ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παρίσι 2024: Παρουσιαστήκαν οι επίσημες αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες

Παρίσι 2024: Παρουσιαστήκαν οι επίσημες αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες

Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου οι επίσημες αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. 

Οι αντίστοιχες αφίσες για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που σχεδιάστηκαν από τον Παριζιάνο καλλιτέχνη Ουγκό Γκατονί, συμπληρώνουν η μία την άλλη σχηματίζοντας μια διπλή αφίσα.

Οι αφίσες απεικονίζουν τα κυριότερα ιστορικά μνημεία του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου και το Μεγάλο Παλάτι. Επίσης αναδεικνύουν τους αθλητικούς χώρους και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων: το Σταντ ντε Φρανς, τον ποταμό Σηκουάνα και τη γέφυρα Alexandre III, αλλά και τη θάλασσα, σε μια αναφορά στη Μασσαλία και το χώρο του σερφ Teahupoo στην Ταϊτή.

Οι επίσημες αφίσες είναι εμπνευσμένες από το σουρεαλιστικό καλλιτεχνικό κίνημα, με ένα επίπεδο ακρίβειας και λεπτομέρειας πρωτοφανές στην ιστορία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Μέσω αυτής της καλλιτεχνικής επιλογής, το Παρίσι 2024 αποτίει φόρο τιμής στο “Σουρεαλιστικό Μανιφέστο” που γράφτηκε από τον Αντρέ Μπρετόν και δημοσιεύτηκε το 1924, τη χρονιά των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οκτώ επίσημες μασκότ του Παρισιού 2024 είναι κρυμμένες σε αυτές τις αφίσες σε μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη αναφορά στη σειρά παιδικών βιβλίων-γρίφων «Πού είναι ο Γουόλι»;

«Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 2.000 ώρες εργασίας» δήλωσε ο Γκατονί στους δημοσιογράφους. Οι αφίσες θα εκτίθενται στο Musee d’Orsay μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (11/03).