ΣΠΟΡ

Μαραθώνιος: Συγκλονιστική στιγμή στη Βαρκελώνη - Ο Άλεξ Ρόκα τερμάτισε με 76% εγκεφαλική αναπηρία

Μαραθώνιος: Συγκλονιστική στιγμή στη Βαρκελώνη - Ο Άλεξ Ρόκα τερμάτισε με 76% εγκεφαλική αναπηρία
Instagram / Alex Roca

Μαραθώνιος: Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές στη Βαρκελώνη, όταν ο Άλεξ Ρόκα, με 76% εγκεφαλική αναπηρία πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής.

Ο 32χρονος Καταλανός πέρασε πολλά χρόνια προπονούμενος για τον Μαραθώνιο της Βαρκελώνης. Είχε πάρει μέρος σε επτά ημιμαραθώνιους και ο τελευταίος ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, τον Ημιμαραθώνιο Granollers, τερματίζοντας σε 2:45:16.

Ο Άλεξ Ρόκα σε ηλικία έξι μηνών προσβλήθηκε από ερπητική ιογενή εγκεφαλίτιδα, αφήνοντάς τον με 76% εγκεφαλική παράλυση. Η πάθηση περιλαμβάνει εξασθενημένη κίνηση και υπερβολικά χαμηλά αντανακλαστικά, μειώνοντας το εύρος κίνησης σε διάφορες αρθρώσεις λόγω μυϊκής ακαμψίας.

Και η δικαίωση έφτασε την περασμένη Κυριακή (19/03) όταν πέρασε τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βαρκελώνης σε χρόνο 5:50:51, εκπληρώνοντας το όνειρο ζωής του να τρέξει έναν μαραθώνιο ως αθλητής με 76% εγκεφαλική παράλυση.

«Το όριο εξαρτάται από εσάς και αν θέλετε να πετύχετε έναν στόχο, όποιες δυσκολίες κι αν έχετε, με διάθεση, θέληση, επιμονή και ανθεκτικότητα, μπορείτε να πετύχετε ό,τι θέλετε. Και αν δεν το πετύχεις, θα έχεις δώσει τα πάντα και πρέπει να νιώθεις ικανοποιημένος», ήταν τα λόγια του στην «El Mundo» πριν από τον αγώνα, θέλοντας να στείλει το μήνυμά του σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Άλεξ Ρόκα συνοδευόταν από τον αδερφό του Βίκτορ και τον διερμηνέα του, Βαλέντι Σανχουάν, που είναι δίπλα του εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές από τις προκλήσεις και τις προπονήσεις του.

Ο Σανχουάν βοήθησε επίσης τον Ρόκα να μεταδώσει ολόκληρο τον αγώνα του στο διαδικτυακό του κανάλι Twitch, όπου φίλοι και θαυμαστές μπορούσαν να παρακολουθήσουν κάθε βήμα του ταξιδιού του.