαιτητής, Περικλής Βασιλάκης, σε ηλικία 64 ετών, έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο.

Μεγάλη απώλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ο θάνατος του Χρήστου Αρχοντίδη σε ηλικία 81 ετών. Είχε διατελέσει ομοσπονδιακός τεχνικός από τον Φεβρουάριο του 1982 έως και τον Φεβρουάριο του 1984.

Δυο θάνατοι συγκλόνισαν τον παγκόσμιο αθλητισμό. Στις 21 Ιανουαρίου, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Αργεντινό επιθετικό, Εμιλιάνο Σάλα στο Κάρντιφ για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις της νέας του ομάδας, συνετρίβη στο βυθό της Μάγχης. Νεκρός βρέθηκε και ο 59χρονος πιλότος. Ο Εμιλιάνο Σάλα ήταν μόλις 28 ετών.

Την 1η Ιουνίου το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δέχτηκε ακόμη ένα τεράστιο σοκ. Ο Αντόνιο Ρέγες σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα μεταξύ των πόλεων της Σεβίλλης και της Ουτρέρα. Όπως διαπιστώθηκε από την τροχαία, η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο πρώην άσος της Άρσεναλ, της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και της Ατλέτικο, ήταν η αιτία του δυστυχήματος. Ήταν 35 ετών.

Τεράστιος Γκολομέεβ!

Κάνοντας τον αγώνα της ζωής του (μέχρι τον επόμενο), ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Γκουανγκζού. Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουλίου, με τον Έλληνα πρωταθλητή να τερματίζει σε 21:45.

Lord Of The Rings

Tι και αν ήταν τραυματισμένος Ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε πάλι τα... μαγικά του και στις 23 Νοεμβρίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 14.866 πόντους.

Ο ιπτάμενος... Βρετανός!

Είναι ο απόλυτος star της Formula 1. Για 3η συνεχόμενη χρονιά και 6η συνολικά, ο Λιούις Χάμιλτον κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οδηγώντας παράλληλα την Mercedes στον 2ο συνεχόμενο τίτλος της στους κατασκευαστές.

Παράλληλα, ο Χάμιλτον προσπέρασε τον Αργεντινό θρύλο, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, που την δεκαετία του 1950 κατέκτησε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα.