ΣΠΟΡ

Conor McGregor: Ο άνθρωπος που σύστησε το UFC σε ολόκληρο τον πλανήτη παίζει το τελευταίο του χαρτί

Conor McGregor
Ο Conor McGregor παίζει το τελευταίο του «χαρτί»
AP Photo/John Locher

Ο ΜcGregor τα έχει όλα. Μια επιτυχημένη οικογένεια, δεκάδες επιχειρήσεις, εκατοντάδες εκατομμύρια. Αν χάσει όμως τα ξημερώματα της Κυριακής από τον Poirier χάνει και ένα μεγάλο μέρος του αθλητικού του μύθου!

Αν πριν το «ξεπέταγμα» του Conor McGregor ρωτούσε κανείς έναν Έλληνα τι είναι οι μεικτές πολεμικές τέχνες και το UFC, κατά πάσα πιθανότητα θα σου απαντούσε με λέξεις όπως «κλουβί» και «μάχη χωρίς κανόνες».

Αυτά στην καλή... περίπτωση γιατί σίγουρα μία μεγάλη μερίδα του κόσμου θα σκεφτόταν το κατά τα άλλα συμπαθέστατο Smackdown και το παλιό ελληνικό... κατς που έκανε περιοδείες από γειτονιά σε γειτονιά.

Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Ιρλανδού μαχητή σε συνδυασμό με τις μαχητικές του αρετές αλλά και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δημιούργησαν ένα κοκτέιλ επιτυχίας, το οποίο ίσως να μην είχαμε συναντήσει ποτέ ξανά από αθλητή που δεν προέρχεται από τα παραδοσιακά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, μηχανοκίνητο αθλητισμό κλπ).

Στα 33 του χρόνια έβγαλε «νοκ άουτ» ονόματα όπως αυτό του Ρονάλντο, του Μέσι και του ΛεΜπρον Τζέιμς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα του «Forbes» με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου.

Γιατί ο αγώνας με τον Poirier θα κρίνει πολλά για το επιμύθιο του McGregor

Ο McGregor ξεκίνησε την καριέρα του στις MMA το 2008, είδε τη ζωή του να εκτοξεύεται σε όλα τα επίπεδα το 2016 και από τότε πήρε την... κάτω βόλτα αγωνιστικά καθώς όπως μπορούσαν να διακρίνουν όλοι πια στο μυαλό του υπήρχε το «επιχειρείν» και όχι τόσο το «αγωνίζεσθαι».

Τα ξημερώματα της Κυριακής ο «Notorious», όπως είναι το ψευδώνυμό του, παίζει το τελευταίο του «χαρτί». Αγωνιστικά φυσικά, για το top επίπεδο, γιατί οικονομικά έχει εξασφαλίσει χρήματα και για τα δισέγγονά του αλλά και τον τρόπο να παίρνει μέρος σε αγώνες επίδειξης και να βγάζει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Σε λίγες ώρες ο Ιρλανδός θα μπει στο κλουβί του UFC για να ολοκληρώσει μία από τις σημαντικότερες τριλογίες της διοργάνωσης, αυτήν με τον Dustin Poirier. Το 2014 ένας... τρελαμένος McGregor έβγαλε νοκ άουτ τον Poirier, ενώ στις αρχές του 2021 συνέβη ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα με σκληρό τρόπο.

Ο Notorious βγήκε νοκ άουτ για πρώτη φορά στην καριέρα του (τις υπόλοιπες είχε χάσει με πνιγμό) και έβαλε στο μυαλό πολλών ανθρώπων -φίλων του και μη- ότι αγωνιστικά είναι πλέον «τελειωμένος».

Η μόλις μία νίκη τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια σε συνδυασμό με τον τρόπο που τελείωσε ο τελευταίος αγώνας, με τον McGregor στην άκρη του κλουβιού, ανήμπορος ακόμα και να περπατήσει έχουν μετατρέψει τον αυριανό αγώνα σε... τελικό. O Ιρλανδός γνωρίζει πολύ καλά πως αν θέλει να ξαναγίνει πρωταθλητής στη διοργάνωση που γιγάντωσε την καιέρα του πρέπει να κερδίσει με εμφατικό τρόπο τον Αμερικανό.

Αν αυτό συμβεί, θα τον μετατρέψει αυτόματα σε #1 διεκδικητή της ζώνης που κατέχει ο Charles Oliveira. Αν αυτό δεν συμβεί, θα τον βυθίσει ακόμα περισσότερο στα rankings της lightweight κατηγορίας και στη συνείδηση του κόσμου.

Οι στιγμές που σημάδεψαν την κινηματογραφική ζωή του Conor McGregor

2008: Η χρονιά που ξεκίνησε η καριέρα του 20χρονου τότε McGregor. Τα επόμενα χρόνια -μέχρι και την υπογραφή του στο UFC- έγινε πρωταθλητής δύο κατηγοριών στη διοργάνωση Cage Warriors με ρεκόρ 12 νίκες 2 ήττες.

2013: Ο McGregor υπογράφει στο UFC, αλλά ζει με 180 ευρώ την εβδομάδα, χρήματα τα οποία λαμβάνει από την Πρόνοια.

