ΣΠΟΡ

Λανς Άρμστρονγκ: Από αθλητής-σύμβολο στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ! (vids+pics)

Λανς Άρμστρονγκ
Ο Λανς Άρμστρονγκ είδε το παραμύθι του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και να παίρνει μαζί του όλη τη δόξα, τα τρόπαια και το κύρος.
AP Images

Λανς Άρμστρονγκ: Μια μέρα σαν τη σημερινή, πριν από ακριβώς εννιά χρόνια, ξέσπασε το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο ντόπινγκ.

Ήταν 10 Νοεμβρίου 2012 κι η USADA γνωστοποιούσε το πόρισμα για την υπόθεση του Άρμστρονγκ! Αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι που είχε κατακτήσει λόγω χρήσης αναβολικών.

Ένας αθλητής, που μέχρι εκείνη την ημέρα αποτελούσε πρότυπο, είδε το παραμύθι του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και να παίρνει μαζί του όλη τη δόξα, τα τρόπαια και το κύρος.

Ο Άρμστρονγκ κατέκτησε εφτά συνεχόμενες φορές το Tour de France, μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες διοργανώσεις στον παγκόσμιο αθλητισμό. Για την ακρίβεια αυτό το κείμενο θα μπορούσε να ήταν ένα αφιέρωμα στον θρυλικό ποδηλάτη. Μια αποθέωση σε έναν τρομερό αθλητή που αποτέλεσε είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς κατάφερε να νικήσει και τον καρκίνο!

Σε όλα τα παραπάνω, όμως, μπαίνει ένα μεγάλο ΑΝ... Αν δεν αποδεικνυόταν ότι η καριέρα του «χτίστηκε» πάνω σε μια τεράστια απάτη. Στις 13 Ιανουαρίου 2013 ο κόσμος παρακολουθούσε στην τηλεόραση την κυνική ομολογία του και πολλοί έβλεπαν τον «ήρωά» τους να «συντρίβεται» από τα ψέματα του.

«Το ντόπινγκ ήταν μέρος της δουλειάς μου»

Ο Άρμστρονγκ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1971 στο Τέξας κι αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποδηλασία μετά τη συμμετοχή του στο τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Θεωρητικά ήταν μια απόφαση που του άλλαξε τη ζωή και την καριέρα, αλλά ακούγοντας κάποιος τα όσα είπε στην Όπρα Ουίνφρεϊ δυσκολεύεται να καταλάβει μέχρι που έφτανε η πραγματική του αξία. Με απόλυτα ψυχρό βλέμμα είπε για την υπόθεση ντόπινγκ ότι: «Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση είναι ένα μεγάλο ψέμα, το οποίο επανέλαβα πολλές φορές», για να συμπληρώσει: «Δεν αισθανόμουν ότι έκανα κάποια απάτη, το ντόπινγκ ήταν μέρος της δουλειάς μου. Έτσι το έβλεπα. Πήρα μόνος μου τις αποφάσεις μου. Το λάθος είναι δικό μου. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγγνώμη».

Ο 50χρονος Αμερικανός λύγισε μόνο και μια φορά μπροστά στην κάμερα, όταν αναφέρθηκε στην ομολογία του στον (τότε) 13χρονο γιο του και το πώς του περιέγραψε την απάτη που είχε στήσει. «Έχω περάσει εκατοντάδες αντιντόπινγκ ελέγχους, αλλά ποτέ δεν πιάστηκα θετικός. Και ξέφευγα από τους ελέγχους ντόπινγκ διότι δεν υπήρχε τίποτα στον οργανισμό μου», τόνισε επίσης σε εκείνη τη συνέντευξη του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το πόσο... εξελιγμένο ήταν το «πρόγραμμα» του Ιταλού γιατρού, Μικέλε Φεράρι και του αρχηγού της ομάδας, «Us Postal», Γιόχαν Μπράινιλ. Ο Άρμστρονγκ ήταν το κεντρικό πρόσωπο του σχεδίου που περιελάμβανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως η ερυθροποιητίνη και συχνές μεταγγίσεις αίματος, ώστε εκείνος κι οι συναθλητές του να γλιτώνουν στους ελέγχους.

Το πιο εξελιγμένο σύστημα ντοπαρίσματος

Το 2012 κατέθεσαν εναντίον του 11 πρώην συναθλητές του, υποστηρίζοντας ότι τους προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες και τους πίεζε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ, απειλώντας τους με απόλυση σε περίπτωση άρνησης. Ο λόγος για τους Τάιλερ Χάμιλτον, Φλόιντ Λάντις, Φράνκι Αντρέου, Μάικλ Μπάρι, Τομ Ντάνιελσον, Τζορτζ Χίνκαπι, Λέβι Λάιπχαϊμερ, Στέφεν Σβαρτ, Κρίστιαν Βάντε Βέλντε, Τζόναθαν Βότερς και Ντέιβιντ Ζαμπρίσκι

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός κατά του ντόπινγκ στις ΗΠΑ στο πόρισμά του συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη! Περισσότερες από 1.000 σελίδες που αποδείκνυαν την κατοχή, τη χρήση και τη διανομή ουσιών από τον Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του είχε δημιουργήσει το πιο εξελιγμένο σύστημα ντόπινγκ.

