ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΟΚ: Όταν ο Μαραντόνα υποκλίθηκε στην Τούμπα

ΠΑΟΚ: Όταν ο Μαραντόνα υποκλίθηκε στην Τούμπα

Μια από τις πιο λαμπρές ευρωπαϊκές στιγμές του ΠΑΟΚ ήταν τον Οκτώβριο του 1988 υποδέχτηκε τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα, με το αποτέλεσμα να είναι 1-1, και τον Αργεντινό να υποκλίνεται στην ατμόσφαιρα της Τούμπας.

Η ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ θυμάται αυτό το παιχνίδι και τις δηλώσεις του «Θεού»...

«Εχω παίξει σε πολλά γήπεδα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί» είχε δηλώσει σαστισμένος ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη εκείνη την εποχή Ντιέγκο Μαραντόνα, αναφερόμενος στην αναμέτρηση της Νάπολι στην οποία αγωνιζόταν τότε με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Στον πρώτο αγώνα στο «Σαν Πάολο» της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου, ο ΠΑΟΚ είχε λυγίσει με 1-0 από γκολ – πέναλτι του Μαραντόνα στο 58' έπειτα από μεγάλη εμφάνιση και αποτέλεσμα που επέτρεπε ακόμη και όνειρα πρόκρισης, μολονότι ο τότε τεχνικός του ΠΑΟΚ Ρίνους Ισραελ δήλωνε ότι «στη ρεβάνς θα πρέπει να κυνηγήσουμε το γκολ, γεγονός που θα ευνοήσει την αντίπαλό μας».

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα διεξήχθη ο επαναληπτικός αγώνας στη Θεσσαλονίκη, η οποία ζούσε και ανέπνεε για τη ρεβάνς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο γήπεδο βρέθηκαν περισσότεροι από 45.000 φίλοι του ΠΑΟΚ που είδαν την ομάδα να παλεύει, αλλά τελικά να μένει εκτός Ευρώπης, καθώς η Νάπολι πέτυχε το εκτός έδρας γκολ που ήθελε με τον Καρέκα, ενώ ο Γιώργος Σκαρτάδος διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο η Νάπολι έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης και κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας στις διπλές αναμετρήσεις της Στουτγάρδης του Γιούργκεν Κλίνσμαν, του Σρέτσκο Κάτανετς και του Μαουρίτσιο Γκαουντίνο...

ΠΑΟΚ (Ρίνους Ίσραελ): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Σμολ, Φερνάντο, Αλεξανδρίδης.

ΝΑΠΟΛΙ (Οτάβιο Μπιάνκι): Τζουλιάνι, Φεράρα, Καρανάντε, Φούζι, Κοραντίνι, Ρένικα, Κρίπα, Ντε Νάπολι, Καρέκα, Μαραντόνα, Ρομάνο.