ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι στιγμές που μας συγκίνησαν κι έμειναν στην ιστορία

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι στιγμές που μας συγκίνησαν κι έμειναν στην ιστορία
Η ιαπωνική, η ελληνική και η γαλλική σημαία κυματίζουν με φόντο τις άδειες κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου στο Τόκιο, σηματοδοτώντας τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 (AP Images)

Με καθυστέρηση μίας χρονιάς, λόγω πανδημίας, το Ολυμπιακό Ιδεώδες ανέτειλε ξανά – Η ιστορία της Simone Biles, οι άλτες που μοιράστηκαν το χρυσό μετάλλιο – Οι δρομείς που συγκρούστηκαν και αγκαλιάστηκαν – Η συγκίνηση του Θοδωρή Ιακωβίδη και η ψυχραιμία του Μίλτου Τεντόγλου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι «το μεγαλύτερο γεγονός της τετραετίας» για τον αθλητισμό, είναι όμως και πολλά περισσότερα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπορεί να έχουν χάσει τη «δύναμη» της αρχαιότητας περί ολυμπιακής εκεχειρίας και να μην σταματούν τους πολέμους, περνούν όμως πανανθρώπινα μηνύματα σε ολόκληρη την Υφήλιο, σε κάθε άκρη του κόσμου. Διότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους, αλλά και την προσωπικότητά τους, το ήθος τους και τις αδυναμίες τους ακόμα.

Ειδικά φέτος, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν υπό τη σκιά της πανδημίας, υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και μετά από αναβολή ενός χρόνου, το «Τόκιο 2020» απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα κι έκανε, πολλές φορές, την ανθρωπότητα να εξετάσει την κατάσταση «διαφορετικά». Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να πουν πως στο Τόκιο, η ευγενής άμιλλα επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους. Αν και ομολογουμένως σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας ξεχώρισαν ιστορίες άμιλλας, φέτος ήταν πιο έκδηλη από ποτέ η αίσθηση πως οι αθλητές που αγωνίζονταν ήταν όλοι «μαζί».

Η ιστορία της Simone Biles

Μία από τις πιο διάσημες αθλήτριες της Ενόργανης Γυμναστικής και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία του αθλήματος, μετά από δεκάδες μετάλλια που κρέμασε στον λαιμό της, «ξαφνικά» ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Αγώνες: Η Simone Biles έφερε στο προσκήνιο τα θέματα ψυχικής υγείας των αθλητών και δη των πρωταθλητών στην εποχή μας, που κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια, με αντίτιμο την αφόρητη – πολλές φορές – ψυχική πίεση να ανταπεξέλθουν σε όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς με τον καλύτερο τρόπο. Μετά από μερικές μέτριες εμφανίσεις στους προκριματικούς των αγωνισμάτων της, η μικρόσωμη Αμερικανίδα, που πρωταγωνίστησε και τις αποκαλύψεις του κινήματος Me too στον χώρο της αμερικανικής γυμναστικής, ανακοίνωσε πως αποχωρεί. Το θέμα ήταν ότι ανακοίνωσε ξεκάθαρα πως ο λόγος αποχώρησής της ήταν η ψυχική της υγεία και η ανάγκη της να τη διαφυλάξει με τον καλύτερο τρόπο.

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια Simon Biles ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Αγώνες, λίγο μετά τους προκριματικούς του Τόκιο 2020 (AP Images)

Ανέφερε μάλιστα ότι η περίπτωση της εξίσου διάσημης τενίστριας Naomi Osaka, που επίσης είχε αποχωρήσει από τα μεγάλα τουρνουά τένις της χρονιάς, την είχε εμπνεύσει να μην διστάσει και να προχωρήσει σε αυτό που ένιωθε σωστό για τον εαυτό της. Το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που ακολούθησε από τον κόσμο προς τη Biles ήταν η απόδειξη πως κοινό και αθλητές μοιράζονται τις ίδιες «αδυναμίες», καθώς στο τέλος της ημέρας, «είμαστε όλοι άνθρωποι».

Για την ιστορία, η Biles επέστρεψε στους Αγώνες λίγο πριν το φινάλε και κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας.

Τελικά, η Simone Biles επέστρεψε και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας (AP Images)



Το «εξ ημισίας» χρυσό μετάλλιο

Μπορεί ένα μετάλλιο να μοιραστεί στα δύο; Και μάλιστα, όταν πρόκειται για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, όνειρο ζωής για όποιον, όποτε και όπου ασχολήθηκε ποτέ με τον αθλητισμό; Οι δύο άλτες του ύψους στον τελικό του Τόκιο 2020, απέδειξαν πως ναι, μπορεί. Σε έναν τελικό που έκοψε την ανάσα των θεατών, καθώς οι δύο φιναλίστ πήγαιναν μαζί προς… δυσθεώρητα ύψη, η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε στο τέλος: Ο Έσα Μουτάζ Μπασίρ από το Κατάρ και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι από την Ιταλία υπερέβησαν τα δύο μέτρα και 37 εκατοστά με την ίδια προσπάθεια και ήταν ισόπαλοι. Στο επόμενο ύψος, τα 2.39 μέτρα απέτυχαν και οι δύο και στις τρεις προσπάθειες που είχαν δικαίωμα. Οι κανονισμοί προβλέπουν αγώνα μπαράζ μεταξύ των δύο, ώστε να αναδειχθεί ένας νικητής.

