ΣΠΟΡ

Από τον Μάικλ Τζόρνταν στον Τόμ Μπρέιντι: Οι 10+1 μεγαλύτερες επιστροφές στον αθλητισμό

Μάικλ Τζόρνταν Τομ Μπρέιντι
AP Images

Ο GOAT του NFL, Τομ Μπρέιντι άντεξε μόλις 1,5 μήνα μακριά από τα γήπεδα και προστέθηκε στη λίστα των σπουδαίων αθλητών που επέστρεψαν, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης τους.

Την 1η Φεβρουαρίου 2022, ο κορυφαίος παίκτης του American Football γνωστοποίησε επίσημα ότι βάζει τέλος στη θρυλική καριέρα του. Μετά από 41 ημέρες, ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να εγκαταλείψει τα γήπεδα.

Ο Μπρέιντι, λοιπόν, επιστρέφει στα 44 του για ακόμη μια σεζόν στο NFL, την 23η, όπου θα επιδιώξει να κατακτήσει το όγδοο Superbowl της καριέρας του και δεύτερο με τους Tampa Bay Buccaneers.

Κάπως έτσι έβαλε το όνομα του στη λίστα με τις μεγάλες επιστροφές. Από τον Μάικλ Τζόρνταν στον Τζορτζ Φόρμαν κι από τον Μάικλ Φελπς στην Κιμ Κλάιστερς και τον Λιονέλ Μέσι. Αυτα είναι τα 10 πιο επιτυχημένα comebacks στον αθλητισμό, όπως τα κατέγραψε το Reuters.

ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ (NBA)

Ο μεγάλος του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν σόκαρε το άθλημα όταν ανακοίνωσε την πρώτη του αποχώρηση σε ηλικία 30 ετών, μήνες μετά την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς το 1993. Ο Τζόρνταν έπαιξε σε μία μικρή κατηγορία μπέιζμπολ πριν επιστρέψει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου το 1995, κατακτώντας άλλα τρία πρωταθλήματα με τους «ταύρους».

ΤΖΟΡΤΖ ΦΟΡΜΑΝ (ΠΥΓΜΑΧΙΑ)

Ο Φόρμαν έγινε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής βαρέων βαρών με νίκη επί του Τζο Φρέιζερ το 1973, αλλά αποσύρθηκε από το άθλημα τέσσερα χρόνια αργότερα μετά από μια ήττα από τον Τζίμι Γιανγκ. Ο Αμερικανός επέστρεψε στο ρινγκ μια δεκαετία αργότερα, κερδίζοντας μια σειρά από αγώνες πριν επικρατήσει του Μάικλ Μούρερ για να κατακτήσει τους τίτλους βαρέων βαρών WBA και IBF σε ηλικία 45 ετών.

ΚΙΜ ΚΛΑΙΣΤΕΡΣ (ΤΕΝΙΣ)

Η Κλάιστερς κέρδισε το US Open το 2005 πριν από την πρώτη της αποχώρηση δύο χρόνια αργότερα. Επέστρεψε στο άθλημα το 2009 και κέρδισε έναν δεύτερο μεγάλο τίτλο στη Νέα Υόρκη. Η βελγίδα υπερασπίστηκε το στέμμα της στο US Open το 2010 και κέρδισε τον τελευταίο από τους τέσσερις σημαντικούς τίτλους της στο Australian Open το 2011 πριν αποσυρθεί ξανά το 2012. Έκανε τη δεύτερη επιστροφή της στις αρχές του 2020.

ΜΑΙΚΛ ΦΕΛΠΣ (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

Ο Φελπς, ο πιο πολυβραβευμένος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών με 23 χρυσά μετάλλια, ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο Αμερικανός επέστρεψε στην πισίνα δύο χρόνια αργότερα και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όπου κέρδισε άλλα πέντε χρυσά μετάλλια.

ΡΟΤΖΕΡ ΚΛΕΜΕΝΣ (ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ)

Ο Κλέμενς αποσύρθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 41 ετών το 2003, αφού κέρδισε έξι βραβεία Cy Young. Επέστρεψε στο άθλημα ένα χρόνο αργότερα και κέρδισε ένα έβδομο βραβείο (επίδοση ρεκόρ), ως ο κορυφαίος ρίπτης, αυτή τη φορά με τους Houston Astros.

ΜΑΡΙΟ ΛΕΜΙΕ (ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ)

Η καριέρα του Λεμιέ καταστράφηκε από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μάχης με τον καρκίνο, και αποσύρθηκε δύο φορές μόνο για να συνεχίσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα στους Pittsburgh Penguins. Ο Καναδός πέρασε τρία χρόνια εκτός παιχνιδιού μεταξύ 1997 και 2000, κατά τη διάρκεια των οποίων μπήκε στο Hall of Fame, αλλά επέστρεψε στον πάγο για άλλα έξι χρόνια πριν γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ιδιοκτήτης των «πιγκουίνων».

ΜΠΡΕΤ ΦΑΒΡ (NFL)

Ο Φάβρ καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών κατά τη διάρκεια 16 σεζόν με τους Green Bay Packers, κερδίζοντας έναν τίτλο Super Bowl το 1997. Το 2008, ο Φαβρ αποσύρθηκε για πρώτη φορά, αλλά λίγους μήνες αργότερα υπέγραψε με τους New York Jets. Αποσύρθηκε ξανά μετά από μια σεζόν με τους Jets, αλλά έκανε άλλη μια επιστροφή και απόλαυσε μια εκπληκτική σεζόν με τους Minnesota Vikings.

ΝΤΑΡΑ ΤΟΡΕΣ (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

Η Τόρες, η οποία έγινε η πρώτη κολυμβήτρια των ΗΠΑ που συμμετείχε σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, επέστρεψε δύο φορές μετά από αποχώρηση για να προσθέσει στη συλλογή μεταλλίων της. H 12 φορές Ολυμπιονίκης εγκατέλειψε το άθλημα μετά τους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και στη συνέχεια επέστρεψε για να πάρει πέντε μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000 πριν αποσυρθεί ξανά για να κάνει οικογένεια. Στη συνέχεια επέστρεψε για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, κερδίζοντας τρία ασημένια μετάλλια σε ηλικία 41 ετών.

ΝΙΚI ΛΑΟΥΝΤΑ (FORMULA 1)

Η μεγαλύτερη επιστροφή του Λάουντα ήρθε μετά από φρικτά εγκαύματα σε ένα σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα στο Νιρμπουργκρίνγκ το 1976. Σύντομα επέστρεψε στη Ferrari του και συνέχισε να διεκδικεί τον δεύτερο τίτλο του στη Formula 1 την επόμενη χρονιά. Ο Αυστριακός αποσύρθηκε το 1979, αλλά επέστρεψε στην πίστα το 1982 και κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο του 1984 για τη McLaren.

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Μετά την ήττα της Αργεντινής από τη Χιλή στα πέναλτι στον τελικό του Copa America το 2016, ο Μέσι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα. Άλλαξε γνώμη λίγες εβδομάδες αργότερα και κατάφερε να βοηθήσει μια ασυνεπή Αργεντινή στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, πριν κερδίσει το Copa America το 2021 για να φτάσει στον πρώτο του σημαντικό τίτλο με το εθνόσημο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε αποκαλύψει την επιστροφή του Τομ Μπρέιντι και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι