Παναγιώτης Καραΐσκος: Ο Μαραθώνιος από την εξάρτηση των ναρκωτικών στη θέληση για ζωή
Πηγή: IN TIME
ΣΠΟΡ

Παναγιώτης Καραΐσκος: Ο Μαραθώνιος από την εξάρτηση των ναρκωτικών στη θέληση για ζωή

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν πραγματικά το θέλουμε μέσα μας» είναι η φράση που χαρακτηρίζει τον Παναγιώτη Καραΐσκο. Ο Μαραθωνοδρόμος είναι πανέτοιμος για τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και περιγράφει τους στόχους του αλλά και την σκληρή προετοιμασία του. Ο Παναγιώτης Καραΐσκος δεν φοβάται να μιλήσει για την εξάρτηση από τις ουσίες όταν ήταν μικρός και αποκαλύπτει τον δικό του Μαραθώνιο, εκείνον της απεξάρτησης, της αφοσίωσης στον αθλητισμό και της επιστροφής στην καθαρή ζωή.

Μια εβδομάδα μας χωρίζει από τον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της χώρας.

Στο Καλλιμάρμαρο έχουν στόχο να τερματίσουν χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ονόματα που έχουμε ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια και θα απολαύσουμε και φέτος στο κατάμεστο στάδιο.

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες μαραθωνοδρόμους της εποχής μας. Ο δρομέας έγινε πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδος στον Ημιμαραθώνιο Αττικής ενώ πέρυσι κατέκτησε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο την τέταρτη θέση με χρόνο 02:17:35.

KARAISKOS-4.jpg
Ο Παναγιώτης Καραΐσκος τερματίζοντας πρώτος στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας στις 19 Μαρτίου 2023Eurokinissi

Ο Μαραθωνοδρόμος μιλάει στο Newsbomb.gr για τον μεγάλο αγώνα της απεξάρτησης και το πώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος κατάφερε να του «κλέψει» την καρδιά, να τον κάνει να καθαρίσει από τις ουσίες, να διεκδικεί θέσεις και να κάνει ατομικά ρεκόρ κάθε χρόνο. Ο αθλητής περιγράφει την προετοιμασία του, τους στόχους του και τις θυσίες που χρειάζονται για να φτάνει στην κορυφή σε κάθε αγώνα.

Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; Το τρέξιμο ήταν από την αρχή το αγαπημένο σου άθλημα ή σε κέντρισε στην πορεία;

Αθλητισμό άρχισα να κάνω από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια με τζούντο και ποδόσφαιρο. Το τρέξιμο μπήκε στη ζωή μου το 2013 όταν έτρεξα για πρώτη φορά Μαραθώνιο.

Πόσες φορές έχεις συμμετάσχει σε Μαραθώνιο;

Έχω συμμετάσχει οκτώ φορές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τέσσερις φορές σε μαραθωνίους του εξωτερικού.

Απονομή χάλκινου μεταλλίου στον Παναγιώτη Καραΐσκο, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της ΑθήναςEurokinissi

Στη ζωή σου πέρασες από μεγάλη δοκιμασία, δοκιμάζοντας στην αρχή και στη συνέχεια κάνοντας χρήση ναρκωτικών. Πώς μπήκες στον κόσμο της χρήσης και πόσα χρόνια ήσουν «παγιδευμένος»;

Στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια δοκίμασα και έμεινα για σχεδόν 6 χρόνια χωρίς να το καταλάβω, όλα έγιναν τόσο γρήγορα που μου φαινόντουσαν λίγοι μήνες.

Πότε αποφάσισες ότι ήρθε η ώρα της απεξάρτησης;

Περνώντας τα χρόνια και βλέποντας γύρω μου, συνειδητοποίησα ότι αυτός ο δρόμος αργά η γρήγορα σε οδηγεί στη φυλακή ή στον θάνατο. Από την αρχή ήξερα και είχα στο μυαλό μου ότι εγώ δεν είμαι για εδώ και ότι μια μέρα θα γυρίσω πίσω σε πράγματα που έκανα και ήμουν υγιής όπως παλιά. Δυστυχώς μπαίνοντας σε αυτόν το δρόμο, ο νους δεν είναι καθαρός και η ψευδαίσθηση ότι μπορείς και ότι το ελέγχεις, κάνουν τα χρόνια να περνούν και εσύ να μπαίνεις όλο και πιο βαθιά στις ουσίες.

Είχες ανθρώπους να σε στηρίξουν στην προσπάθειά σου; Πώς άντλησες τη δύναμη να απομακρυνθείς;

Δίπλα μου ήταν πάντα η οικογένεια μου, οι γονείς μου και ο αδερφός μου και αρκετοί φίλοι και γνωστοί που στάθηκαν στα δύσκολα τότε χρόνια, ποτέ δεν ήμουν μόνος και είμαι ευγνώμων γι' αυτό.

Είχα κάνει αρκετές προσπάθειες μόνος μου να φύγω από την χρήση αλλά μάταια, γιατί μετά από λίγο διάστημα καθαρός, το μυαλό έφτιαχνε ένα ωραίο παραμύθι ότι μπορώ και το ελέγχω, οπότε ας πιω μια φορά και η ιστορία επαναλαμβανόταν.

