ΣΠΟΡ

Πάνος Τριανταφύλλου στο Newsbomb: Το μετάλλιο ήταν άθλος

Πάνος Τριανταφύλλου στο Newsbomb: Το μετάλλιο ήταν άθλος
Με το σπαθί του είναι στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου

«Όταν συνειδητοποίησα τι είχα κάνει και τι είχε συμβεί έκλαιγα σαν μικρό παιδί», ο χάλκινος Παραολυμπιονίκης 

Με το σπαθί του έκανε την Ελλάδα υπερήφανη. Ο Πάνος Τριανταφύλλου στο αγώνισμα της ξιφασκίας με αμαξίδιο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πριν λίγες ημέρες.

Για την εμπειρία του αυτή αλλά και για τις προσδοκίες του μιλάει στο Newsbomb.gr.

Μιλά για έναν άθλο που έφερε σε πέρας… Ο Πάνος Τριανταφύλλου είναι από τους ανθρώπους που αποτελούν υγιή πρότυπα για τα νέα παιδιά, και είναι από αυτούς που εμπνέουν για να «γκρεμιστούν» στερεότυπα και να αποκτήσει η κοινωνία στο σύνολο της ενσυναίσθηση στα άτομα με αναπηρία.

Περίμενες ότι θα κατακτούσες μετάλλιο;

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα που είναι ιδιαιτέρως απρόβλεπτο, ένα εκατοστό μπορεί να σε αφήσει εκτός τουρνουά ή να σε βάλει στην ζώνη των μεταλλίων. Η δυσκολία φέτος ήταν μεγάλη και ιδιαίτερη καθώς η προετοιμασία στην σκιά του covid-19 δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είχε πολλές ιδιαιτερότητες και διακυμάνσεις και δυσχέραινε την προπόνηση και την προετοιμασία. Έτσι λοιπόν η κατάκτηση του μεταλλίου κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν για εμένα ένας άθλος».

Ο Πάνος Τριανταφύλλου στο βάθρο.

Τα πρώτα σου συναισθήματα;

«Όταν συνειδητοποίησα, το τι κατάφερα έκλαιγα σαν μικρό παιδί»

Η ξιφασκία με αμαξίδιο είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα;

«Η ξιφασκία με αμαξίδιο είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων προσαρμογής, οργάνωσης και υπομονής. Απαιτεί ύψιστη συγκέντρωση και φυσικά προσοχή στις λεπτομέρειες. Επίσης είναι και ένα άθλημα που απαιτεί χρόνο πολύ και χρήματα. Εγώ ευτυχώς έχω την στήριξη της Πολιτείας και των χορηγών μου. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός πως πριν από πέντε χρόνια είχα κατακτήσει στο Ρίο το ασημένιο μετάλλιο. Έπαιξε ρόλο θαρρώ αυτό.

Επίσης θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Δημήτρης Κάζαγλης ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε το άθλημα στην Ελλάδα και από τα χέρια του έχουν βγει μεγάλοι αθλητές με διακρίσεις».

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης με την ελληνική σημαία.

Ποια είναι η καθημερινότητα σου;

«Η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να αφοσιωθεί σε αυτό που κάνει και να ξεπερνά τις δυσκολίες.

Πάμε τώρα σε εμένα, εγώ δεν έχω καλή πρόσβαση καλά-καλά στο γήπεδο μου. Δεν υπάρχει μέρα που κάποιος να μας κόβει τους δρόμους μας με το παρκάρισμα του. Οπότε η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή με αναπηρία είναι λόγω των συνθηκών πολύ δύσκολη».

Θεωρείς ότι επιτυχίες σαν την δικιά σου θα ταρακουνήσουν τον κόσμο και θα δείξει λίγο περισσότερη ενσυναίσθηση στα ΑμεΑ;

«Δεν νομίζω. Πιο μεγάλη σημασία και βαρύτητα έχουν οι επισκέψεις που κάνουμε στα σχολεία και μιλάμε στα παιδιά. Στα σχολεία διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των αυριανών πολιτών».

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

«Δεν θέλω να μιλήσω για τους στόχους, ότι για παράδειγμα θα πάω στο Παρίσι να διεκδικήσω το χρυσό. Ας είμαι καλά και γερός και μέχρι τότε βλέπουμε. Η υγεία είναι αυτή που προέχει των πάντων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοντά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών η κυβέρνηση - Ποιοι παίρνουν σειρά