2015: Το άστρο του McGregor έχει αρχίσει και λάμπει. Μετά από ένα νικηφόρο σερί έξι αγώνων κάνει τη μεγάλη έκπληξη και κερδίζει τον ανίκητο μέχρι τότε Jose Aldo και κερδίζει τη ζώνη του UFC στη featherweight κατηγορία.

2016: Η πρώτη ήττα στο UFC έρχεται σε ένα σημείο και από έναν αντίπαλο που κανείς δεν πίστευε μέχρι τότε ότι μπορεί να κάνει ζημιά στον «υπεραθλητή» McGregor. Ο Nate Diaz κερδίζει με πνιγμό τον αντίπαλό του, ωστόσο στον αμέσως επόμενο αγώνα ο Conor παίρνει την εκδίκησή του και λίγους μήνες μετά γίνεται πρωταθλητής και στη lightweight κατηγορία, κερδίζοντας τον Eddie Alvarez.

Κόντρα στον Diaz
Το πρώτο μεγάλο «χαστούκι» ήρθε από τον DiazAP

2017: Bρισκόμαστε πλέον στην εποχή που το brand name McGregor έχει γίνει πλέον τόσο ισχυρό και ο «επιχειρηματίας» Conor το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Τον Αύγουστο του 2017 πραγματοποιείται ένας πυγμαχικός αγώνας δεκάδων εκατομμυρίων ανάμεσα στον Ιρλανδό και τον πυγμάχο Floyd Mayweather. Τα λεφτά που συμφώνησαν να εισπράξουν οι δύο μονομάχοι ξεπέρασαν κάθε λογική, με το αποτέλεσμα να είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Ο Ιρλανδός μαχητής βγήκε νοκ άουτ στον δέκατο γύρο, ωστόσο είχε γίνει πλουσιότερος κατά 100 εκατ. δολάρια.



2018: Ο Ιρλανδός αποφασίζει να επιστρέψει στο οκτάγωνο για να διεκδικήσει μία από τις ζώνες που... άφησε όταν αποφάσισε να αφοσιωθεί στον αγώνα του με τον Mayweather. Μόνο που τη ζώνη δεν την κρατάει όποιος και όποιος αλλά ο αήττητος πρωταθλητής που ακούει στο όνομα Khabib Nurmagomedov.

McGregor Vs. Khabib
McGregor Vs. KhabibAP

Λίγους μήνες πριν τον μεταξύ τους αγώνα ο Ιρλανδός επιτίθεται σε ένα πούλμαν που βρισκόταν ο Νταγκεστανός αλλά και πολλοί αθλητές του UFC, με πολλούς ανθρώπους να τραυματίζονται σόβαρα και τον McGregor να το σκάει σαν φυγάς.

Τον Οκτώβριο οι δύο αθλητές βρέθηκαν επιτέλους μέσα στο οκτάγωνο, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Ιρλανδό. Στον τρίτο γύρο ο Nurmagomedov τον έπνιξε ενώ μετά το τέλος της αναμέτρησης το κλουβί μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με την ομάδα του Khabib να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο ναι να γρονθοκοπεί τον Conor.

2019: Μετά από όλα όσα έγιναν το περασμένο έτος, ο McGregor πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τις MMA. Τη συγκεκριμένη χρονιά αντιμετώπισε πολλά δικαστικά προβλήματα καθώς που αφορούσαν επιθέσεις σε οπαδούς, ξυλοδαρμούς και κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

O McGregor στο δικαστήριο
O McGregor στο δικαστήριοAP

2020: Την επόμενη χρονιά αποφάσισε να αφήσει στο παρελθόν τα προβλήματα του 2019 και επέστρεψε για ακόμα μία φορά, κερδίζοντας εύκολα στον πρώτο γύρο τον Donald Cerrone, έναν αντίπαλο που τα καλά του χρόνια έχουν περάσει!

Δαιμόνιος επιχειρηματίας, καλός οικογενειάρχης

Επιχειρηματικά όλα αυτά τα χρόνια ο McGregor γιγαντώθηκε. Δημιούργησε το ουίσκι Proper 12 το οποίο στη συνέχεια πούλησε για εκατοντάδες εκατ. δολάρια, δημιούργησε τη μάρκα ρούχων August McGregor με τον David August και επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στις επενδύσεις και τα προϊόντα που διαφημίζει. Εκτός από επιτυχημένος businessman έγινε και ένας επιτυχημένος οικογενειάρχης, καθώς απέκτησε τρία παιδιά με την αγαπημένη του Dee Devlin, η οποία τον στήριζε από τα χρόνια της... Πρόνοιας.

Θα ολοκληρώσει τον μύθο του με μία νίκη κόντρα στον Poirier που θα τον φέρει ξανά σε τροχιά ζώνης ή θα γίνει το ζωντανό παράδειγμα του «δεν χωράνε δύο καρπούζια σε μία μασχάλη»; Θα το μάθουμε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Ότι και να γίνει ο McGregor ήταν είναι και θα είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας και η άνοδός του μόνο καλό έκανε στις σχολές και στα παιδιά που μέσα από αυτόν γνώρισαν την αμίλλα των πολεμικών τεχνών και πώς αυτές μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή προς το καλύτερο!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.