Ο USADA ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από ακριβώς εννιά χρόνια: «Ο στόχος του να κατακτήσει πολλές φορές το Γύρο της Γαλλίας τον οδήγησε στην εξάρτηση στην ουσία ερυθροποιητίνη, στην τεστοστερόνη, σε μεταγγίσεις αίματος και επίσης, με ανηλεή τρόπο, περίμενε και απαιτούσε από τους συναδέλφους του στην ομάδα να πράττουν ομοίως με τις ουσίες, ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους του. Δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι οι συναθλητές του έδιναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο αγώνισμα, απαιτούσε να υπακούσουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ που ήταν σχεδιασμένο για εκείνους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους αντικαθιστούσε. Ενεργούσε με τη βοήθεια ενός μικρού στρατού υποστήριξης, που περιλαμβάνει γιατρούς ντόπινγκ, λαθρέμπορους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του».

«Πρώτη φορά χρησιμοποίησα ουσίες στα 21 μου»

Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ! Ο Αμερικανός ποδηλάτης απειλούσε τους συναθλητές του, έκανε μεταγγίσεις στα ξενοδοχεία με το αίμα να στάζει σε πλαστικές σακούλες, ενώ συντηρούσε αίμα σε ψυγείο στο διαμέρισμα του. Επίσης, σε αγώνα στην Ισπανία το 2000 σκηνοθέτησε την πτώση του για να αποφύγει τον έλεγχο, καθώς είχε κάνει χρήση τεστοστερόνης!

Κι όλα αυτά από τον άνθρωπο που είχε συγκινήσει όλο τον πλανήτη με τη μάχη που έδωσε κατά του καρκίνου. Η αρρώστια τον «χτύπησε» μόλις σε ηλικία 25 ετών, είχε αρχίσει από τους όρχεις κι είχε κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες και τον πνεύμονα, ενώ το 1996 εντοπίστηκε όγκος στον εγκέφαλο του! Οι πιθανότητες να ζήσεις ήταν 50-50. Αφαίρεσε τους όρχεις κι έκανε επιθετικές χημειοθεραπείες, για να καταφέρει να κάνει πραγματικότητα κάτι που έμοιαζε με θαύμα! Ήταν Φεβρουάριος του 1997 όταν οι εξετάσεις του βγήκαν «καθαρές». Εκείνη την περίοδο είχε βγάλει και τα περίφημα κίτρινα βραχιολάκια με το μήνυμα «Live Strong», αν κι όπως καθιερώθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ το πραγματικό του μότο που τον αντιπροσώπευε ήταν το... «Lie Strong».

Ο Άρμστονγκ σε ντοκιμαντέρ του ESPN τον Μάιο του 2020, μιλώντας για τον καρκίνο και το ντόπινγκ είχε προχωρήσει ακόμη μια συγκλονιστική αποκάλυψη, καθώς έπαιρνε αναβολικά από πολύ νεαρή ηλικία! «Δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά, εάν υπήρχε σχέση μεταξύ ντόπινγκ και καρκίνου, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το αποκλείσω. Το μόνο πράγμα που θα πω είναι ότι η μόνη φορά στη ζωή μου που χρησιμοποίησα την αυξητική ορμόνη ήταν το 1996. Ήδη στην πρώτη μου σεζόν ως επαγγελματίας έπαιρνα κορτιζόνη, αλλά το EPO (ερυθροποιητίνη) ήταν σε διαφορετικό επίπεδο. Την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα ουσίες νομίζω ότι ήταν γύρω στα 21 μου. Ήξερα τι συνέβαινε. Πάντα ρωτούσα, πάντα ήξερα και πάντα έπαιρνα τις δικές μου αποφάσεις», ήταν τα λόγια του.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα το ξανάκανα»

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στην ιστορία του Tour de France θα δει ένα κενό στους νικητές από το 1997 ως το 2003. Οι τίτλοι του αφαιρέθηκαν, όπως και το χάλκινο μετάλλιο στην ατομική χρονομέτρηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Ο ίδιος, βέβαια, σε δηλώσεις του στο BBC το 2015 είχε πει ότι: «Αν έπαιρνα μέρος το 2015 σε αγώνες, πιθανότατα δεν θα το έκανα, διότι νομίζω ότι πια δεν χρειάζεται. Αν όμως με πάτε πίσω στο 1995, όταν το ντόπινγκ ήταν παντού, το πιθανότερο είναι ότι θα το ξανάκανα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Αθηνών - Λαμίας: Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Σάκη

Καιρός: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Αθηνά» το Σαββατοκύριακο

Μαρία Πολύζου: Συγκλονίζει η μαραθωνοδρόμος - «Με βίαζε ο πατέρας μου από τα 11»