Έτσι αποφάσισα μετά από την βοήθεια της οικογένειάς μου να μπω σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, να κάνω μια ουσιαστική προσπάθεια.

Ο Μαραθώνιος μπήκε στη ζωή σου αφού καθάρισες, πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να συμμετέχεις σε τόσο μεγάλες διαδρομές;

Έγιναν όλα με ένα μαγικό τρόπο, λίγο μετά το κύριο μέρος της απεξάρτησης άρχισα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, το ποδήλατο και γυμναστήριο. Το 2012 έτυχε να περάσω από το Καλλιμάρμαρο και να πετύχω τερματισμούς Μαραθωνίου. Γύρω στις 5 ώρες, κάθισα και είδα τους ανθρώπους που έτρεχαν πόσο συναίσθημα έβγαζαν καθώς τερμάτιζαν. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να το ζήσω και εγώ.

Τελείως τυχαία ένας φίλος την αμέσως επόμενη χρονιά, λίγες μέρες πριν, με ρώτησε αν θέλω να τρέξουμε Μαραθώνιο και χωρίς δεύτερη σκέψη είπα ναι. Τρέχοντας καταλάβαινα τι πάω να κάνω, δεν είχα ιδέα από χιλιόμετρα, ρυθμούς, τακτικές και τροφοδοσία.

Πέρασα πολύ δύσκολα κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, ειδικά όταν πλησίαζα προς τα τελευταία χιλιόμετρα ο πόνος μεγάλος αλλά η θέληση τού να τερματίσω ακόμα μεγαλύτερη και έτσι έσφιξα τα δόντια, σκεφτόμουν τι έχω περάσει στη ζωή μου και έπαιρνα δύναμη να πάω παρακάτω.

Φτάνοντας στον τερματισμό και συνειδητοποιώντας τι είχα κάνει και τι είχα καταφέρει σε συνδυασμό με όλη τη δυσκολία, ξέσπασα σε κλάματα. Τα συναισθήματα με είχαν πλημμυρίσει και η αίσθηση ήταν τόσο ωραία που το πρώτο πράγμα που είπα στον εαυτό μου ήταν εδώ είσαι, δεν είχα νιώσει ποτέ έτσι στη ζωή μου, είπα ότι θα το κάνω πάλι του χρόνου και κάπως έτσι έφτασα να μετράω 8 τερματισμούς στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και 4 στο εξωτερικό.

Ποια είναι η καθημερινότητά σου ως δρομέας; Τι απαιτεί η προετοιμασία για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο; Κάνεις θυσίες για χάρη του τρεξίματος;

Η καθημερινότητα μου απαιτεί μεγάλο χιλιομετρικό όγκο, σε συνδυασμό με ενδυνάμωση, ξεκούραση και καλό φαγητό.

Η προετοιμασία για έναν Μαραθώνιο είναι σκληρή και επίπονη ειδικά όσο ανεβαίνει το επίπεδο.

Απαιτεί θέληση, συγκέντρωση, αγάπη, θυσίες, χρόνο, υπομονή, επιμονή και πολλά άλλα…

Οι θυσίες απαιτούνται για να κάνεις μια προετοιμασία Μαραθωνίου, ακόμα και για έναν αγώνα μικρότερο αντοχής, χωρίς να παίζει ρόλο το επίπεδο. Και αυτό επειδή θα αφιερώσεις χρόνο για την προπόνηση, την ξεκούραση και τη διατροφή, οπότε με κάποιο τρόπο περιορίζεσαι σε αυτό και δεν έχεις χρόνο για καφέδες, εξόδους και ξενύχτια.

Ποιος είναι ο στόχος σου στον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο; Τι περιμένεις να αντικρίσεις στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο;

Στόχος για τον φετινό Μαραθώνιο είναι να δώσω το 100% για το καλύτερο αποτέλεσμα και να είμαι υγιής. Στον τερματισμό περιμένω να αντικρίσω ένα γεμάτο στάδιο και μετά να πέσω στις αγκαλιές της οικογένειας μου και των δικών μου ανθρώπων.

Αποτελείς παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις σε όσους διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη;

Αρχικά να ευχηθώ σε όλους έναν υγιή τερματισμό και ο καθένας ξεχωριστά να πετύχει τον στόχο του, και αν όχι, να μην το βάλει ποτέ κάτω!

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν πραγματικά το θέλουμε μέσα μας.

Δείτε τον Παναγιώτη Καραΐσκο να τερματίζει νικητής στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2023:


Διαβάστε επίσης

Στέλιος Πρασσάς: Μαραθωνοδρόμος ετών 92

Το δέος του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας σε 195 λέξεις

Γκλόρια Πριβιλέτζιο: Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια μικρογραφία της ζωής

Σε ρυθμούς προετοιμασίας οι δρομείς ενόψει του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας μέσα από τα μάτια ενός ερασιτέχνη

40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η περσινή νικήτρια μας θυμίζει τι σημαίνει δύναμη ψυχής

Ο δρομέας με το ρεκόρ Γκίνες και την 20η συμμετοχή εφέτος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