ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κορονοϊός: Οι ελληνικές ομάδες πρόλαβαν την πανδημία - Πρόληψη για σεμινάριο

Κορονοϊός: Οι ελληνικές ομάδες πρόλαβαν την πανδημία - Πρόληψη για σεμινάριο
Δραστικά μέτρα κατά του κορονοϊού πήραν όλες οι ελληνικές ομάδες.
InTime

Κορονοϊός: Απίστευτα πολλά κρούσματα στον αθλητισμό, αλλά εντός των συνόρων η πρόληψη των συλλόγων ήταν και είναι για σεμινάριο!

Εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού που βιώνει ο πλανήτης, ο αθλητισμός δε γινόταν να αποτελέσει εξαίρεση. Άλλωστε ο ιός δεν… κοιτά αν κάποιος είναι αθλητής, αν έχει μικρό ή μεγάλο συμβόλαιο, αν παίζει σε σημαντικό σύλλογο, αν είναι σπουδαίο όνομα.

Τα κρούσματα σε αθλητές είναι καθημερινό φαινόμενο παγκοσμίως. Σε όλα τα σπορ. Μάλιστα έχουν προσβληθεί ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές κτλ, που όταν έκαναν γνωστό το γεγονός μάλλον σόκαραν τον κόσμο. Όχι τόσο λόγω του γεγονότος πως κόλλησαν κορονοϊό, αλλά κυρίως επειδή τους θεωρούσαμε κλεισμένους σε μια προστατευτική… μεμβράνη απ’ τις ομάδες τους. Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα. Έχοντας φυσικά και ιατρικές παροχές υψηλότατου επιπέδου, με επιστήμονες απ’ τους κορυφαίους στο είδος τους παγκοσμίως!

Ήδη έχουν υπάρξει κρούσματα σε ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους (Ντιμπάλα, Ρουγκάνι, Ματουιντί), σε καλαθοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης (Τόμπκινς), στον προπονητή της Άρσεναλ (Αρτέτα), σε αρκετούς παίκτες της Λέστερ, στη μισή ομάδα της Σαμπντόρια, σε καλαθοσφαιριστές της Φενερμπαχτσέ (μεταξύ αυτών κι ο Κώστας Σλούκας), σε αστέρια του ΝΒΑ (Ντουράντ, Μίτσελ, Γκομπέρ, Σμαρτ και αρκετοί άλλοι). Αθλητές του υψηλότερου επιπέδου, που ήταν και παραμένουν προστατευμένοι από κάθε άποψη. Όμως προβλήθηκαν απ’ τον ιό. Με τον Ντιμπάλα μάλιστα να δηλώνει πως είχε και έντονα συμπτώματα με σημαντική δυσκολία στην αναπνοή.

Να γίνει σύγκριση των συγκεκριμένων κλαμπ και της προσοχής που τυγχάνουν οι αθλητές αυτοί με τα αντίστοιχα Ελληνικά παραδείγματα (σε ομάδες και αθλητές) είναι μάλλον περιττό. Παρ’ όλα αυτά, εντός των συνόρων και στο συγκεκριμένο τομέα τους έχουμε… βάλει τα γυαλιά! Οι Ελληνικές ομάδες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ερασιτεχνικά αθλήματα, έχουν το τεράστιο παράσημο του να μην υπάρχει μέχρι στιγμή ούτε ένα κρούσμα στα αγωνιστικά τους τμήματα! Δηλαδή παίκτες, τεχνικά τιμ κτλ. Αναφέρουμε αυτούς ως παράδειγμα, επειδή όλοι οι υπόλοιποι είναι λογικό να μην ακολουθούν τους ίδιους ακριβώς κανόνες. Για παράδειγμα στον Ολυμπιακό προσεβλήθη απ’ τον κορονοϊό ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όμως η δραστηριότητά του επιχειρηματικά και σε προσωπικό επίπεδο, είναι λογικό να διαφέρει σημαντικά απ’ αυτή των αθλητών της ομάδας του.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μέχρι στιγμής λοιπόν δεν υπάρχει ούτε ένας αθλητής που να έχει προσβληθεί απ’ τον κορονοϊό, ούτε ένας άνθρωπος που δουλεύει γύρω απ’ την ομάδα. Όποια κι αν είναι αυτή εντός Ελλάδος και σε όποιο σπορ μπορείτε να σκεφτείτε. Στοιχείο που δεν είναι συμπτωματικό φυσικά. Ούτε τυχαίο.

Σε επίπεδο πρόληψης οι Ελληνικοί σύλλογοι παίρνουν άριστα δίχως ίχνος υπερβολής! Από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν με τη δέουσα σοβαρότητα τον κορονοϊό, πριν καν ανακοινωθεί απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως πρόκειται για πανδημία, πριν αρχίσουν να έρχονται οι τραγικές συνέπειες της απροσεξίας και απερισκεψίας από την Ιταλία ή από άλλη χώρα που «χτυπήθηκε» έντονα.

Ουσιαστικά οι Ελληνικές ομάδες ακολούθησαν ένα αυστηρό και σωστό μοτίβο. Αυτό προέβλεπε τις ακόλουθες κινήσεις που λίγο-πολύ ήταν ίδιες σε όλους με ελάχιστες διαφοροποιήσεις:

*Αμέσως υπήρξε ενημέρωση σε αθλητές και προπονητές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Οι γιατροί των συλλόγων με κάθε λεπτομέρεια προειδοποίησαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μοιράστηκαν μάσκες και γάντια.

*Οι περισσότερες ομάδες σταμάτησαν τις προπονήσεις πριν ληφθεί η σχετική απόφαση από το κράτος. Έδωσαν ειδικά προγράμματα στους αθλητές, τα οποία μπορούν να ακολουθούν μέσα στο σπίτι και η έξοδός τους να αφορά μόνο τρέξιμο, κάτι που έτσι κι αλλιώς επιτρέπεται και μέσω των περιορισμών κυκλοφορίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Η εντολή προς όλους βέβαια, ήταν να μένουν στο σπίτι! Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, έγιναν και γίνονται έλεγχοι από τα κλαμπ!

*Στους ξένους αθλητές δόθηκαν άδειες να φύγουν για τις πατρίδες τους όσο ακόμη υπήρχε η δυνατότητα για να ταξιδέψουν. Στοιχείο που έχει να κάνει και με την ψυχολογία τους, καθώς θα ήταν απίστευτα δύσκολο να μένουν μέσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ τις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους. Και πάλι όμως με σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να ταξιδέψουν, τι να προσέξουν, πώς να προφυλαχθούν, αλλά και τι πρέπει να κάνουν όταν βρεθούν στον τελικό προορισμό τους.

Φυσικά όλη αυτή η σοβαρή αντιμετώπιση και η πρόληψη των ομάδων, δε θα είχε αποτέλεσμα αν οι ίδιοι οι αθλητές δεν αντιμετώπιζαν με απόλυτη σοβαρότητα την πανδημία αυτή. Έχουν πειθαρχήσει απόλυτα, γι’ αυτό και παρατηρείται το εκπληκτικό φαινόμενο να μην υπάρχει ούτε ένα κρούσμα στα αγωνιστικά τμήματα των Ελληνικών συλλόγων!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Αργολίδα: Γέμισε ο δρόμος νεκρά χελιδόνια - Δείτε τι συνέβη