ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Βασάρας: «Εξιλαστήριο θύμα ο διαιτητής»

Βασάρας: «Εξιλαστήριο θύμα ο διαιτητής»
Το φόβο του ότι τα επεισόδια κατά των διαιτητών είναι γενικευμένο φαινόμενο και δεν θα σταματήσει εδώ, εξέφρασε ο Κύρος Βασάρας στον ...

Το φόβο του ότι τα επεισόδια κατά των διαιτητών είναι γενικευμένο φαινόμενο και δεν θα σταματήσει εδώ, εξέφρασε ο Κύρος Βασάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Νova Sport Fm».

Ο κ. Βασάρας με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στον διαιτητή Σιδηρόπουλο, χαρακτήρισε τους διαιτητές «εξιλαστήρια θύματα» και τόνισε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι «λαβωμένο»:
«Πρώτα απ’ όλα έχουμε γενίκευση της βίας. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι λαβωμένο και είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει τώρα στην Σερβία. Φοβάμαι ότι ορισμένα πράγματα δεν θα σταματήσουν εδώ. Δεν μιλάω μόνο για τις επιθέσεις κατά των διαιτητών. Είναι ανησυχητικό φαινόμενο και δεν βλέπω να γίνονται κινήσεις. Στο παράδειγμα του κ. Σιδηρόπουλου είδα μια αδράνεια της Αστυνομίας. Από την άλλη, βλέπουμε γενικά πως δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που να μην έχουμε περιστατικά με είσοδο οπαδών, για μένα είναι οπαδοί, δεν έχουν σχέση με τον φίλαθλο που πηγαίνει για να απολαύσει το θέαμα. Για ποια ανάπτυξη να μιλήσω εγώ στα παιδιά στη διαιτησία; Σαφώς και γίνονται λάθη, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία, να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει με τα νέα δεδομένα. Το παιχνίδι το βλέπουν κάμερες, επαγγέλματα ολόκληρα στηρίζονται στο ποδόσφαιρο και το εξιλαστήριο θύμα, αυτός που έχει ην μικρότερη υποστήριξη είναι ο διαιτητής».


Ο κ. Βασάρας υποστήριξε πως τα κρούσματα βίας δεν οφείλονται σ το σφύριγμα του διαιτητή αυτό καθ’ αυτό, αφού πολλές φορές προηγούνται των αγώνων και επισήμανε πως όταν ο διαιτητής θα λειτουργεί υπό το κράτος του φόβου θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα λάθη του.
«Αν περιορίσουμε το θέμα στα σφυρίγματα, θεωρώ πως ό,τι έχει γίνει, δεν έχει να κάνει αμιγώς με το σφύριγμα. Όταν τα επεισόδια ξεκινούν πριν την έναρξη του αγώνα σαφώς δεν παίζει ρόλο το σφύριγμα. Επομένως, υπάρχουν μεν λάθος σφυρίγματα, γίνονται λάθη, αλλά δεν έχει να κάνει με τα ίδια τα λάθη. Εξάλλου, εσείς τι πιστεύετε; Πως με όλη αυτή τη βία που ασκείται, στους διαιτητές, είναι δυνατόν να μειωθούν τα λάθη;».

Τόνισε δε πως τα λάθη δεν έχουν να κάνουν με το αν ένας διαιτητής γνωρίζει τον κανονισμό, αλλά με τον τρόπο που τον εφαρμόζει.
«Συζητάμε πως ό,τι λάθη γίνονται δεν έχουν να κάνουν με το κατά πόσο ο διαιτητής ξέρει τον κανονισμό. Έχουν να κάνουν με το πώς τον εφαρμόζει. Στην εφαρμογή παίζει ρόλο σε ένα βαθμό το άγχος και σε έναν άλλο βαθμό ο φόβος».

Εξήρε την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών που δεν δημιουργούν στην πλειοψηφία τους επεισόδια και υποστήριξε πως οι «σπίθες» δεν προέρχονται ούτε από αυτούς, ούτε από τους διαιτητές, ενώ συμπλήρωσε πως σημαντικό ρόλο παίζει και η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία.
« Τουλάχιστον η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών είναι καλή. Έχουν δείξει πολύ καλά δείγματα. Οι σπίθες δεν ανάβουν από τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές. Αλλα είναι τα ερεθίσματα. Και σαφώς παίζει ρόλο και η κοινωνία μας, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ετσι, εκτός από το κυνήγι των πολιτικών, έχει ξεκινήσει και το κυνήγι των διαιτητών».

Είπε ακόμα πως οι διαιτητές δεν θα έχουν πρόβλημα να διακόψουν τον αγώνα αν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων δηλώσουν πως προτίθενται να αποχωρήσουν επειδή φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα.

Τέλος, από τον θεσμικό του ρόλο, ως Διευθυντής Ανάπτυξης της ελληνικής διαιτησίας ο κ. Βασάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να φροντίσουν να παρθούν μέτρα για να περιοριστεί η βία. Διαφορετικά, όπως είπε, στο γήπεδο θα πηγαίνουν μόνο οι λίγοι…
«Οι κανονισμοί υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται. Πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά και πρέπει όλοι να ασχοληθούν με το θέμα. Όλοι. ΕΠΟ, ποδοσφαιριστές, αστυνομία, ΜΜΕ. Η βία αυτή έχει αντίκτυπο στη νεολαία μας. Δεν θα πηγαίνει κανείς στο γήπεδο. Τι θέλουμε; Να πηγαίνουν στο γήπεδο οι λίγοι;», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: onsports.gr