Και τότε συνέβη η έκπληξη των Αγώνων: Στο βίντεο που μεταδόθηκε σε όλη την Υφήλιο, ακούγεται ο Καταριανός αθλητής να ρωτάει τους κριτές εάν γίνεται να πάρουν και οι δύο χρυσό μετάλλιο. Οι κριτές το επέτρεψαν, δύο άλτες συνομίλησαν face to face, έδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν, συμφωνόντας να μην συνεχίσουν τον αγώνα και να… μοιραστούν το χρυσό, ανεβαίνοντας και οι δύο μαζί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου! Προηγουμένως, πανηγύρισαν και οι δύο μαζί, ξεσπώντας σε λυγμούς αγκαλιασμένοι με τους πάντες να τους αποθεώνουν!

Ο Έσα Μουτάζ Μπασίρ από το Κατάρ και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι από την Ιταλία πανηγυρίζουν αγκαλιασμένοι το χρυσό μετάλλιο που μοιράστηκαν στο Άλμα εις Ύψος του Τόκιο 2020 (AP Images)



Τα φαβορί που συγκρούστηκαν και αγκαλιάστηκαν για να συνεχίσουν μαζί

Η ευγενής άμιλλα κυριάρχησε και στα 800 μέτρα των ανδρών, όταν σε έναν από τους ημιτελικούς, δύο από τα φαβορί για τα μετάλλια είχαν μια άτυχη στιγμή. Σχεδόν στη μέση της κούρσας οι Nijel Amos και Isaiah jewett συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οι δύο αθλητές βρέθηκαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός συναγωνισμού και να χάσουν επί τόπου το όνειρο του ολυμπιακού μεταλλίου. Αυτό που δεν έχασαν όμως ήταν την ανθρωπιά και το αθλητικό τους ήθος, καθώς επί τόπου βοήθησαν ο ένας τον άλλον και τερμάτισαν αγκαλιασμένοι, κερδίζοντας για πάντα των σεβασμό όλων.

Οι Nijel Amos και Isaiah jewett τερμάτισαν αγκαλιασμένοι στον ημιτελικό, αν και έχασαν την ευκαιρία για ολυμπιακό μετάλλιο (AP Images)



Οι άδειες κερκίδες

Βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων Αγώνων ήταν επίσης ότι διεξήχθησαν χωρίς θεατές στα στάδια. Η απόφαση ελήφθη λίγο καιρό πριν την έναρξη και αποτέλεσε πλήγμα, όχι μόνο για τους διοργανωτές, αλλά και για τους αθλητές και για τους τηλεθεατές, που παρακολουθούσαν ένα εντελώς πρωτόγνωρο θέαμα. Χάρη στην τεχνολογία, βέβαια, η εικόνα των αθλητών και της προσπάθειάς τους έφτασε παντού, αν και η αίσθηση των «κρύων», άδειων κερκίδων, δεν μπορούσε να καλυφθεί με τίποτα. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό και επακόλουθο των κεκλεισμένων θυρών ήταν το ότι έτσι οι εθνικές αποστολές ήρθαν πιο κοντά, αφού είχαν μόνο ο ένας τον άλλον για υποστήριξη, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και μεταξύ των αθλητών που επίσης συναγωνίστηκαν με περισσότερο φιλικά αισθήματα από ποτέ.

Οι ελληνικές στιγμές που έμειναν στην ιστορία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020 θα μείνουν και στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αφού με συγκομιδή τεσσάρων μεταλλίων και πολλών καλών πλασαρισμάτων, δεν μπορεί παρά να θεωρούνται πολύ επιτυχημένοι. Η χώρα μας κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (Στέφανος Ντούσκος στην Κωπηλασία, Μίλτος Τεντόγλου στο Άλμα εις μήκος), ένα αργυρό (Εθνική ομάδα πόλο ανδρών) και ένα χάλκινο (Λευτέρης Πετρούνιας στους Κρίκους). Εκτός αυτών των στιγμών όμως, όλοι θα θυμόμαστε για πάντα το ξέσπασμα του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη μπροστά στην κάμερα, όταν ανακοίνωσε πως έφτασε ως εκεί με τις δικές του δυνάμεις, που δυστυχώς δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει να είναι αθλητής.

Ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα αναγνώρισε την αξιοπρέπειά του και είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Πολιτείας, γεγονός που του επέτρεψε να συνεχίσει τις προπονήσεις με στόχο το Παρίσι 2024.

Αντίστοιχη εντύπωση προκάλεσε και η ψυχραιμία με την οποία ο Μίλτος Τεντόγλου στέφθηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Άλμα εις μήκος: Ο αθλητής από τα Γρεβενά, που «αυτοπαρουσιάστηκε» στο κοινό ως ήρωας των ιαπωνικών κόμικ MAGA, ισοψήφησε στο τελευταίο του άλμα με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή πρώτο συναθλητή του, κέρδισε όμως λόγω καλύτερου δεύτερου άλματος.

Ο «κουλ» Μίλτος Τεντόγλου με το χρυσό μετάλλιο για το Άλμα εις Μήκος (AP Images)

Η ηρεμία του, η ψυχραιμία του και ο τρόπος που μίλησε στη συνέχεια για το επίτευγμά του, τον έκαναν από… meme στο ελληνικό ίντερνετ μέχρι «είδωλο» της νεολαίας!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στις θετικές εξελίξεις του 2021